Kodėl turėtumėte dažniau valgyti žuvį: 11 netikėtų privalumų  (1)

Įrodyta, kad didesnis žuvies vartojimas yra susijęs su geresne sveikata.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žuvyje gausu baltymų, vitaminų ir mineralų, ji mažai kaloringa ir turi daug omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių. Tyrimais įrodyta, kad didesnis žuvies vartojimas turi daug privalumų sveikatai, rašo „Eat This, Not That“.

Konkrečiai 2021 m. metaapžvalgoje nustatyta, kad didesnis žuvies vartojimas susijęs su geresne širdies ir kraujagyslių sveikata ir mažesne mirtingumo rizika.

Žuvis – nauda sveikatai

Diplomuota mitybos specialistė Destinee Moody nurodė 11 privalumų, susijusių su tuo, kad reikia valgyti daugiau žuvies:

Žuvyje gausu omega-3. Vienas iš išskirtinių žuvies bruožų – joje gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios teikia daug naudos sveikatai.

Nacionalinio sveikatos instituto duomenimis, kai kurios žuvys yra turtingesnis omega-3 šaltinis nei kitos, pavyzdžiui, lašiša, skumbrė, tunas, silkė ir sardinė.

Žuvis turi mažai kalorijų. Žuvis yra puikus subalansuotos ir kaloringos mitybos pagrindas. Tarp liesiausių žuvų yra menkė, plekšnė ir juodadėmė menkė. JAV žemės ūkio departamento duomenimis, 3 porcijose menkės yra 67 kalorijos.

Žuvis yra geras vitamino D šaltinis. Riebios žuvys, tokios kaip lašiša ir tunas, yra natūralus vitamino D – svarbios maistinės medžiagos kaulų sveikatai, imuninei sistemai ir bendrai gerai savijautai – šaltinis.

Žuvis suteikia sotumo jausmą. Kadangi žuvis yra puikus liesų baltymų šaltinis, ji gali numalšinti alkį ir užkirsti kelią potraukiui maistui.

 

Žuvis gali palaikyti širdies sveikatą. Mokslininkai nustatė, kad tiems, kurie valgo žuvį, yra mažiausia širdies priepuolių ir insulto rizika, pažymėjo mitybos specialistė.

Žuvis gali palaikyti širdies sveikatą. Mokslininkai nustatė, kad tiems, kurie valgo žuvį, yra mažiausia širdies priepuolių ir insulto rizika, pažymėjo mitybos specialistė.

Žuvis yra gausus jodo šaltinis. Jūros žuvys yra puikus jodo, gyvybiškai svarbaus mineralo skydliaukės veiklai ir medžiagų apykaitos sveikatai, šaltinis.

 

Vieno tyrimo metu nustatyta, kad jūrinėse žuvyse gali būti 5-10 kartų daugiau jodo nei gėlavandenėse žuvyse.

Žuvis yra geras pasirinkimas tiems, kurie mažina mėsos suvartojimą. Žuvis gali būti puikus liesų baltymų pasirinkimas, kurį galima valgyti retkarčiais.

Žuvis yra labai universali. Žuvies universalumas virtuvėje daro ją pagrindiniu kulinariniu patiekalu.

Žuvis yra nebrangi. Priešingai paplitusiai klaidingai nuomonei, kad jūros gėrybės yra brangios, yra nebrangių žuvies variantų.

Žuvį lengva paruošti. Ant grotelių kepta, orkaitėje ar keptuvėje kepta žuvis gali būti patogus savaitės raciono priedas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vakarų ekspresas
Vakarų ekspresas
(9)
(2)
(7)

Komentarai (1)