Šiurpu: paauglė „pasipuošė“ magnetukais – teko šalinti dalį žarnų  (3)

Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikoje – darbymetis. Chirurgai jau operavo vieną paauglę, kuri nesėkmingai bandė puoštis magnetukais. Ketvirtadienį ketinama atlikti dar dvi operacijas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-11-12 Šiurpu: paauglė „pasipuošė“ magnetukais – teko šalinti dalį žarnų  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nelaimėlė sumanė, kad liežuvį galima puošti ne įveriamais auskarais, o iš magnetukų sulipinamos apyrankės detalėmis.

Žirnio dydžio magnetukai gana stipriai traukia vienas kitą, todėl jie pakankamai tvirtai laikėsi ant liežuvio. Tačiau po to įvyko nelaimė – mergaitė netyčia nurijo tris magnetukus.

Penkiolikametė visa tai buvo pamiršusi, bet praėjus daugiau kaip savaitei ją ėmė kamuoti smarkūs pilvo skausmai, pykinti. Į Moters ir vaiko kliniką atvežtai mergaitei iš pradžių buvo įtartas apendicitas. Tačiau tyrimai parodė, kad problema slypi kitur – pastebėti žarnose esantys nedideli, maždaug žirnio dydžio svetimkūniai.

Tada skausmų kamuojama mergaitė papasakojo, kad netyčia prarijo tris magnetukus. Šie, pasirodo, smarkiai sukibo tarpusavyje ir sulipino žarnyną. Medikams antradienį teko skubiai operuoti paauglę. Operacija buvo sunki, nes reikėjo pašalinti apie 1,5 metro ilgio žarnų. Po operacijos mergaitė gydoma reanimacijos skyriuje.

Medikams paauglė papasakojo, kad tokia liežuvio „puošyba“ užsiėmė kartu su dviem draugėmis. Susisiekus su šiomis mergaitėmis, paaiškėjo, kad jos irgi prarijo magnetukų.

Moters ir vaiko klinikos Vaikų chirurgijos, ortopedijos-traumatologijos centro vedėjas Povilas Venckus stebėjosi, kad Lietuvoje leidžiama prekiauti tokiais nesaugiais žaislais. Mat tokie žaislai ir papuošalai su magnetukais JAV seniai draudžiami.

„JAV smulkūs magnetukai, kuriuos gali praryti vaikas, uždrausti prieš šešerius metus. Taip pasielgta, kai per metus teko operuoti net 1900 vaikų“, – sakė patyręs chirurgas.

Medikas sakė, kad Lietuvoje jau ne kartą bandytą atkreipti dėmesį į šią problemą, bet pastangos – nesėkmingos: „Sunku paaiškinti, kad tai – tiksinti bomba. Mažieji magnetai pasižymi ypatinga trauka – vienas išlaiko net dvejas žirkles. Todėl patekę į žarnyną keli magnetai būtinai susijungia vienas su kitu“.

Chirurgas P.Venckus sakė, kad pavojaus nekelia tik vienas nurytas magnetukas – jis be problemų pasišalina. „Medikams labai sunku nustatyti, kad skausmą kelia šie mažyčiai svetimkūniai, nes vaikai dažnai būna pamiršę apie nurytą magnetuką. Chirurgui lengva padaryti klaidą, kuri gali būti ir lemtinga, todėl apie tai būtina garsiai šaukti, nes iki šiol girdėti nenorėjo niekas“.

Prieš kelerius metus septynmetę pacientę operavęs ir apie tai konferencijoje pranešimą skaitęs P.Venckus stebėjosi, kad žaislus įvežančias įmones kontroliuojantys valdininkai nekreipia dėmesio: „Negi lauksime, kol įvyks mirtina nelaimė?“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gintaras Šiuparys
(43)
(1)
(42)

Komentarai (3)