Nenormaliai padidėjęs anaerobinių mikroorganizmų skaičius. Odontologai nustatė, kaip atsiranda blogas burnos kvapas  ()

Blogas burnos kvapas dar vadinamas halitoze. Naujuoju tyrimu siekta išsiaiškinti, kurios burnos bakterijos yra atsakingos už bespalvių toksiškų dujų, turinčių stiprų ir nemalonų kvapą, primenantį supuvusių kopūstų smarvę, gamybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinė blogo burnos kvapo priežastis yra dujos, vadinamos metanetiolu arba metilmerkaptanu (CH3SH), kurių nedidelė koncentracija skleidžia supuvusių kopūstų kvapą.

Jos susidaro dėl polimikrobinių bendrijų transformacijos (metabolizmo) periodonto kišenėje – nedideliame įdubime, kur dantenos jungiasi su dantimis – ir ant liežuvio užpakalinės dalies.

Nors CH3SH vaidmuo mokslininkams buvo žinomas, tačiau taip ir liko neaišku, kokios burnos bakterijos gamina šias dujas ir kaip jos tarpusavyje sąveikauja.

Halitozė – tam tikrų virškinimo ligų požymis, kurį lydi nenormaliai padidėjęs anaerobinių mikroorganizmų skaičius burnos ertmėje ir blogas kvapas iš burnos.

[Vokietija] 2 kartus pigiau nei Lietuvoje buitinis aliejaus spaudimo presas: šaltas ir karštas spaudimas,℃ valdymas, 820W galia ir didelis našumas - ribotas kiekis („RG-312“)
6821 3

Mažiausia kaina!

Iš Vokietijos sandėlio

Ribotas kiekis

Išsamiau

Mokslininkų teigimu, kvapo šaltiniai gali būti tiek maisto likučiai ant dantų ir liežuvio, tiek mikrobų bendrijos burnos ertmėje.

Kaltininkai gali būti kvapą sukeliantys lakieji sieros junginiai, poliaminai ir riebalų rūgštys. Taip pat ypač pastebimi lakieji junginiai, kuriuos sudaro vandenilio sulfidas (H2S), metilmerkaptanas (CH3SH) ir dimetilsulfidas [(CH3) 2S].

Visa tai rodo, kad metilmerkaptanas yra ne tik pagrindinis junginys, sukeliantis blogą burnos kvapą, bet ir galimas periodontito – lėtinės uždegiminės dantį supančių audinių ligos – išsivystymo veiksnys.

 

Naujojo tyrimo autoriai sukūrė anaerobinę bendrakultūrinę sistemą, kad galėtų eksperimentuoti su įvairiomis bakterijomis.

Jie gali išbandyti jų sąveiką ir gebėjimą per atstumą daryti įtaką viena kitai, pavyzdžiui, išskiriant veikliąsias medžiagas.

Eksperimentų rezultatai parodė, kad galingas metilmerkaptano gamintojas yra Fusobacterium nucleatum (Plautus bacillus), sąveikaujanti su Streptococcus gordonii bakterijomis.

Naudodama izotopų žymeklius ir genų raiškos analizę, medikų komanda nustatė, kad S. gordonii išskiria aminorūgštį ornitiną.

 

Tai padidina metionino poreikį, nes F. nucleatum didina poliaminų sintezę, dėl to didėja metionino apykaita ir gaminasi CH3SH dujos.

Taigi būtent iš S. gordonii išskirtas ornitinas yra pagrindinis veiksnys, didinantis CH3SH gamybą.

Geresnis pagrindinių burnos bakterijų, dalyvaujančių CH3SH gamyboje, sąveikų supratimas gali padėti sukurti veiksmingesnius blogo burnos kvapo ir periodontito prevencijos ir gydymo metodus.

Toks metodas, kaip selektyvus šio mechanizmo sutrikdymas, taip pat galėtų būti veiksminga gydymo strategija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: