Mokslininkai išsiaiškino, kuo ekologiški produktai geresni už įprastus  (18)

Ar yra skirtumas, kokius maisto produktus vartojame - ekologiškus ar įprastinius? Atrodo, labai paprastas klausimas, bet atsakymas net labai nepaprastas. Jo tiesiog niekas nežino - galima dalintis tik nuomonėmis, įžvalgomis. Štai vakar publikavome straipsnį apie tai, kad kai kurių mokslininkų nuomone ekologiškas maistas nieko vertas. O štai dabar, kad nebūtų tendencijų iš mūsų pusės, jau kitas tyrimas, kurio rezultatai kalba apie tai, kad ekologiškas maistas žymiai geresnis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-10-11 Mokslininkai išsiaiškino, kuo ekologiški produktai geresni už įprastus  (18)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įrodyta, jog ekologiški produktai turi daugiau antioksidantų, kurie siejami su geresne sveikata, bei mažiau nuodingų sunkiųjų metalų ir pesticidų likučių. Apie šio tyrimo rezultatus praneša portalas guardian.com

Tarptautinė mokslininkų komanda padarė išvadą, jog įprastų produktų pakeitimas ekologiškais duoda naudos sveikatai. Profesoriaus Carlo Leiferto vadovaujama komanda Newcastlio universitete nusprendė, kad tarp ekologiško ir neekologiško maisto produkto yra „žymus, reikšmingas“ skirtumas. Mokslininkų paskaičiavimais, antioksidantų ekologiškuose produktuose yra nuo 19 proc. iki 69 proc. daugiau, nei įprastuose.

Sulaukė kritikų pastabų

Tai buvo bene pirmoji studija, taip detaliai išnagrinėjusi ekologiškus ir įprastus vaisius, daržoves bei grūdus. Mokslininkai teigia, jog sveikai žmogaus mitybai šios išvados bus labai svarbios.

Antioksidantų ekologiškuose vaisiuose yra tiek, kad galite šių vaisių valgyti 1-2 kartus per dieną, tačiau poveikis bus toks, tarsi būtumėte valgę 5 kartus.

Taigi, paskutinis tyrimas įrodo ekologiškų produktų naudą ne tik aplinkai, tačiau ir žmogaus organizmui.

Vis tik Didžiosios Britanijos Karaliaus koledžo Londone profesorius Tomas Sandersas turi kitokią nuomonę. „Mano klausimas – ar gali skirtingų tos pačios rūšies vaisių maistingumas skirtis natūraliai? Ar jų maistingumas visiškai vienodas? Manęs šios išvados neįtikina“, - prisipažino T. Sandersas.

Jis taip pat akcentavo, jog ankstesni tyrimai įrodė, kad ekologiški grūdai turi netgi mažiau proteino, negu įprasti.

Vis tik tyrimas buvo atidžiai peržiūrėtas ir pasirodė aukšto lygio mokslo žurnale „Journal of Nutrition“.

Minėtas tyrimas rėmėsi 343 smulkesnių tyrimų medžiagą, kuriuose buvo analizuojamas vaisių, daržovių ir grūdų maistingumas.

Ekologija gali išgelbėti širdininkus

„Pats svarbiausias šio tyrimo aspektas yra tas, jog jis sugriauna mitą, kad būdai, kuriais ūkininkaujame, neturi įtakos produktui, kurį vėliau valgome“, - džiaugiasi Helen Browning, organizacijos „Soil association“ vadovė. Ši organizacija suteikia ekologiško produkto ženklą maisto produktams ir turi vienus griežčiausių ekologijos standartų tarp įvairių kitų tuo pačiu užsiimančių organizacijų.

Šiuo metu bent jau Didžiojoje Britanijoje ekologiško maisto pardavimai atsigauna, jie buvo nukritę finansinės krizės metu, nes ekologiški produktai įprastai yra brangesni.

Mokslininkų išvadas, jog ekologiški produktai turi daugiau antioksidantų galima pagrįsti tokiais faktais: ekologiškai auginami augalai gamina daugiau antioksidantų stengdamiesi atsiginti nuo įvairių kenkėjų. Tuo metu įprasti augalai yra nupurškiami chemikalais ir jiems nereikia gintis. Tik subrandinti vaisius.

Mokslininkai taip pat akcentuoja, kad ekologiškų daržovių ir vaisių sėklos, daigai dažniausiai atrenkami pagal atsparumą, be to, vėliau jie netręšiami įvairiais dirbtiniais maisto medžiagų šaltiniais.

C. Leifertas teigia, jog didesnis antioksidantų kiekis produktuose siejamas su mažesne įvairių ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių, nervų sistemos ligos, kai kurių tipų vėžio rizika.

Kita vertus, šie mokslininkai pripažįsta, jog dar nė vienas universitetas dar neatliko ilgalaikio tyrimo, kuris įrodytų ilgalaikės mitybos ekologiškais produktais naudą sveikatai.

Įprastuose grūduose - nuodingas metalas

Europos sąjungos ir ekologiško ūkininkavimo labdaros organizacijos finansuotas tyrimas taip pat įrodė, jog įprastuose grūduose neretai slypi daug didesni kiekiai nuodingo metalo kadmio, taip pat įprastuose grūduose keturis kartus dažniau nei ekologiškuose randama pesticidų likučių.

Ši tyrėjų komanda kritikuojama dėl to, jog į tyrimą įtraukė tiek daug įvairių smulkių tyrimų. Spėjama, kad kai kurie neobjektyvūs ar nekokybiškai atlikti tyrimai galėjo iškreipti bendro didelio darbo rezultatus.

Dėl kadmio ir pesticidų likučių ginčijamasi, jog įprastuose grūduose esantis kenksmingo metalo kiekis neviršija leistinos normos. Tačiau kadmis yra metalas, linkęs kauptis žmogaus organizme ir turintis neigiamą poveikį.

Taip pat kritiškai nusiteikę mokslininkai svarsto, kad vaisių bei daržovių maistingumas gali skirtis todėl, kad buvo nagrinėti įvairių pasaulio šalių rezultatai. Šiose šalyse skiriasi ne tik klimatas, bet ir dirvos sudėtis, daržovių bei vaisių veislės ir rūšys.

Tyrimą atlikę profesoriai ginasi, kad tokie faktoriai tyrimo rezultatų negali iškreipti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(36)
(2)
(34)

Komentarai (18)