„Išsaugoti“ arba „karantinas“: FSB ir Rusijos sporto ministerijos sugalvota sportininkų dopingo slėpimo schema  ()

Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) paskelbė du mėnesius trukusio uždraustų preparatų naudojimo RF sporte tyrimo rezultatus. Pagrindinė išvada: RF sporto ministerija, drauge su FSB ir Rinktinių komandų sporto rengimo centru sukūrė RF sportininkų mėginių pakeitimo ir rezultatų falsifikacijos sistemą. Slon Magazine pateikia pagrindinius ataskaitos faktus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

FSB saugomas šlapimas

Kaip WADA inspektoriams papasakojo buvęs Maskvos laboratorijos vadovas Grigorijus Rodčenkovas, Federalinė saugumo tarnyba (Федеральная служба безопасности) tiesiogiai dalyvavo teigiamų dopingo mėginių slėpimo programoje. 2006 metais, kai laboratorijai vadovavo Rodčenkovas, jam buvo paskirtas operatyvinis slapyvardis „Kucas“ (tikriausiai, pagal Vladimirą Kucą – Rodčenkovas irgi buvo stajeris).

Ataskaitoje nuodugniai aprašytas dopingo mėginių pakeitimas Sočio olimpinėse žaidynėse. Regioninėje FSB valdyboje buvo iš anksto surinktų „švarių“ rusų sportininkų šlapimo mėginių saugykla. Už pakeitimą buvo atsakingas karininkas Jevgenijus Blochinas. Rodčenkovo nuomone, jis dalyvavo kuriant būdą, kaip atidaryti konteinerį su šlapimu taip, kad jį paskui būtų galima vėl užantspauduoti.

Apie mėginių pakeitimo procedūrą jau pasakojo New York Times. Naktį po analizės mėginių davimo, Sočio laboratorijos darbuotojas per skylę sienoje perduodavo reikiamus mėginius Blochinui (darbuotojų sąraše registruotas kaip vandentiekio inžinierius). Jis atsargiai atidarydavo konteinerius ir pakeisdavo jų turinį šlapimo mėginiais iš FSB saugyklos.

Tikrindama Rodčenkovo pasakojimą, WADA pateikė užklausą laboratorijai Lausanne'oje apie 95 konteinerius su rusų sportininkų, nurodytų mėginių pakeitimo sąraše, šlapimu. Iš jų nuodugniam tyrimui atsitiktiniu būdu buvo atrinkti 11 konteinerių. Visais atvejais konteinerių dangtelių vidinėje pusėje buvo aptikti įbrėžimai, rodantys šlapimo mėginių pakeitimo galimybę.

Svetimos analizės

WADA pavyko įrodyti, kad kartais vieno ir to paties rusų sportininko šlapimo mėginiuose iš tiesų yra skirtingų žmonių šlapimas. Tai buvo nustatyta, atlikus Lausanne'oje saugomų šlapimo mėginių DNR analizę.

Išaiškinti mažiausiai trys sportininkai, kurių šlapime yra svetimos DNR. Visais šiais atvejais ant konteinerių iš saugyklos buvo nesankcionuoto atidarymo žymės.

Teigiamų mėginių slėpimo metodika

WADA komisija išsiaiškino, kad Rusijoje buvo sukurta speciali dopingo mėginių rezultatų falsifikavimo sistema, naudojama, kai pačių mėginių pakeisti nepavykdavo. Ji buvo įgyvendinta Maskvos antidopingo laboratorijoje, kur buvo vykdomas visų Rusijos teritorijoje paimtų mėginių pirminis tyrimas. Spėjama sistemos veikimo schema:

  1. Sportininko mėginyje aptinkami uždrausto preparato požymiai.
  2. Signalas apie tai iš laboratorijos keliauja tarpininkui į vieną iš Sporto ministerijos žinybų.
  3. Tarpininkas per RF Antidopingo agentūrą pagal mėginio numerį išsiaiškina sportininko vardą.
  4. Sportininko byla ir mėginio rezultatas perduodami Sporto ministro pavaduotojui Jurijui Nagornych.
  5. Nagornych atsako kodiniu žodžiu: IŠSAUGOTI arba KARANTINAS.

IŠSAUGOTI – antidopingo laboratorija neatlieka detalios mėginio analizės, mėginys tarptautinėje sistemoje ADAMS pažymimas kaip neigiamas, vidinėje sistemoje teigiama analizė ištaisoma.

KARANTINAS – mėginys ištiriamas, laikantis tarptautinių standartų, tai yra, atliekamas nuodugnus tyrimas, visi rezultatai įrašomi į visas sistemas.

Pažymima, kad ši metodika taikyta tiek RF, tiek ir užsienio sportininkams. Juk laboratorija težinojo mėginio numerį, o ne atleto vardą. Tyrimas parodė, kad rusų atžvilgiu sprendimas IŠSAUGOTI, t.y., „išgelbėti“ sportininką, būdavo priimamas 54% atvejų. Užsieniečiai dėl vienų ar kitų priežasčių, būdavo „išsaugomi“ tik 12% atvejų.

ADAMS archyvų patikrinimas parodė, kad nuo 2012 iki 2015 metų tokiu būdu įvairiose varžybose buvo sufalsifikuoti 643 teigiami mėginiai.

TOK sprendimas

Remdamasi ataskaita, WADA oficialiai paragino visas sporto organizacijas išbraukti visus rusų atletus iš dalyvavimo visose varžybose, taip pat ir Rio de Janeiro olimpiadoje. Galutinį sprendimą dėl leidimo dalyvauti Olimpiadoje, prasidėsiančioje rugpjūčio 5 dieną, priims Tarptautinis olimpinis komitetas. Sprendimo tikimasi sulaukti artimiausiu metu.

slon.ru


PAPILDYMAS
Pirmadienį, liepos 18 dieną, Kremliaus oficialioje svetainėje pranešama, kad RF Prezidentas V. Putinas pažadėjo, kad WADA pranešime paminėti asmenys bus laikinai nušalinti nuo pareigų iki tyrimo pabaigos.
(26)
(2)
(24)

Komentarai ()

Susijusios žymos: