Jautrumas šalčiui ir silpnas imunitetas – požymiai, kad trūksta svarbaus mikroelemento  ()

Varis – mikroelementas, kuris padeda palaikyti tinkamą medžiagų apykaitą, yra naudingas kaulų sveikatai ir užtikrina normalią nervų sistemos veiklą. Vario trūkumas organizme gali sukelti silpnumą ir nuovargį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vario stoka nėra dažnas sutrikimas, tačiau net 25 proc. JAV ir Kanados gyventojų gali neatitikti rekomenduojamos vario normos.

Pateikiame 9 požymius, kurie gali rodyti, kad organizmui trūksta vario.

1. Nuovargis ir silpnumas

Varis būtinas geležies įsisavinimui iš žarnyno.

Kai vario kiekis organizme yra mažas, gali sutrikti geležies įsisavinimas ir atsirasti geležies stokos anemija – būklė, kai organizmas nesugeba pernešti pakankamai deguonies į audinius. Dėl deguonies trūkumo atsiranda nuovargis.

Keletas tyrimų su gyvūnais parodė, kad vario trūkumas gali sukelti mažakraujystę.

2. Jautrumas šalčiui

Žmonės, kuriems trūksta vario gali jaustis jautresni vėsesnei oro temperatūrai.

Varis kartu su kitais mineralais, pavyzdžiui, cinku, padeda palaikyti optimalią skydliaukės funkciją.

Tyrimai parodė, kad skydliaukės hormonų T3 ir T4 lygis glaudžiai susijęs su vario kiekiu. Dėl to skydliaukė gali veikti ne taip efektyviai.

Skydliaukė padeda reguliuoti medžiagų apykaitą ir šilumos gamybą, tad dėl mažo skydliaukės hormonų kiekio galite lengviau pajusti šaltį.

[Naujiena!] Kuponas+EU. Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti gausybę skirtingų medžiagų. Analogai neprilygsta nė iš tolo (Video, „Swiitol E18 Pro“)
5241 3

Ką tik pasirodžiusios rinkoje

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Papildomai nuolaidų kuponas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

Apskaičiuota, kad daugiau kaip 80 proc. žmonių, kurių skydliaukės hormonų kiekis yra žemas, pastebi jautrumą šalčiui.

3. Dažnos ligos

Žmonėms, kurie dažnai serga, gali trūkti vario. Taip yra, nes varis atlieka svarbų vaidmenį palaikant stiprią imuninę sistemą.

Kai vario kiekis mažas, organizmui gali būti sunku gaminti imunines ląsteles. Jei sumažėja baltųjų kraujo kūnelių kiekis, sutrinka organizmo gebėjimas kovoti su infekcijomis.

Tyrimas parodė, kad vario trūkumas gali smarkiai sumažinti neutrofilų – baltųjų kraujo kūnelių, kurie veikia kaip pirmoji organizmo gynybos linija – gamybą.

4. Silpni ir trapūs kaulai

Osteoporozė – tai būklė, kai kaulai pasidaro silpni ir trapūs, padidėja lūžių rizika. Ji dažniau pasireiškia su amžiumi, gali būti susijusi su vario trūkumu.

Pavyzdžiui, išanalizavus aštuonis tyrimus, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 2 100 žmonių, nustatyta, kad osteoporoze sergančių asmenų vario kiekis buvo mažesnis nei sveikų suaugusiųjų.

Varis dalyvauja procesuose, kurių metu kauluose susidaro kryžminės jungtys, kurios užtikrina, kad kaulai būtų sveiki ir stiprūs. Be to, varis skatina organizmą gaminti daugiau osteoblastų – ląstelių, padedančių sustiprinti kaulinį audinį.

 

5. Atminties ir mokymosi problemos

Dėl vario trūkumo gali būti sunkiau mokytis ir prisiminti. Taip yra, nes varis svarbus smegenų veiklai ir vystymuisi. Varį naudoja fermentai, kurie padeda aprūpinti smegenis energija, padeda smegenų gynybos sistemai ir perduoda signalus organizmui.

Ir atvirkščiai, vario trūkumas siejamas su ligomis, kurios stabdo smegenų vystymąsi arba turi įtakos gebėjimui mokytis ir prisiminti, pavyzdžiui, Alzheimerio liga.

Nustatyta, jog Alzheimerio liga sergančių žmonių smegenyse vario buvo iki 70 proc. mažiau.

6. Sunkumai vaikštant

Fermentai varį naudoja optimaliai nugaros smegenų būklei palaikyti. Kai kurie fermentai padeda izoliuoti nugaros smegenis, todėl signalai gali būti perduodami tarp smegenų ir kūno. Dėl vario trūkumo šie fermentai gali veikti ne taip efektyviai.

Dėl to sutrinka nervinių impulsų perdavimas. Taigi, dėl vario trūkumo gali pablogėti koordinacija ir atsirasti nestabilumas vaikštant.

 

7. Blyški oda

Odos spalvai įtakos turi pigmentas melaninas.

Šviesesnės odos žmonės paprastai turi mažiau melanino pigmentų. Varį naudoja melaniną gaminantys fermentai. Todėl šio mikroelemento trūkumas gali sutrikdyti melanino gamybą ir oda tampa blyški.

Tiesa, reikia atlikti daugiau su žmonėmis susijusių tyrimų, kuriuose būtų tiriamas ryšys tarp blyškios odos ir vario trūkumo.

8. Anksti pražilę plaukai

Melaninas taip pat turi įtakos plaukų spalvai. Todėl vario trūkumas galėtų paaiškinti, kodėl jauno žmogaus galva pasipuošė sidabru.

Tiesa, tokiai teorijai tvirtai pagrįsti trūksta duomenų. Iki šiol beveik nebuvo tyrimų, kurie analizuotų ryšį tarp vario trūkumo ir žilų plaukų.

9. Blogėjantis regėjimas

Varį naudoja daugelis fermentų, padedančių užtikrinti tinkamą nervų sistemos veikimą. Tai reiškia, kad vario trūkumas gali sukelti nervų sistemos problemas, įskaitant regėjimo praradimą.

 

Pastebėta, kad regėjimo praradimas dėl vario trūkumo dažniau pasitaiko žmonėms, kuriems buvo atlikta virškinamojo trakto operacija, pavyzdžiui, skrandžio apylankos operacija. Taip yra, nes šios operacijos gali sumažinti organizmo gebėjimą įsisavinti varį.

Nėra vieningos nuomonės, ar dėl vario trūkumo prarastą regėjimą galima atstatyti.

Ką valgyti?

Laimei, variu apsirūpinti nesunkiai galima su maistu.

Reikia visai nedidelio kiekio, kad būtų patenkinta rekomenduojama paros norma – 0,9 mg per dieną.

Šie maisto produktai yra puikūs vario šaltiniai:

– Jautienos kepenėlės;

– Austrės;

– Omarai;

– Ėrienos kepenėlės;

– Juodasis šokoladas;

– Avižos;

– Sezamo sėklos;

– Anakardžių riešutai;

– Saulėgrąžos;

– Grybai;

– Migdolų riešutai.

Į savaitės mitybos racioną įtraukę keletą šių maisto produktų turėtumėte gauti pakankamai vario.

Parengta pagal „Healthline“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()