Sugalvojo, kaip žmones atpratinti nuo mėsos: reikia transplantuoti veganų išmatas  (2)

PETA - tai visame pasaulyje garsi organizacija, agituojanti prieš gyvūnų panaudojimą pramonėje, kailių dėvėjimą, zoologijos sodus ir, aišku, mėsos valgymą. Naujausias PETA pareiškimas yra kiek kitoks. Dabar PETA ragina veganus rinkti, saugoti ir aukoti savo išmatas. Aišku, medicininiais tikslais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

PETA („People for the Ethical Treatment of Animals“) aišku, pasisako už veganišką mitybą. Organizacijos tikslas - apsaugoti gyvūnus nuo išnaudojimo, blogų gyvenimo sąlygų ir kankinamo mirties, todėl veganiškas gyvenimo būdas tikrai puikiai derinasi su PETA propaguojamomis vertybėmis. Tokia mityba turi daugybę privalumų - mažina vėžio riziką, padeda kovoti su kai kuriomis lėtinėmis ligomis, saugo aplinką ir padeda kurti geresnės kokybės išmatas. Nežinojote?

Tyrimai parodė, kad tų žmonių, kurie maitinasi daržovėmis ir vaisiais, žarnynas pasižymi didesne bakterijų įvairove. Daugelis šių bakterijų mums yra naudingos, o kai kurios - ir gyvybiškai būtinos. Kuo didesnė bakterijų įvairovė, tuo kokybiškesnėmis laikomos išmatos. Taigi, veganų išmatos šiuo požiūriu yra tiesiog geresnės. Kam tai svarbu?

Visų pirma, veganams - jų žarnynas įprastai tiesiog yra sveikesnis. Tačiau PETA agituoja kaupti ir aukoti savo išmatas tiems, kuriems reikia fekalijų persodinimo. Žmonių išmatų bankai yra labai išrankūs ir bet kokio produkto tikrai neima, o kokybiškų išmatų rasti sunku. Fekalijų transplantacija yra efektyvus būdas gydyti žarnyno infekciją, sukeliamą Clostridium difficile bakterijos.

Vienas tyrimas parodė, kad fekalijų transplantacija padeda bent 81 % pacientų, daliai kurių nepadėjo joks kitas gydymas. Nors ši terapija vis dar laikoma eksperimentine, JAV ji yra leidžiama. Aišku, išmatų trūksta, tačiau PETA žiūri ne tik į tai, kaip padėti žmonėms.

Šios akcijos idėja yra ta, kad veganiškomis išmatomis išgydyti žmonės galbūt patys panorės keisti savo mitybą. Ne tiek iš dėkingumo, kiek dėl to, kad veganų žarnynas įprastai yra sveikesnis. Visgi, mokslininkai ir gydytojai džiaugsmu netrykšta. Veganiškos išmatos nebūtinai yra išsigelbėjimas. Iš tikrųjų, išmatų bankai net nesidomi, ar donorai valgo mėsą. Paimami pavyzdžiai, jie ištiriami ir nusprendžiama, ar žmogus yra tinkamas būti nuolatiniu donoru. Specialistai žino, kad ne visų veganų fekalijos yra tinkamos transplantacijai, todėl ir PETA tikslai tikriausiai nebus pasiekti.

Manote, kad gerai maitinatės ir jūsų išmatos yra tinkamos? Taip manančių yra nemažai, tačiau iš 459 potencialių donorų, tikrintų 2015 metais, tiko tik 27. Jų mityba, beje, beveik nesiskyrė nuo vidutinių amerikiečių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(8)
(0)

Komentarai (2)