Paskęsti galima per parą nuo išlipimo iš vandens  (5)

Viena smagiausių vasaros pramogų – maudymasis. Tam tinka upės, jūros, ežerai, baseinai, vandens parkai… Tačiau kur tuo besimėgautumėte, svarbu nepamiršti saugumo, nes į plaučius patekusio vandens pavojai nesibaigia išlipus į sausumą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-06-28 Paskęsti galima per parą nuo išlipimo iš vandens  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

  • Antrinis skendimas pasireiškia, kai vanduo plaučiuose neleidžia deguoniui pakliūti į kraują
  • Pasireiškia kosėjimas, oro trūkumas, krūtinės skausmas, letargija
  • Antrinio skendimo simptomai pasireiškia per 1 – 24 val. nuo vandens patekimo
  • Lindsay Kujawa nusisuko vos keletui sekundžių – bet tiek laiko ir tereikėjo, kad jos sūnus Roninas įkristų į almantį vandenį.

    „Mama supanikavo ir ją užgriuvo baimė,“ rašė Kujawa savo tinklaraštyje Delighted Momma. „Karštligiškai apžvelgiau spa… jo maža galvutė kilo ir leidosi, desperatiškai gaudydama orą. Ištraukiau jį kaip galėdama greičiau.“

    Visa sumaištis truko apie 20 sekundžių, rašė Kujawa. Kai Roninas nurimo, atrodė, kad jam nieko nenutiko. Bet vėliau tos pačios dienos vakare mažasis berniukas buvo išvežtas greitosios medicinos pagalbos automobiliu į vaikų ligoninę San Diego, jo kraujyje sparčiai mažėjo deguonies.

    Gydytojai pasakė Kujawa'ai, kad jo sūnui pasireiškė beveik paskendimas, kartais vadinamas antriniu skendimu.

    Antrinis skendimas gali nutikti po keleto valandų nuo to laiko, kai plaukikas išlipa iš baseino.

    „Gelbėtojų dažnai vadinamo „stovėjimo aikštelės skendimu“ atvejai reti, tačiau pasitaiko,“ sakė Alison Osinski, vandens saugumo ekspertė ir Aquatic Consulting Services prezidentė.

    Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) ir Vartojimo produktų saugumo komisija (CPSC) savo įrašuose neišskiria aktyvaus (arba šlapio) skendimo nuo antrinio skendimo. Remiantis naujausiu CPSC pranešimu, JAV kasmet baseinuose ir spa įvyksta apie 400 skendimų, susijusių su jaunesniais, nei 15 metų vaikais; daugiau, nei 75 % atvejų atsitinka su vaikais, jaunesniais, nei 5 m.

    Antrinio skendimo atveju plaukikas įkvepia vandens, dėl skendimo incidento ar staigaus vandens pliūpsnio – pavyzdžiui, šokant į vandenį iš aukštai, ar čiuožiant į vandenį.

    „Tai nutinka per sekundes, kadangi vandeniui tereikia pakliūti už balso stygų prieš tai, kol kūnas sureaguos,“ sakė Dr. Sarah Hoehn iš Kanzaso ligoninės pediatrinio skubios pagalbos skyriaus.

    Iškart po įvykio plaukiotojas atrodo visiškai sveikas. Bet su laiku, jo plaučiuose likęs vanduo sukelia edemą arba paburkimą, sakė Dr. Juan Fitz, Amerikos skubiosios medicinos pagalbos koledžo Lubbocke, Texase, atstovas. Kai plaučių alveolės prisipildo vandens, jos negali atlikti deguonies perdavimo funkcijos. Dėl sumažėjusio deguonies kiekio kraujyje sulėtėja širdis.

    Vandens įkvėpimas taip pat gali sukelti cheminį pneumonitą, kitaip, plaučių uždegimą, sukeltą kenksmingų cheminių medžiagų.

    Simptomai pasireiškia po 1 – 24 val. nuo incidento. Tai gali būti nuolatinis kosėjimas, oro trūkumas, skausmas krūtinėje, apatija, karštinė ir neįprasta nuotaikos kaita, sakė Osinski.

    Jei paburkimas pastebimas anksti, gydytojai gali paskirti deguonies ir bandyti pašalinti skysčius iš plaučių diuretikais (šlapimą varančiais vaistais) ir teigiamu oro spaudimu, sakė Fitz.

    Negydant, „išsivysto komplikacijos ir progresuoja į plaučių edemą (tai rodo rausvos putotos išskyros iš aukos nosies ir burnos), hipoksija/anoksija, kvėpavimo ir širdies darbo nutrūkimas ir mirtis,“ rašė Osinski pranešime apie kitą antrinio skendimo incidentą 2010 m.

    Kai Roninas buvo atvežtas į Vaikų ligoninę, gydytojai jį gydė nuo deguonies trūkumo ir cheminio pneumonito. Kitą dieną jis buvo išlaistas namo.

    „Jam einasi puikiai,“ pirmadienį parašė Kujawa. „Abu berniukus vedu į plaukimo pamokas tris kartus per savaitę… Roninas pamažu pratinasi prie vandens ir tikiuosi, jis pamils vandenį ir plaukiojimas greitai taps jo antra prigimtimi.“

    Amerikos Raudonasis kryžius pradėjo kampaniją, kuria siekiama per ateinančius 3 – 5 metus skendimų JAV miestuose skaičių sumažinti 50%.


    Jacque Wilson
    cnn.com

    Pasidalinkite su draugais
    Aut. teisės: Input.lt
    Input.lt
    (30)
    (0)
    (30)

    Komentarai (5)