Telefoną kelnių kišenėje nešiojantiems vyrams – liūdnos žinios  (6)

Vyrams, nešiojantiems mobilųjį telefoną priekinėje kelnių kišenėje arba ilgai juo šnekantiems, gresia rimtos problemos, įspėja naują tyrimą atlikę Izraelio mokslininkai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-02-24 Telefoną kelnių kišenėje nešiojantiems vyrams – liūdnos žinios  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jų, gali nukentėti vyrų vaisingumas. Kiti specialistai tokias išvadas vadina drąsiomis ir pateikia šūsnį kitų veiksnių, turinčių didesnę įtaką reprodukcijai.

Metus trukusiame tyrime dalyvavo daugiau nei šimtas vyrų. Paaiškėjo, kad beveik pusės (47 proc.) vyrų, kurie nešioja mobilųjį telefoną mažesniu nei 50 cm atstumu nuo kirkšnies, spermos lygis buvo pastebimai sumažėjęs.

Be to, nustatyta, kad vyrams, kurie mobiliuoju telefonu šneka daugiau nei valandą per dieną, dukart išauga rizika, kad jų spermos koncentracija bus sumažėjusi. Tas pat pasakytina apie vyrus, kurie dažnai kalba telefonu jam kraunantis.

Mokslininkų vertinimu, spermos kokybei įtakos gali turėti mobiliųjų telefonų skleidžiama šiluma ir elektromagnetinės bangos. Kuris iš šių veiksnių svarbesnis, tyrėjai neįvardija.

Atsarga gėdos nedaro?

Tyrimo metu jo dalyvių buvo prašoma užpildyti klausimynus apie jų gyvenimo būdą ir įvardinti mobiliojo telefono naudojimo įpročius.

„Spermos kokybė buvo sumažėjusi iki tokio lygio, kad tai turėtų įtakos pastoti. Jei bandote susilaukti vaiko ir per metus to padaryti nepavyksta, vertėtų susimąstyti, ar tam neturi įtakos jūsų naudojimosi mobiliuoju telefonu įpročiai“, – teigė tyrimo autorė Martha Dirnfeld iš Techniono universiteto (Haifa, Izraelis). Naujasis tyrimas paskelbtas žurnale „Reproductive BioMedicine“. 

Lietuvių kilmės vaisingumo ekspertas Gedis Grudzinskas iš Švento Džordžo ligoninės Londone taip pat įspėjo vyrus atsižvelgti į savo įpročius. „Jei darbe vilkite kostiumą, įsidėkite telefoną į švarko kišenę, nelaikykite jo prie savo sėklidžių. Tai sumažins spermos lygio sumažėjimo riziką. Ir ar jums būtina pasidėti telefoną prie pat lovos? Kai kurie vyrai net laiko jį trumpikėse ar pižamos kelnėse – ar tai tikrai būtina?“ – klausė G.Grudzinskas.

Išvados – drąsios

Kiti mokslininkai buvo skeptiškesni. Visgi tyrimo imtis – vos šimtas vyrų, taigi rezultatams įtakos galėjo turėti daugybė kitų veiksnių, pavyzdžiui, amžius, rūkymas, mityba, sportas ir kt.

Biologė Fiona Mathews iš Ekseterio universiteto (Jungtinė Karalystė) taip pat atlieka šios srities tyrimus. Anot jos, kol kas nėra pakankamai įrodymų, kad mobiliųjų telefonų skleidžiamos elektromagnetinės bangos gali sukelti nevaisingumą.

„Anksčiau mes jau buvome nustatę ryšį tarp mobiliųjų telefonų naudojimo ir pablogėjusios spermos kokybės. Deja, kol kas nėra tiesioginių įrodymų, kurie susietų mobiliųjų telefonų naudojimą su visišku nevaisingumu. Dabar tegalime konstatuoti, kad mobilieji telefonai blogina spermos kokybę, todėl logiška teigti, kad vyrams, kuriems gresia nevaisingumas, mobiliųjų telefonų naudojimas gali dar pabloginti apvaisinimo šansus“, – teigė F.Mathews.

Ji pridūrė, kad visi šiuolaikiniai įrenginiai yra skirtingi, todėl būtina atlikti išsamesnius, didesnės imties tyrimus.

Yra rimtesnių problemų

Naujasis tyrimas neįtikino ir Šefildo universiteto andrologo Allano Pacey.

„Manau, mums reiktų didelio įvairių institucijų tyrimo, kad išsiaiškintume tai kartą ir visiems laikams. Tačiau tai būtų labai brangu ir aš nemanau, kad ši problema pateisintų kaštus. Nemanau, kad tokio lygio tyrimas šiuo metu būtų vertingas, kadangi iki šiol nebuvo pastebimo nevaisingumo augimo, sietino su mobiliaisiais telefonais.

Didesnė vyrų ir porų problema šiuo metu – jie laukia, kol taps vyresni ir tuomet bando susilaukti vaiko, o nepavykus dėl savo nevaisingumo kaltina tokius dalykus, kaip mobilieji telefonai, nors didžiausia problema yra jų amžius“, – sakė A.Pacey.

Embriologas Stephenas Harbottle'as iš Kembridžo medicinos centro teigė, kad pastaruosius 15 metų stebimam vyrų vaisingumo mažėjimui kur kas didesnę įtaką turi ne technologijų naudojimas, o gyvenimo būdo ir aplinkos faktoriai. Todėl jis pataria vaikus planuojantiems vyrams neišmesti mobiliojo telefono, o pakeisti gyvenimo būdą – sveikiau maitintis, atsikratyti viršsvorio, nerūkyti, mažinti alkoholio vartojimą.

„Viršsvoris gali padidinti sėklidžių temperatūrą, o tai turi įtakos spermos kokybei. Sėklidžių temperatūrą taip pat didina ilgas sėdėjimas, maudymasis karštoje vonioje ir panašūs dalykai“, – pridūrė S.Harbottle'as.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(14)
(-2)

Komentarai (6)