Kovoje su Parkinsono liga atrado netikėtą ginklą  ()

Milijonai žmonių pasaulyje, sergančių išsėtine skleroze ar Parkinsono liga, gali turėti vilties sulėtinti šios ligos eigą ar netgi iš dalies pasveikti – nes mokslininkams pavyko atrasti naują veiksmingą gydymo būdą, rašo „Newsweek“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teksaso universiteto (JAV) Pietvakarių medicinos centro mokslininkų išbandytas šių ligų gydymo būdas sukurtas naudojant netikėtą šaltinį – suspenduotus aukso nanokristalus.

Išsėtinė sklerozė ir Parkinsono liga yra neurodegeneracinės ligos, pažeidžiančios galvos ir nugaros smegenis. Nors simptomai gali skirtis, tiek išsėtine skleroze, tiek Parkinsono liga sergantiems pacientams gali kilti judėjimo problemų.

Išsėtinė sklerozė atsiranda, kai imuninė sistema pažeidžia apsauginę medžiagą aplink nervines ląsteles, o Parkinsono ligą sukelia dopaminą gaminančių ląstelių nykimas smegenų dalyje, kuri padeda kontroliuoti judesius.

Su amžiumi mūsų smegenų gebėjimas gaminti energiją nuolat mažėja. Tačiau šis mažėjimas spartėja dėl tokių ligų kaip išsėtinė sklerozė ir Parkinsono liga. Remiantis šia priklausomybe, sustabdžius šį mažėjimą arba panaikinus šį energijos trūkumą, neurodegeneracinėmis ligomis sergantiems pacientams gali sulėtėti ligos eiga ar jie gali net iš dalies pasveikti. Viena iš priemonių, kuri, kaip įrodyta, teigiamai keičia smegenų energijos balansą, yra aukso nanokristalai.

Tvirtas kaip tankas, stilingas, įspūdinga kobalto baterija, 70 sporto režimų, puikiai veikia ir geros kainos. Rekomenduoju (Foto, Video, „Kospet Tank T2“ apžvalga)
11156 6

„Kospet Tank T2“ - vienas naujausių ir pačių geriausių šios kompanijos išmaniųjų laikrodžių, kokius esu bandęs. Karinio tvirtumo, labai puikaus dizaino ir vartotojo sąsajos, įspūdinga kobalto baterija, daugybė ir tiksliai matuojamų sveikatos rodiklių, sporto režimų, sklandus veikimas, šauni APP ir nuostabiai gera kaina.

Išsamiau

Norėdami ištirti šią galimybę, neurologijos profesorius Peteris Sguigna ir jo komanda bendradarbiavo su aukso nanokristalus kuriančia bendrove „Clene Nanomedicine“ – siekdami, kad šios nanodalelės taptų per burną vartojama gydomąja priemone neurodegeneracinėms ligoms gydyti.

Savo tyrime, kuris buvo paskelbtas žurnale „Journal of Nanobiotechnology“, komanda dviejuose antros fazės klinikiniuose tyrimuose tyrė 11 pacientų, sergančių recidyvuojančia išsėtine skleroze, ir 13 pacientų, sergančių Parkinsono liga. Pirmiausia dalyviams buvo atliktas magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimas: taip buvo nustatytas pradinis pagrindinių energijos metabolitų kiekis smegenyse – kitaip tariant, kiekis molekulių, kurios gali būti naudojamos kaip rodiklis energijos gamybos lygiui smegenyse įvertinti.

 

Kitas 12 savaičių dalyviams kasdien buvo skiriama aukso nanokristalų dozė, o tada jiems buvo atliktas antras smegenų MRT tyrimas. Tarp Parkinsono liga sergančių dalyvių esminiai energijos apykaitos žymenys, palyginti su pradiniu lygiu, padidėjo vidutiniškai 10,4 proc. Pacientai taip pat pranešė apie pagerėjusią judėjimo funkciją – o tai rodo, kad ši priemonė gali palengvinti kai kuriuos ligos simptomus.

 

Nė vienas pacientas nepranešė apie nepageidaujamą šalutinį poveikį.

„Esame nusiteikę viltingai, kad taikant šį gydymo metodą galėsime užkirsti kelią kai kuriems neurologiniams sutrikimams ar net juos išgydyti“, – pareiškime teigė P. Sguigna. Komanda tikisi panašių rezultatų sulaukti ir išsėtinės sklerozės atveju.

Parengta pagal „Newsweek“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: