Tyrimas parodė: pigus gėrimas padeda mesti svorį ir mažinti cholesterolio kiekį  ()

Išlaikyti sveikatai palankų kūno svorį gali būti sudėtinga. Vieno atsakymo nėra, o daugelis žmonių yra išbandę įvairių metodų kilogramams tirpdyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena iš tokių strategijų yra reguliarus obuolių acto vartojimas. Žinoma, kad jis turi daug potencialios naudos sveikatai, žmonės obuolių actą naudoja maistui, jo dedama į plaukų bei odos priežiūros priemones.

Žurnale „BMJ Nutrition, Prevention & Health“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad obuolių actas, panašu, turi teigiamą poveikį svorio reguliavimui jaunų suaugusiųjų grupėje.

Obuolių actą vartojusiems tyrimo dalyviams sumažėjo svoris, liemens bei klubų apimtis, kūno masės indeksas (KMI) ir kūno riebalų santykis.

Dalyvių kraujyje taip pat buvo mažiau cukraus, trigliceridų ir cholesterolio. Rezultatai rodo, kad obuolių actas gali būti naudingas svorio kontrolei.

Tiesa, papildomi tyrimai dar turi patvirtinti šiuos rezultatus ir išsiaiškinti, ar obuolių actas gali būti toks pat naudingas kitoms žmonių grupėms.

Didžiausia nauda – 15 ml per dieną

Tai buvo atsitiktinių imčių placebu kontroliuojamas tyrimas, kuriame dalyvavo 12–25 metų amžiaus Libano gyventojai. Jie nevartojo vaistų ir nesirgo jokiomis lėtinėmis ligomis.

Geriausias iš visų! Karinio tvirtumo, GPS, Bluetooth skambučiai, 170+ sporto režimų, nuostabi vartotojo sąsaja, APP ir kt. (Foto, Video, „Kospet Tank T3 Ultra“ apžvalga)
4678 1

„Kospet Tank T3 Ultra“ - puikiai veikiantis GPS, Bluetooth skambučiai, nuostabi vartotojo sąsaja, 170+ sporto režimų, AMOLED ekranas, nustebinusi baterija, kokybiška APP ir gausa kitų privalumų. Išbandžiau ką tik viešai pristatytą naujausią kompanijos produktą ir be jokių dvejonių, tai - geriausias laikrodis, kokį jie yra pagaminę. Apžvalgoje sužinosite, ką jis sugeba.

Išsamiau

Mokslininkai sukvietė 120 dalyvių, kurie turėjo antsvorio arba buvo nutukę, ir suskirstė juos į keturias grupes. Vienos grupės nariams skirtas placebas, o kitų trijų – tam tikra obuolių acto dozė – 5, 10 arba 15 mililitrų (ml), kasdien skiedžiama vandeniu.

Dalyviai daugiau gyvenimo būdo korekcijų neatliko, valgė tą patį. Tyrėjai kas 4 savaites paimdavo kūno matavimų duomenis ir kraujo mėginius. Tyrimas truko 12 savaičių.

Nustatyta, kad visi obuolių actas pagerino svorio rodiklius. Visose intervencinėse grupėse sumažėjo svoris, KMI, liemens bei klubų apimtis ir kūno riebalų santykis. Taip pat sumažėjo cukraus, trigliceridų ir bendrojo cholesterolio kiekis kraujyje.

Didžiausia nauda sveikatai pastebėta tiems tyrimo dalyviams, kurie gavo 15 ml obuolių acto per dieną.

Savanoriai nepatyrė jokio neigiamo ar žalingo mitybos intervencijos poveikio. „Mūsų tyrimo rezultatai rodo, kad obuolių acto įtraukimas į mitybą gali būti naudinga svorio kontrolės priemonė paaugliams ir jauniems suaugusiesiems, turintiems antsvorio arba nutukimą.

Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai gali apsvarstyti galimybę rekomenduoti obuolių acto papildų vartojimą kaip išsamios svorio mažinimo programos dalį, kartu su mitybos ir gyvenimo būdo pokyčiais“, – sakė tyrimo autorius ir Kasiko Šventosios Dvasios universiteto biologijos katedros vedėjas dr. Rony Abou-Khalilas.

 

Su tyrimų nesusiję ekspertai giria metodiką, bet daugiausia diskusijų kelia jo dalyvių amžius. Neaišku, ar obuolių acto poveikis vyresniems žmonėms bus panašus.

Kodėl svarbu valdyti kūno svorį?

Sveikatai palankus kūno svoris yra labai svarbus geros savijautos elementas. Tai padeda sumažinti lėtinių ligų – arterinės hipertenzijos ir diabeto – riziką. Pastovų kūno svorį išlaikyti padeda reguliari mankšta.

Didžiulę reikšmę turi ir mityba. Įprastai daugiausia dėmesio skiriama kalorijų ribojimui, maisto rūšiai ir kokybei.

Tyrime nedalyvavusi registruota dietologė Kalyn True paaiškino, kad „svorio valdymas svarbus dėl įvairių priežasčių, įskaitant naudą fizinei ir psichinei sveikatai“.

Pasak jos, taip yra, nes sveikatai palankus svoris:

 

– Mažina lėtinių ligų riziką: Antsvoris ar nutukimas didina riziką susirgti daugeliu rimtų sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, širdies ligomis, 2 tipo diabetu, insultu, kai kuriais vėžiniais susirgimais ir miego apnėja. Išlaikant sveiką svorį galima gerokai sumažinti šių ligų riziką.

– Gerina fizinę sveikatą. Svorio kontrolė padidina energijos kiekį, pagerina judrumą ir lankstumą bei sumažina sąnarių apkrovą.

– Geresnė psichinė savijauta. Tai gali pagerinti savivertę ir kūno įvaizdį bei sumažinti depresijos ir nerimo simptomus.

– Bendra gyvenimo kokybė. Sveiką kūno svorį turintiems žmonėms lengviau būti fiziškai aktyviems, jie turi daugiau energijos darbui, šeimai ir socialinėms veikloms.

Obuolių actas gali būti naudingas sveikatai, bet dar nepatvirtinta, kad jis gali būti alternatyvi svorio kontrolės priemonė.

Jau seniai manoma, kad obuolių actas padeda lieknėti ir pagerina virškinimą, tačiau ekspertai pabrėžia, kad tyrimų su žmonėmis duomenys nėra pakankamai tvirti, kad būtų galima pateikti drąsias rekomendacijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(3)
(15)

Komentarai ()