Australas po komos užmiršo anglų kalbą ir prabilo kiniškai (Video)  (7)

Jaunas australas, išgyvenęs baisią automobilio avariją, daugiau nei savaitę praleido komoje. Tačiau kai jis nubudo iš komos, visi liko apstulbę – vaikinas buvo visiškai užmiršęs anglų kabą, tačiau kuo puikiausiai kalbėjo kiniškai – mandarinų kalba.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-09-05 Australas po komos užmiršo anglų kalbą ir prabilo kiniškai (Video)  (7)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai įvyko prieš dvejus metus. 22 metų Benas McMahonas prisimena, kaip nubudęs pamatė prie savo lovos stovinčią azijietiškos išvaizdos slaugytoją ir kiniškai pasakė jai: „Atsiprašau, sesele, bet man čia labai skauda“.

Tada jis paprašė slaugytojos popieriaus ir rašiklio ir parašė mandarinų kalba: „Aš myliu savo mamą, aš myliu savo tėtį, aš pasveiksiu“.

Vaikino naujai atsiradę kalbos įgūdžiai suglumino ir gydytojus, ir jo tėvus. Tėvams buvo pasakyta, kad įvyko stebuklas, jog Benas liko gyvas.

„Mums paskambino iš ligoninės ir pasakė: „O Markai, aš tik norėjau jums paskambinti ir pasakyti, kad Benas pradėjo atsibusti iš komos“. Ir dar pridūrė: „Nežinau, kaip tai pasakyti... jis kalba mandarinų kalba“, - šokiruojantį ligoninės darbuotojos skambutį prisimena vaikino tėvas Markas.

Buvo pramokęs mokykloje


„Niekas iš mūsų nekalba mandarinų kalba, todėl mes nutylėjome, bet patys labai susirūpinome, kas čia vyksta“, - sakė tėvas.

Benas mandarinų kalbos buvo pasimokęs mokykloje, bet niekada ja laisvai nešnekėjo.

„Sąmoningai negalvojau, kad kalbu mandarinų kalba, taip tiesiog atsitiko, man tai buvo natūraliausia“, - aiškina jis.

Turėjo praeiti daugiau kaip trys dienos, kol Benas atsiminė, kaip kalbėti angliškai. Tačiau mandarinų kalbos įgūdžių jis neprarado.

Tai jam atvėrė naujų galimybių – pavyzdžiui, vedžioti po gimtajį miestą kinų ekskursijas bei vesti laidą mandarinų televizijos programoje.

Dabar vaikinas iš Melburno išvyko į Šanchajų universitete studijuoti komercijos.

Jis sako esąs laimingas ne tik todėl, kad pavyko likti gyvam, bet ir kad šis įvykis jam padovanojo galimybę mokėti antrą kalbą.

Ne pirmas atvejis pasaulyje


Tai, kas nutiko Benui – ne pirmas toks atvejis pasaulyje.

2010 m. 13-metė kroatė pabudo iš komos, nebemokėdama gimtosios kalbos, bet laisvai šnekėdama vokiškai.

2013 m. liepą amerikietis buvo rastas be sąmonės motelyje, o atgaivintas pradėjo laisvai kalbėti švediškai.

Mokslininkai mano, kad gali paaiškinti šį reiškinį.

Neurologas Pankajus Sahas iš Kvinslando smegenų instituto teigia, kad smegenys sudarytos iš skirtingų neuronų grandinių, padedančių kalbėti, kvėpuoti, bendrauti ir mąstyti – jos primena elektros grandines.

Mokslininko manymu, gali būti, kad Beno atveju per avariją buvo pažeistos tos smegenų dalys, kurios buvo atsakingos už kalbėjimą angliškai. Ir kai vaikinas nubudo iš komos, vietoj jų buvo visa jėga aktyvuotos grandinės su išlikusiais nuo mokyklos laikų jo mandarinų kalbos įgūdžiais.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Jurgita Noreikienė
(20)
(0)
(20)

Komentarai (7)