Šaltos bulvės gali panaikinti raudonos mėsos žalą sveikatai  (6)

Kai kitą kartą užkursite kepsninę, nepamirškite bulvių salotų. Jos gali padėti pasipriešinti kenksmingam raudonos mėsos poveikiui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daug raudonos mėsos valgantys žmonės labiau rizikuoja susirgti tiesiosios žarnos vėžiu. Bet darbe parodyta, kad vadinamasis butirilintas atsparus krakmolas gali turėti apsauginį poveikį, pakeldamas chemikalų, sumažinančių DNR pažeidimą, lygį.

Pirmame bandyme su žmonėmis, Karen Humphreys ir jos kolegos iš Flinderso universiteto, Adelaide'ėje, Australijoje, 23 sveikus savanorius 4 savaites maitino dieta, kurije buvo gausu raudonos mėsos. Tada tiems patiems savanoriams buvo patiekiama tokia pati dieta, papildyta butirilintu atspariu krakmolu, kurio esama atšalusiose keptose bulvėse ir bananuose.

Tada komanda apžiūrėjo savanorių žarnyno ląstelių pavyzdžius, ir išsiaiškino, kad krakmolas sumažino mikroRNR molekulių, kurios siejamos su tiesiosios žarnos vėžio ląstelių išgyvenimu ir augimu (Cancer Prevention Research, doi.org/tz7).

„Raudoną mėsą derėtų valgyti tik mažais kiekiais ir ląstelienos ar atsparaus krakmolo turintis maistas turėtų būti svarbi dietos dalis,“ sako Johnas Cummingsas, Dundee universiteto, JK gastroenterologas.

Išsamesnė straipsnio versija



New Scientist № 2981

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: