Liga, kuri žudo nepastebimai. Kas yra sudaužytos širdies sindromas ir kaip su juo kovoti  ()

Tarp daugelio ligų, kurioms yra linkęs mūsų pagrindinis kūno raumuo, ypatingą pavojų kelia sudaužytos širdies sindromas, apsimetantis kaip kitos ligos, o nuo ankstyvo jo nustatymo gali priklausyti mūsų gyvybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūsų širdis yra svarbiausias organas, kasdien aprūpinantis mus viskuo, kas būtina mūsų kūno funkcionavimui. Tačiau kartais jis gali pradėti blogai jaustis, o priežastis slypi ne ligose ar genetikoje, o mūsų patiriamose emocijose. Ši būklė, vadinama kardiomiopatija, bet plačiau žinoma kaip sudaužytos širdies sindromas, nėra fikcija. Esant tokiai būsenai, žmogus per kelias dienas gali patekti į reanimaciją, o gal ir apskritai mirti, rašo WRAL.

Kas verčia mūsų širdį taip elgtis emocinio streso metu? Pasak daktaro Christopherio Kelly, mūsų kūnas reaguoja į bet kokį stiprų stresą – teigiamas ar neigiamas emocijas. Tokiose stresinėse situacijose mūsų širdis gali staiga „sugesti“ dėl adrenalino, pagrindinio organizmo atsako „kovok arba bėk“ elemento, antplūdžio. Nors mokslui to priežastys tebėra paslaptis, tokių pokyčių pasekmės neabejotinai yra tikros ir patvirtintos.

[Naujiena!] Kuponas+EU. Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti gausybę skirtingų medžiagų. Analogai neprilygsta nė iš tolo (Video, „Swiitol E18 Pro“)
5243 3

Ką tik pasirodžiusios rinkoje

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Papildomai nuolaidų kuponas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

Sunkumas yra tas, kad sudaužytos širdies sindromas yra savotiškas maskavimosi meistras, imituojantis klasikinius širdies priepuolio požymius, bet ne pats save. Pacientai gali atvykti į greitosios pagalbos skyrių su krūtinės skausmais ir rodyti nerimą keliančias kardiogramų rodmenis, o gydytojai nustato, kad diagnozės metu jų arterijos nėra užkimštos. Šios diagnozės nustatymas dažnai būna netikėtas tiek pacientui, tiek medikų komandai, kuri jau yra pasiruošusi susidoroti su širdies priepuoliu.

 

Moterys yra labiau linkusios patirti sudaužytos širdies sindromą nei vyrai, o amžius visai nedaro įtakos – jį gali patirti tiek paaugliai, tiek ir suaugusieji. Tačiau visa tai turi teigiamą dalyką: atsigavimas po sudaužytos širdies sindromo paprastai vyksta greitai ir nepalieka jokių pėdsakų širdies sveikatai.

Paprasti veiksmai, tokie kaip reguliari mankšta, streso valdymas ir augalinės kilmės dieta, gali apsaugoti mūsų širdis nuo daugybės ligų, įskaitant sunkiai suvokiamą ir pavojingą sudaužytos širdies sindromą. Tačiau daktaras Kelly primena, kad rūpinimasis savo širdimi – tai ne tik dieta ir mankšta, bet ir emocinės būsenos valdymas.

 

O jei atsiranda kitų galimų širdies ligų simptomų, reikia nedelsiant kreiptis į specialistus.

Kelly ragina mus pradėti naują dieną ypatingą dėmesį skiriant emocijoms ir širdžiai. Juk mūsų nenuilstančios širdys, dirbančios daugelio organų šešėlyje ir palaikančios jų funkcionavimą, nusipelno mūsų priežiūros.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()