Sveikatos mitai, kuriais be reikalo tiki didžioji dalis žmonių (Antra dalis)  (7)

Morkos pagerina regėjimą tamsoje, pieno produktai mus daro sveikesniais, plaukimas pavalgius sukelia mėšlungį, o kas dieną reikia išgerti 8 stiklines vandens – šie ir kiti teiginiai pamažu tapo tokie populiarūs, jog juos ėmėme laikyti savotiškais „faktais“. Vis dėlto, neseniai buvo atskleista, kad visi iki vieno iš žemiau pateikiamų „faktų“ yra neteisingi, atskleidė businessinsider.com.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-08-30 Sveikatos mitai, kuriais be reikalo tiki didžioji dalis žmonių (Antra dalis)  (7)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

22. Natūralus mineralinis vanduo yra sveikesnis už gazuotą

Tai, kad vandenyje yra anglies dvideginio nesumažino jo drėkinančių savybių. Tai įrodė 4 etapų tyrimas.  Vyrams buvo liepta minti dviratį tol, kol išprakaituos apie 4 procentus savo kūno svorio. Tuomet, pirmojo etapo metu jie gėrė natūralų, antrojo – gazuotą, trečiojo – saldintą, o ketvirtojo – saldintą gazuotą vandenį.

Rezultatai atskleidė, kad tai, ar vanduo prisotintas angliarūgštės, ar ne, neturėjo jokios įtakos jo drėkinančioms savybėms.

23. Jogurtas padeda sureguliuoti virškinamojo trakto veiklą

Virškinamajame trakte gausu bakterijų, tad atrodo natūralu, jog gerųjų pieno bakterijų gausa pasižyminčio jogurto vartojimas padeda virškinimui. Vis dėlto, viskas kiek sudėtingiau, nes žarnyno bakterijų įvairovė tokia didelė, jog net mokslininkams sunku nustatyti, kaip jos sąveikauja tarpusavyje. 

Tai nereiškia, kad natūralaus jogurto vartojimas yra nesveika, o pažymi, jog jo valgymas yra pernelyg akcentuojamas. Be to, pieno produktai neretai būna saldinti, o tai ne tik nepadeda, bet ir kenkia jūsų organizmui.

24. Per galvą išspinduliuojate apie 90 proc. šilumos

Matyt, visiems yra tekę girdėti šį mitą, kuris ypač aktualus tampa žiemą. Visgi, šis teiginys yra ne visiškai teisingas. Žmogus šilumą spinduliuoja iš tos kūno vietos, kuri yra nepridengta drabužiais. Kadangi žiemą tai dažniausiai būna galva, rūpestingos mamos netruko sugalvoti taisyklę, privertusią vaikus dėvėti kepures.

25. Ankstyvas nusišlapinimas vakarėlio metu reiškia, kad tai darysite visą naktį

Nors daug kas mano, kad ankstyvas apsilankymas tualete lemia, jog po jo teks dar dažniau šlapintis, šis teiginys yra klaidingas. Kadangi alkoholis beveik visas organų sistemas veikia atpalaiduojančiai reiškia, kad poreikį jausite nepriklausomai nuo to, kada lankėtės tualete, o nuo to, kiek išgėrėte.

26. Pagirias galima išgydyti alkoholiu

Nors daugelis prisiekia, kad bent skardinė alaus pagiringą rytą iš karto padeda pasijusti geriau, mokslininkai šį teiginį paneigė sakydami, kad toks elgesys tik prailgina šį nemalonų laikotarpį. Pagirių metu geriausia atsigaivinti vandeniu ir taip grąžinti prarastą skysčių balansą organizme. Taip pat reikėtų vengti kavos bei kitų kofeino turinčių gėrimų.

27. Alkoholis naikina smegenų ląsteles

Nors alkoholio vartojimas silpnina smegenų ląstelių tarpusavio jungtis, jis jų nepanaikina. Visgi, nors šis teiginys ir galioja suaugusiems asmenims, reikėtų nepamiršti, kad piktnaudžiavimas alkoholiniai gėrimais iš tikrųjų pažeidžia smegenis. Taip pat, vaikai ir kūdikiai sergantys Vaisiaus alkoholio sindromu turi mažiau smegenų ląstelių, kadangi buvo paveikti dar motinos įsčiose, formuojantis vidaus organams.

28. Norintys išvengti pagirių turėtų pradėti nuo silpnesnių gėrimų ir baigti stipriaisiais

Deja, šis teiginys yra neteisingas. Nepaisant laipsnių kiekio, alkoholis yra nuodas. Taigi, nesvarbu, nuo ko pradėsite ir kuo baigsite – tai bus lygiai taip pat kenksminga sveikatai, o taisyklė, kad reikia didinti laipsnius neapsaugos nuo blogos savijautos kitą rytą. Ypač, jeigu nekontroliuosite suvartotų gėrimų kiekio.

29. Galima prisiminti tai, ką pernelyg daug išgėrę pamiršote

Jeigu ryte nubudę supratote, kad neprisimenate, kas įvyko, galite nurimti, kadangi to padaryti ir nepavyks. Suvartojus per daug alkoholinių gėrimų, už naujų prisiminimų kūrimą atsakinga smegenų dalis yra išjungiama. Taigi, asmenys, teigiantys, kad vėliau „prisiminė“ tai, kas įvyko besilinksminant, greičiausiai regi netikrus, sugalvotus „prisiminimus“. 

30. Rudas cukrus yra sveikesnis už baltąjį

Savo spalva žemes primenantis cukrus nėra sveikesnė alternatyva baltajam. Jo spalvą lemia tik iki galo neišvalyta melasa (šalutinis cukraus gaminimo produktas), kurią pašalinus rudasis cukrus taptų baltas. Taigi, jūsų kūnui jis yra tiek pat naudingas kiek ir daug dažniau vartojamas baltasis cukrus.

31. Skiepai sukelia autizmą

Šis teiginys pirmą sykį pasirodė 1998 metais, kuomet nedidelė, vos 12 vaikų stebėję mokslininkai „nustatė“ ryšį tarp autizmo bei privalomų skiepų. Kadangi jų atradimas sulaukė didelio susidomėjimo, daugybė mokslininkų ėmėsi toliau vykdyti tyrimus, kurie atskleidė, kad pirmosios studijos rezultatai buvo klaidingi. Šiuo metu yra ištirti daugiau nei milijonas vaikų ir nebuvo atrasta jokia sąsaja tarp vakcinų bei vystymosi sutrikimų.

32. Traškinimas sąnariais sukelia artritą

Laimei, šis teiginys yra neteisingas. Nors traškinimas sąnariais gali būti nemalonus aplinkiniams, jis neturi jokių ilgalaikių pasekmių jūsų sveikatai.

33. Karščiavimą derėtų gydyti badu, peršalimą – maistu

Nors 2002-aisiais metais atliktas tyrimas šiek tiek pagrindžia šią mintį, gydytojai teigia, kad sergantis asmuo turėtų neatsisakyti maisto. Tokiu būdu organizmas aprūpinamas reikiama energija, kuri yra panaudojama ligai įveikti. Taip pat derėtų nepamiršti gerti daug skysčių.

34. Skreplių spalva parodo ar infekcija virusinė, ar bakterinė

Manoma, kad geltonos spalvos skrepliai parodo, kad kenčiate nuo virusinės infekcijos, tuo tarpu žalios – nuo bakterinės. Deja, vien spalvos nepakanka ligos kilmei nustatyti. Taigi, nepaisant skreplių atspalvio, derėtų susikoncentruoti ties jūsų savijauta. Jeigu kelias dienas jaučiatės prastai ir savijauta negerėja, metas kreiptis į gydytoją.

35. Sultys padės išvalyti organizmą nuo toksinų

Deja, sultys tik pašalina virškinimui padedančias skaidulas iš vaisių bei daržovių. Taip pat, saldžių vaisių sultys yra tiek pat kenksmingos kiek ir vaisvandeniai. Žmogaus organizmas natūraliai pašalina kenksmingus chemikalus per kepenis, inkstus bei virškinamąjį traktą. Sultys šio proceso, deja, nepagreitina.

36. Visi Tureto sindromą kenčiantys žmonės keikiasi

Tik keli procentai Tureto sindromą turinčių asmenų keikiasi. Iš tiesų, šis sindromas apima ne tik balsinius tikus, bet ir fizinius – tai gali būti ir įvairūs judesiai ar jų kombinacijos.

37. Sušalimas sukelia peršalimą

Nėra jokių įrodymų, kad tai, jog sušalote, reiškia, kad susirgsite. Vis dėlto, paaiškino, kodėl žiemos metu padidėja sergančiųjų skaičius. Kadangi atšalus lauko temperatūrai daugiau laiko praleidžiame mažose, neretai blogai vedinamose patalpose, kuriose nesunkiai oro lašeliniu būdu plinta ir bakterijos bei virusai.

38. Stresas verčia pakilti kraujospūdį

Deja, stresas atlieka tik labai nedidelį vaidmenį esant dažnai pasikartojančiam aukštam kraujospūdžiui. Tam daug didesnę įtaką daro paveldimumas, rūkymas, bloga mityba. Stiprus stresas gali tik trumpam pakelti kraujospūdį, tačiau tai ne pagrindinė hipertenzijos priežastis. 

39. Rupūžės gali apkrėsti karpomis žmones

Nei varlės, nei rupūžės žmogaus apkrėsti karpomis negali. Vis dėlto, derėtų būti atsargiems ir įsitikinti, kad asmenys, kuriems spaudžiate ranką, jų neturi. Būtent žmogaus papilomos virusas sukelia karpas, o ne įvairūs varliagyviai.

40. ŽIV atsirado dėl lytinių santykių su beždžione

Žmogaus imunodeficito viruso kilmė vis dar nėra aiški, tačiau žinoma, kad tai neatsirado dėl lytinių santykių su beždžione. Manoma, kad jis atsirado jas medžiojant maistui, o tai lėmė tiesioginį gyvūno ir jo mėsą valgiusio ar apdorojusio žmogaus kontaktavimą, kas ir leido virusui išplisti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(12)
(6)

Komentarai (7)