Ilgaamžiškumo paslaptys: kaip prie jų šiandien prisideda išmaniosios technologijos?  ()

Ar teko girdėti apie ispanę Maria Brayas Morera, kuri, sulaukusi 116 metų, pasiekė ilgiausiai gyvenusio žmogaus pasaulio rekordą? Nors tokio amžiaus sulaukia retas gyventojas, tačiau ilgaamžiškumo priežastys nesiliauja dominti mokslininkų. Tarptautinės tyrėjų komandos „Worldometer“ tyrimas atskleidė, kad vidutinė pasaulio gyventojų amžiaus trukmė auga sulig kiekvienais metais, o 2023-iaisiais vidutinė abiejų lyčių gyvenimo trukmė siekė net 73,4 metus. Kokie aspektai nulemia tokius skaičius? Ir kaip mes patys galime prisidėti prie geresnės gyvenimo kokybės puoselėjimo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ilgesnei gyvenimo trukmei įtakos turi daugybė faktorių – ne tik spartus šalių ekonominis vystymasis, bet ir paprasti kasdieniai dalykai. Tarp jų: sveika mityba, aktyvus laisvalaikis, emocinė būsena ir net kokybiškas miegas. Tačiau įtemptame gyvenimo ritme gyvenančiam žmogui visus šiuos aspektus pačiam sukontroliuoti gana sudėtinga, todėl tam į pagalbą pasitelkiamos išmaniosios technologijos. Šiandien rinkoje randami technologiniai įrenginiai gali padėti pagerinti gyvenimo kokybę ir prailginti gyvenimo trukmę. Vieni tokių – sparčiai populiarėjantys išmanieji laikrodžiai“, – sako „Huawei“ technikos vadovas Lietuvoje Sergejus Kolesovas.

Pagerinti savo mitybą dabar kaip niekada paprasta

Vienas pagrindinių aspektų, prisidedančių prie ilgesnės gyvenimo trukmės – tinkama mityba. Tačiau netinkamas maisto pasirinkimas, per dažnas užkandžiavimas ar per mažas suvalgomo maisto kiekis gali ne tik išbalansuoti organizmą, bet ir jam pakenkti. Kaip teigia S. Kolesovas, išmanieji laikrodžiai dabar žmonėms gali padėti šią gyvenimo sritį patobulinti iš esmės.

„Šiandien išmaniuosiuose laikrodžiuose integruotos programėlės padeda stebėti realiuoju laiku suvartojamų kalorijų kiekį, parodyti aktyvias bei pasyvias kalorijas ar net nustatyti kalorijų deficitą. Tokia kasdienė statistika žmogui gali padėti geriau suprasti savo mitybos įpročius, pamatyti esamas spragas bei jas koreguoti“, – apie išmaniųjų laikrodžių galimybes pasakoja ekspertas.

Išmanusis laikrodis – nepakeičiamas įrankis sportuojantiems

Ne paslaptis, kad šiandien nemažai laiko praleidžiame darbuose ar automobiliuose – pasyviai sėdėdami. Todėl, norint prailginti savo gyvenimo trukmę, vertėtų apsvarstyti aktyvaus laisvalaikio privalumus. Tyrimų duomenys atkleidžia, kad aktyvus laisvalaikis gali padėti kontroliuoti svorį, sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, padėti puoselėti emocinę sveikatą ar net sumažinti širdies smūgių riziką.

„Jei planuojate užsiimti ar užsiimate kokia nors aktyvia fizine veikla, naudinga pradėti sekti savo sporto rezultatus tam, kad galėtumėte tinkamai įvertinti savo progresą. Tokią galimybę suteikia, pavyzdžiui, išmanusis laikrodis „Huawei Watch GT 4“. Jame galima rasti daugiau nei 100 treniruočių režimų, skirtų futbolui, krepšiniui, padeliui ar kitoms aktyvioms veikloms – ėjimui, bėgimui, važiavimui dviračiu, plaukimui. Toks laikrodis yra labai naudingas ir tuomet, kai nežinote, kaip tinkamai atlikti sporto pratimus, nes jame galima rasti ir iš anksto įrašytus patarimus“, – pasakoja ekspertas S. Kolesovas.

 

Tiek pradedančius sportuoti, tiek aktyvų laisvalaikį jau puoselėjančius vartotojus taip pat gali nustebinti ir kita, ne ką mažiau svarbi tokio išmanaus laikrodžio funkcija.

„Dar vienas tokio išmanaus laikrodžio privalumas – galimybė sporto metu stebėti savo širdies ritmą. Laikrodyje esanti programėle leidžia vartotojui siųsti balso ar vibruojančius priminimus, jei širdies pulsas sporto metu nukrypsta nuo tikslinės zonos. Taip pat širdies monitorius puikiai veikia ir šalto oro sąlygomis, o tai ypač svarbu gyvenant klimate, kuriame vasaros sezonas yra ganėtinai trumpas“, – išmanaus laikrodžio savybėmis dalinasi pašnekovas.

Kaip sužinoti ar gerai išsimiegojote?

 

Ilgaamžiškumui įtaką daro ne tik tinkama mityba ar sportas, bet ir kokybiškas miegas. Anot eksperto, šią gyvenimo sritį taip pat gali pagerinti išmaniuosiuose laikrodžiuose randamos funkcijos.

„Derėtų nenuvertinti miego daromos įtakos ne tik fizinei, bet ir psichologinei sveikatai. Blogai išsimiegoję jaučiamės ne tik irzlesni, bet ir mažiau produktyvūs. Laimei ne vienas išmaniųjų laikrodžių gamintojas vartotojams dabar gali pasiūlyti įrenginiuose integruotas miego stebėjimo ar gerinimo funkcijas. Tokiuose laikrodžiuose esančios programėlės leidžia užfiksuoti žmogaus užmigimo ir pabudimo laiką, nustatyti ar miegas buvo gilus, aptikti miego metu pasireiškusius kvėpavimo sutrikimus ar net duoti patarimų, ką reikėtų daryti, jei norima užmigti greičiau“, – sako „Huawei” technikos vadovas Lietuvoje Sergejus Kolesovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai ()