Kapsulinė endoskopija: nusifilmuokite iš vidaus (Video)  (5)

Kada nors smalsavote, kas nutinka prarytai piliulei? Dabar jos žygį galite pažiūrėti vaizdo ekrane. Jis bus nufilmuotas futuristine vaizdo kamera „Pillcam“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – mažytis filmavimo įrenginukas, įtaisytas į LED šviestuką. Jo paskirtis – aptikti anomalijas žmogaus virškinimo trakte. Tam pakaks kamerą tiesiog nuryti – kaip paprasčiausią piliulę. Toliau ji keliaus ir darbuosis savarankiškai – maisto virškinimo keliu. O savo kelionės įspūdžius fiksuos 18 kadrų per sekundę sparta.

Gydytojai tokia mikrokameros galės nuodugniau apžiūrėti vidaus organus, įvertinti virškinimo problemų priežastis. Tokia kamera pateikia kur kas daugiau informacijos nei pažangiausi endoskopiniai zondai.

„Ši kamera parodo labai daug dalykų, kurių nematome taikydami įprastinę endoskopiją, – teigia gydytojas-gastroenterologas Salilas Singhas. – Žmones tai tiesiog pakeri. Prieš dvidešimt metų tai buvo mokslinė fantastika. O dabar – jau tikrovė.“

Stemplę, skrandį ir didžiąją žarną galima apžiūrėti ir tradicinėmis endoskopinėmis priemonėmis. Tačiau smulkesnės žarnyno atšakos endoskopo zondu – plonyčiu, lanksčiu laidu su vaizdo kamera gale – nepasiekiamos. Mat kad būtų pasiektos centrinėje žarnyno dalyje esančios žarnos, reikėtų beveik 3 metrų ilgio zondo.

O dabar pacientui pakaks nuryti „Pillcam“, ir per keletą valandų visas virškinamasis traktas bus nufilmuotas. Beje, šį vaizdo kamera yra vienkartinė. Taip pat pacientui teks segėti diržą, į kurį kamera siųs užfiksuotus vaizdus.

Kapsulinės endoskopijos seanso kaina – apie 500 svarų (apie 2 tūkst. Lt). Toks diagnostikos metodas prieinamas ne vienoje Jungtinės Karalystės ligoninėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: