18 proc. mažesnė tikimybė. Netikėtas „Viagros“ poveikis  ()

Tyrimas atskleidė, kad vaistus nuo erekcijos sutrikimų, pavyzdžiui, „Viagrą“, vartojantiems vyrams tikimybė susirgti demenciją sukeliančia liga buvo 18 proc. mažesnė, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujajame „Neurology“ išspausdintame tyrime Londono universitetinio koledžo mokslininkai išnagrinėjo tūkstančių erekcijos sutrikimų turinčių vyrų, kuriems buvo skirti vaistai, receptų įrašus. Po to jie palygino rezultatus su vyrų, kuriems vaistai nebuvo skirti. Iš viso buvo tirta daugiau kaip 260 tūkst. vyrų.

Per kitus ateinančius penkerius metus nustatyta 8,1 Alzheimerio ligos atvejis 10-čiai tūkstančių žmonių toje grupėje, kuriai buvo paskirti vaistai, ir 9,7 atvejo grupėje, kurioje vaistai nebuvo vartojami.

Vyrai, kuriems buvo išrašyta daugiausiai receptų erekcijos sutrikimus gerinantiems vaistams, Alzheimerio liga sirgo rečiausiai, o tai leidžia manyti, kad reguliarus vaistų vartojimas gali turėti didesnę įtaką šiai ligai, rašo BBC.

Tyrėjai teigia, kad jų atliktas tyrimas neįrodo, jog patys vaistai mažino žmonių riziką susirgti Alzheimerio liga, tačiau gali nurodyti naują tyrimų kryptį.

Pagrindinė straipsnio autorė Dr. Ruth Brauer sakė: „Reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų galima patvirtinti šiuos rezultatus, sužinoti daugiau apie galimą šių vaistų naudą ir mechanizmus bei išsiaiškinti optimalų dozavimą.“

Mokslininkai taip pat nori atlikti tyrimą ir su moterimis, kad išsiaiškintų, ar vaistas turi kokį nors poveikį.

 

„Šis tyrimas galutinai neįrodo, kad vaistai nuo erekcijos sutrikimų mažina Alzheimerio ligos riziką, tačiau pateikia gerų įrodymų, kad šios rūšies vaistus verta toliau tirti ateityje“, – sakė Edinburgo universiteto profesorė Tara Spires-Jones, Didžiosios Britanijos Neuromokslų asociacijos prezidentė.

Dr. Francesco Tamagnini, Readingo universiteto neurofiziologas, teigė, kad tai „puikus tyrimas“, tačiau reikia daugiau tvirtų įrodymų, kaip šis vaistas veikia smegenis.

„Gali būti, kad jis daro gydomąjį poveikį tiesiogiai veikdamas neuronus (jei vaistas sugeba pereiti smegenų kraujotakos barjerą) ir (arba) didindamas kraujotaką, tačiau abi šias hipotezes reikia patikrinti“, – sakė jis.

 

Beje, du nauji vaistai nuo Alzheimerio ligos yra labai perspektyvūs, nes gali sulėtinti ligos eigą ankstyviausiose jos stadijose. Šie vaistai, veikdami Alzheimerio liga sergančių žmonių smegenyse besikaupiantį beta amiloidą, gali pakeisti šios ligos gydymo būdą. Visgi mokslininkai tuo neapsiriboja ir toliau ieško, kurie šiuo metu egzistuojantys vaistai taip pat galėtų užkirsti kelią Alzheimerio ligos vystymuisi arba ją atitolinti.

Tokie vaistai kaip „Viagra“ iš pradžių buvo skirti aukštam kraujospūdžiui gydyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: