Kaltės įrodymai: atskleista visa schema, kaip specialiu instrumentu Rusijoje buvo keičiami šlapimo mėginiai  (3)

Kuo remiasi Pasaulio olimpinio komiteto išvados Rusijos atžvilgiu — The New Times ištyrė Schmidto komisijos išvadas


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2016 metų gruodžio 9 dieną Richardo McLareno (Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) Nepriklausomos antidopingo komisijos vadovas.— NT) prašymu buvo publikuotos teismo medicinos ekspertizės, tyrusios Šveicarijos kompanijos Berlinger Special AG gamybos indus šlapimo mėginiams, išvados. (Kaip išsiaiškino McLareno komisija, indeliai šlapimui, kuriuose buvo saugomi Rusijos sportininkų mėginiai, paimti 2014 metų Olimpiadoje, buvo atidaromi, o jų turinys pakeičiamas — šlapimas su dopingo pėdsakais pašalinamas, o įpilamas švarus.— NT). Po to TOK nusprendė dėl savo dviejų komisijų ( Oswaldo ir Schmidto.— NT), tyrusių dopingo skandalą, užsakyti nuodugnią teismo medicinos analizę.

Ši analizė buvo atlikta tokiu lygiu, kad jas, kaip įrodymus, būtų galima naudoti teisme, sakoma Schmidto komisijos ataskaitoje. Lozanos universiteto (UNIL), o konkrečiai — universiteto baudžiamojo proceso mokyklos (ESC), juridinio fakulteto, kriminalistikos ir valstybės valdymo fakulteto UNIL ekspertai, bendradarbiaudami su Šveicarijos dopingo analizės laboratorija (LAD), sulygino buteliukus iš naudotos Sočio Olimpinėse žaidynėse partijos ir įtarimą sukėlusius buteliukus.

ESC ir LAD išanalizavo 163 talpas, iš kurių 127 buvo su abejotinais šlapimo mėginiais. Ypatingai atidžiai specialistai tyrė žymes vidinėje buteliukų dangtelių pusėje.

Ataskaita buvo parengta 2017 metų kovo 10 dieną. Paskui ESC ir LAD išvadų teisingumą tikrino Švedijos nacionalinis teismo medicinos ekspertizės centras, kuris savo išvadas TOK perdavė 2017 metų gruodžio 1 dieną.

„Т“ grupė

Schmidto komisijos ataskaitoje rašoma, kad ESC ir LAD, remdamosi Grigorijaus Rodčenkovo parodymais, sukūrė specialų instrumentą — instrumento, kuriuo būdavo atveriami buteliukai su šlapimo mėginiais, kopiją. Sočio žaidynių metu šie indeliai naktį slapta būdavo išvežami iš dopingo laboratorijos, o paskui grąžinami į vietą su „švariu“ šalpimu.

Instrumentas yra ~15 cm ilgio, stomatologinį instrumentą primenanti metalinė lazdelė su nedideliu kabliuku gale. Šiuo instrumentu vidinėje buteliukų dangtelių pusėje palikti pėdsakai ir tapo pagrindiniu tyrimo objektu. Buteliukus suskirstė į tris grupes — pagal įbrėžimų skaičių. Į „T“ grupę pateko buteliukai, kurių dangteliuose rasta daugiausiai pėdsakų. Ant buteliukų, uždarytų laikantis gamintojo instrukcijų, dangtelių tokių žymių nėra.

Kad šlapimo mėginiams skirto Berlinger indelio dangtelis būtų visiškai užsuktas, jį reikia pasukti 15 kartų. Jei pasukama mažiau, tarkime, 12 kartų, tarp dangtelio ir stiklo lieka plyšelis, per kurį pratelpa Rodčenkovo aprašytas instrumentas

Kad indelio šlapimo mėginiams dangtelis būtų užsuktas pilnai, jį reikia pasukti 15 kartų. Jei pasukama mažiau, tarkiem, 12, tai tarp dangtelio ir stiklo lieka plyšelis, per kurį pratelpa Rodčenkovo aprašytas instrumentas. TOK ekspertai padarė išvadą, kad mažiausiai 15 buteliukų sportininkai uždarė ne iki galo

„Т“ grupėje ekspertai nustatė 34% (20% su daugybiniais pėdsakais ir 14% su pavieniais) buteliukų iš 127 su abejotinais pavyzdžiais. Be to, jie išsiaiškino, kad dalį buteliukų šlapimo mėginius davė sportininkai užsuko ne iki galo, — taip buvo galima atidaryti buteliuką, rimtai nepažeidžiant dangtelio.

Mat dopingo mėginiams skirtų Berlinger buteliukų dangteliai yra sudėtingi mechanizmai su metaliniu žiedu, gumine tarpine ir specialiais fiksuojančiais danteliais ant paties buteliuko. Kad šlapimo mėginiams skirto indelio dangtelis būtų visiškai užsuktas, jį reikia pasukti 15 kartų. Jei pasukama mažiau, tarkime, 12 kartų, tarp dangtelio ir stiklo lieka plyšelis, per kurį pratelpa Rodčenkovo aprašytas instrumentas. TOK ekspertai padarė išvadą, kad mažiausiai 15 buteliukų sportininkai uždarė ne iki galo.

Persūdė

Be žymių, likusių ant Berlinger gamybos buteliukų BEREG-KIT Geneva, kur buvo saugomi sportininkų dopingo mėginiai, teismo ekspertizės, TOK dar nurodė atlikti 2010 metų Vankuverio žiemos Olimpiadoje ir 2014 metų Sočio Olimpiadoje dalyvavusių sportininkų šlapimo pavyzdžių analizę.

Atliekant šią biologinę analizę, šlapime buvo nustatoma natrio, kalio, chlorido ir kalcio jonų koncentracija, atsižvelgiant į natūralius nuokrypius.

Biologinė ekspertizė parodė, kad šlapimo iš Vankuverio-2010 mėginiuose natrio koncentracija santykinai vienoda, visi rodikliai atitinka standartinius fiziologinius rodiklius.

Druskos pridėjimas į mėginius rodo, kad buteliukai buvo atidaryti. Tai yra, biologinės analizės rezultatai irgi patvirtina tikimybę, kad šlapimo mėginiai buvo pakeisti

Tuo tarpu patikrinus Sočyje 2014 metais surinktus pavyzdžius, trylikoje (5 vyrų ir 8 moterų ) natrio koncentracija šlapime tris kartus viršijo galimus nuokrypius, nustatytus Vankuverio Olimpiadoje dalyvavusių sportininkų šlapime, ir du kartus — Sočyje rungtyniavusių sportininkų rodiklius. Tokia aukšta natrio koncentracija nesuderinama su normaliu žmogaus vartojamu natrio kiekiu, liudija TOK ekspertai, o tai nurodo akivaizdų manipuliavimą mėginių turiniu (pavyzdžiui, natrio chlorido – valgomosios druskos – pridėjimą).

Remdamasi šia biologine analize, TOK komisija apibendrino: mažiausiai 13 pavyzdžių, surinktų Sočyje, buvo pakeisti. Be to, komisija padarė išvadą: druskos pridėjimas į mėginius rodo, kad buteliukai buvo atidaryti. Tai yra, biologinės analizės rezultatai irgi patvirtina tikimybę, kad šlapimo mėginiai buvo pakeisti.

Išvados ir rekomendacijos

Tad, TOK užsakymu atliktos ekspertizės patvirtino Richardo McLareno vadovaujamos WADA komisijos nustatytų faktų rimtumą, ir beprecedentes manipuliacijas, o TOK vienovei, Olimpinių žaidynių ir Olimpinio judėjimo reputacijai buvo padaryta itin rimta žala, sakoma pranešime.

Ekspertai įsitikinę, kad tyrimo rezultatai patvirtina informaciją apie Rusijoje paplitusią dopingo kultūrą, per ilgą laiką spėjusią apimti daug sporto šakų.

Tačiau Šveicarijoje atliktos teismo biologinės analizės rezultatai (kaip ir anksčiau McLareno prašymu Britanijoje atlikto tyrimo rezultatai) nerodo, kad visi Sočio žiemos Olimpiadoje dalyvavusių Rusijos sportininkų mėginiai buvo padirbti.

Visgi, remdamasis nepriklausomais ir nešališkais liudijimais, TOK gali užtikrintai nustatyti, kas inicijavo ar vadovavo dopingo apgaulės sistemai

Prie Schmidto komisijos ataskaitos pridedama išsami elektroninio susirašinėjimo analizė, patvirtinanti, kad dopingo schemoje dalyvavo nemažai Sporto ministerijos valdininkų ir jai pavaldžių organizacijų, tarp kurių ir RUSADA, Maskvos ir Sočio antidopingo centrai. Ta pati išvada patvirtinta ir kitais „nepriklausomais ir nešališkais liudijimais“, o taip pat teismo medicinos analize.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad remdamasis „nepriklausomais ir nešališkais liudijimais“, TOK gali užtikrintai nustatyti, kas inicijavo ar vadovavo dopingo apgaulės sistemai. Dokumente kalbama apie RF sporto ministro dalyvavimą (tada šį postą užėmė Vitalijus Mutko). Tačiau nėra nė vieno įrodymo, patvirtinančio aukštesnio lygio vadovybės dalyvavimą.

Baigiamojoje ataskaitos dalyje TOK komisija pateikia kelias rekomendacijas TOK vykdomajam komitetui.

Visų pirma, imtis atitinkamų priemonių — „pakankamai stiprių, kad būtų galima efektyviai užkirsti kelią sistemingam manipuliavimui antidopingo taisyklėmis Rusijoje“. Šios priemonės taip pat apima ir juridinę atsakomybę „įvairių susijusių subjektų, įskaitant uniformos, vėliavos ir himno naudojimą“.

Antra, apsaugoti atskirų „švarių“ Rusijos sportininkų teises.

Ir galiausiai, trečia, atlyginti dviejų TOK komisijų atliktų tyrimų, ekspertizių atlikimo ir pakartotinio olimpinių sportininkų šlapimo analizavimo išlaidas.

Dokumente konkreti išlaidų suma nenurodoma, tačiau gruodžio 5 dieną Lozanoje vykusioje spaudos konferencijoje, kur buvo paskelbtas TOK vykdomojo komiteto sprendimas, nuskambėjo skaičius $15 mln.

newtimes.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(70)
(4)
(66)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: