Įspėjo, kada geriau negerti magnio papildų – gresia šalutinis poveikis  ()

Manoma, kad išsivysčiusiose šalyse magnio trūksta kas penktam gyventojui. Todėl dažnam praverčia šio mineralo maisto papildai. Norite maksimalios naudos? Svarbu žinoti, kada geriausias laikas gerti papildus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Magnis yra svarbi kaulų, raumenų, minkštųjų audinių ir organų sudedamoji dalis. „Magnis organizme atlieka daugybę funkcijų, įskaitant cukraus kiekio kraujyje reguliaciją, nervų ir raumenų funkcijos palaikymą, kraujospūdžio mažinimą ir kaulų atsinaujinimą“, – sako registruota dietologė, knygos „Mažų pokyčių dieta“ (angl. „The Small Change Diet“) autorė Keri Gans.

Kada gerti magnį?

Magnis nėra „įnoringas“ maisto papildas, jo nereikia vartoti griežtai nustatytu paros metu. „Geriausias laikas vartoti magnį yra tada, kai prisiminsite, bet svarbu tai daryti kasdien ir nuosekliai, – paaiškino K.Gans.

Tačiau patartina magnį vartoti kartu su maistu. Antraip „ant tuščio skrandžio“ jis gali sukelti viduriavimą, įspėjo Rutgerso universiteto (JAV) docentė Deborah Cohen.

[Vokietija] Tik 37€ už akumuliatorinį trimerį! Su 2 baterijomis, įkrovikliu, peiliais ir žaibišku pristatymu. Paskutiniai vienetai
3144 3

Mažiausia kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Su 2 baterijomis, įkrovikliu ir peiliais

Išsamiau

„Camelia“ vaistininkė Greta Šimkė lrytas.lt yra pasakojusi, kad vidurius laisvinančiu poveikiu pasižymi magnio citrato preparatai.

„Magnio citratas – puikiai vandenyje tirpstantis junginys, todėl organizmas gali jį geriau pasisavinti. Tai ir lemia, kad dažnas renkasi šį maisto papildą“, – paaiškino G.Šimkė. Daugiau vaistininkės patarimų, kaip pasirinkti tinkamiausią magnio papildų formą rasite čia.

Ką valgyti?

Rekomenduojama magnio paros norma priklauso nuo lyties, beje nėščiosioms ir žindančioms moterims jo reikia daugiau.

Patariama, kad suaugusios moterys per dieną gautų 310–400 miligramų magnio, o suaugę vyrai – 400–420 miligramų.

Jei organizme nepakanka magnio, medikai pirmiausia pataria sutelkti dėmesį į mitybą. Maisto produktai, kuriuose gausu magnio: moliūgų sėklos, čija sėklos, špinatai, žemės riešutai, migdolai, anakardžiai, avokadai, juodasis šokoladas ir pupelės.

Su kokiais vaistais netinka?

 

D.Cohen prieš pradedant vartoti magnio papildus pataria su gydytoju ir įsitikinti, kad tai nesukels nepageidaujamų reakcijų su vaistais.

JAV įsikūrusio Nacionalinio Sveikatos instituto duomenimis, yra keletas vaistų, kurie gali sąveikauti su magnio papildais:

– Bisfosfonatai. Geriausia, kad magnio ir bisfosfonatų vartojimą skirtų bent dvi valandos.

– Kai kurie antibiotikai. Tetraciklinai, ciprofloksacinas ir levofloksacinas gali sąveikauti su magniu. Juos reikėtų vartoti likus bent dviem valandoms iki magnio papildo vartojimo arba praėjus 4–6 valandoms.

 

– Diuretikai. Kilpiniai diuretikai, tokie kaip furosemidas ir bumetanidas, ir tiazidiniai diuretikai, tokie kaip hidrochlorotiazidas ir etakrininė rūgštis, gali sumažinti magnio įsisavinimą. Kalį tausojantys diuretikai, tokie kaip amiloridas ir spironolaktonas, sumažina magnio išsiskyrimą iš organizmo.

– Protonų siurblio inhibitoriai. Ilgai vartojami receptiniai protonų siurblio inhibitoriai gali sukelti magnio trūkumą. Vis dėlto daugumai žmonių „mažesnės nei 450 miligramų per dieną dozės atrodo gana saugios“, – sakė D.Cohen. – Tačiau žmonės, sergantys diabetu, širdies ar inkstų ligomis, prieš pradėdami vartoti magnio papildus, turėtų pasitarti su gydytoju.“

Parengta pagal „Prevention.com“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(5)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: