Ar turėtume visi tapti veganais?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

UTF16 2018-02-01 12:01
kiesza 2018-02-01 12:33
Didžiausias minusas, kad veganija užima daug laiko ir kogero yra brangiau. Turi mylėt maisto ruošimą..
Monochamus 2018-02-01 12:42
Straipsnis visai įdomus pasiskaityti buvo, bet vis tiek neapseita be visų moralizavimų "jei visi atsisakytų, tai būtų...". atsisakyti. Ir ne dėl to, kad būčiau baisiai prisirišęs prie burgerių, ar mėsa tokia skani, kad negalėčiau atsisakyti. Pačiame straipsnyje rašo, vien atsisakyti mėsos neužtenka: nevalgantys mėsos turi kur kas labiau rūpintis savo mityba, kad gautų visų reikalingų medžiagų. O daugelis žmonių turi gyvenime ir kitų pomėgių ir veiklų, kuriem suteikia aukštesnį prioritetą nei mityba. Tiesa sakant, aš, net ir būdamas visaėdis, neperlabiausiai prisižiūriu savo mitybą, kadangi dažnai "maisto ruošimas" būna pusfabrikačiai iš parduotuvės, kad taupyčiau laiką. Jei būčiau veganas, tai su tokiu gyvenimo būdu 100% kad sveikatai padariniai bus rimti. Ir tokių kaip aš yra nemažas procentas... Tad, tas ~1% veganų tegu nesijaučia pasaulio bambom Kiekvienas žmogus su savo pomėgiais ir gyvenimo būdu. O jei koks pusprotis veganas diktatorius uždraus mėsą, tai scenarijus "jei visi žmonės būtų veganai" gali pasisukti kiek kitokiu kampu, nei vaikiškose autoriaus svajonėse: tie "visi" jau nebus tokie savo mitybą besirūpinantys entuziastai, kokie dabar yra veganai. Tada ir pažiūrėsim išaugusius mažakraujystės ir kitų ligų procentus. O ekologines problemas spręsti yra ir kitokių būdų, nei versti visus žmones radikaliai keisti savo mitybą. P.S. O jei visi atsisakytumėm asmeninių automobilių ir naudotumėmės vien viešuoju transportu, tai irgi ženkliai sumažintumėm taršą! Ir dar daugiau visokių patogumų galėtumėme visi atsisakyti, o vietoje žaidimų ir pramogų eiti į miškus rinkti šiukšlių!
UTF16 2018-02-01 12:43
Čia straipsnyje paaiškinta, kad mėsa yra antrinis produktas (iš pradžių reikia labai daug augalų, kad gautum truputį mėsos), vadinasi, reikalauja labai daug išteklių. Kaip čia ji tampa pigesnė?
UTF16 2018-02-01 12:52
Nėra nieko paprasčiau kaip raginti spręsti ekologines problemas per tokius kasdienius dalykus kaip mitybiniai pasirinkimai. Žinoma, daugelis norėtų, kad problemas spręstų kažkas kitas.
Monochamus 2018-02-01 13:22
turėtų daryti, tada jau mano tolerancija irgi baigiasi.
UTF16 2018-02-01 13:44
Šiuo metu kai kurie ar dauguma šių sprendimų (kurie iš principo galiausiai šiaip ar taip būtų veganiški) yra iš mokslinės fantastikos srities. Nežinau, kodėl tau mitybos įpročių pakeitimas atrodo labiau absurdiškas nei kažkokių fantastinių technologijų, kurių neaiškus nei veikimo būdas, nei poveikis, nei nauda, proveržio laukimas.
HardAxe 2018-02-01 14:19
Kam eit į tokius kraštutinumus? Sumažinus mėsos naudojimą iki 2-4 dienų per savaitę turbūt tamtupe tik sveikesni, užtektų auginti mažiau karvių ir t.t. Jei racioną rinktis ne dėl moralinių, bet racionaliomis priemonėmis nematau problemos kartais suvalgyti mėsos.
Hm 2018-02-01 16:38
Pritarčiau, kad nebūtina staiga visiems tapti veganams. O ir padariniai, tokiu atveju, būtų greičiausiai katastrofiniai - ką reikėtų daryti su tais visais maistui auginamais gyvūnais???
Monochamus 2018-02-01 17:10
Kas iš mokslinės fantastikos srities? Viskas ką išvardijau yra JAU daroma, realybėje. Aišku, kritikos visur visada yra, bet kažkaip jei tau atrodo, kad greičiau pakeisi visos planetos gyventojų mitybos ir gyvenimo įpročius nei pertvarkysi mėsos industriją hm... Tavo svajonės labiau iš fantastikos srities.
Fikcija 2018-02-01 17:37
Kazkodel visaedziai neaiskina visiems is eiles ka valgyti , o veganai su savo pamokslavimais jau galutinai uzkniso , varykit i miska ir rupsnokit ten sau zole...
UTF16 2018-02-01 17:40
Tavo minėti būdai yra sveikintini, bet jie arba nėra praktiškai įgyvendinami, arba neduoda norimų rezultatų. Vištas gali kiek tik nori lesinti GMO pašarais – jų ekologinis poveikis bus tik nežymiai mažesnis (o gal net toks pat ar net didesnis) nei tų vištų išvis neauginant. Primenu, kad straipsnio ekologinė dalis aprašo šiuos laikus, atsižvelgiant į dabartinį kontekstą, kur GMO pašarai yra plačiai naudojami. Iki dirbtinės mėsos pasirodymo rinkoje dar kaip iki mėnulio, kai tuo tarpu veganiškų / vegetariškų mėsos pakaitalų (kurie reikalingi tik dėl skonio ir nieko daugiau) jau yra net Maksimoje. Niekas nežino, ar išvis kada nors ta mėsa pasirodys komercijoje, kokią ji duos naudą apskritai ir ji bus patrauklesnė vartotojams negu dabartiniai veganiški mėsos pakaitalai. Ir tai dar ne viskas. Technologijų proveržis be asmeninės atsakomybės yra beveik bevertis: jei šiuo metu rinkoje būtų laboratorinės mėsos, nenorintys sakytų lygiai tą patį – kad ne jų reikalas ją vartoti, kad ji brangi, kad reikia dar didesnių technologinių proveržių, kad čia kiekvieno žmogaus pasirinkimas, „prašom nekišti mums sintetikos“ ir t. t. Žodžiu, vėl grįžtume į pačią pradžią.
Kirtiklis 2018-02-01 18:51
Ypač tinka Žvaigždės, kur sako - esu veganas, saugau gamtą ir oro taršą, tik po to sėda į savo v8 6 litru Camaro ( Brad Pitt) ir suvartoju ti 15-20 litrų benzo šimtui ir daugiau. Gamtos gelbėtojai mat atsiranda.
AAA000 2018-02-01 19:51
tavo poziuris yra su politiniu-propagandiniu atspalviu. tu matai ka suinteresuotas matyt, kai vertinga yra tik nesaliska nuomone. straipsny aiskina apie maisto kai kuriuos aspektus ir pareiskia, kad pvz b12 galima gaut is tam tikros rusies mesos , stambiu raguociu, nes evoliucijos eigoje jie prisitaike tam tikram bakteriju tipo simbiozei, ir mums sis procesas nekainuoja. mes valgom jautiena ir gaunam reta vitamina dykai. tuo tarpu ussiimant veganodebilizmu atsiranda pramoninis poreikis organizuot b12 visa gamybini cikla - ir dar neaisku ar tas ciklas bus tvarus, ekonomiskai pigus, ekologiskas ir visokie kitokie niuansai. o zala populiacijai vyksta iskart. veganai juk nelaukia - zalojasi ir zaloja palikuonis iskart ir taip nukencia visuomene. nes dabar gi neetiska piktybinius debilus saudyt vietoje, reikia juos visaip ciuciuot ir liuliuot as manau reiktu apmokestint sita reikala akcizais visuomenes naudai - nes cia dirbtinai specifiniai poreikiai, kurie nera butini visuomenei. kaip apmokestintas rukymas ir alkoholis. veganiskam maistui irgi turetu but akcizas. tada bus - valio veganams bet pirma tegu apsimoka kompensacija uz zala visuomenei. --- ai, dar manau reiketu itraukt i nemokamos pagalbos telefonu sarasa "psichologine pagalba vegetarams, veganams ir pan...". negalima juk ignoruot dalies visuomenes problemu. neetiska. juk reikia mylet visus gyvunus, ne tik valgomus - kaip daro veganai su vegetarais
AAA000 2018-02-01 20:16
va toki poziuri tai suprantu . jis vadinasi - darau ka noriu ir neknisu kitiems proto, kol patys nepasipraso
Shinigami 2018-02-01 20:47
O aš pažįstu dar vyresnio amžiaus visa valgius kurie padaro lygiai ta patį. Ar galima sakyti, kad dėl to kaltas tik maistas? Nemanau. Jei visa diena grauši morką sėdėdamas prie kompiuterio vargu ar būdamas 30 metų bent kelis kartus pakelsi ta 20 kg hantelį. Morkos graužimas jėgų nepriduoda. Čia reikia viso gyvenimo būdo, laikytis griežtos dietos (nesvarbu ar veganiškos ar visa ėdiškos) svarbiausia griežtos ir subalansuotos. Reguliariai sportuoti, nei per daug nei per mažai. Kuo mažiau buitinės chemijos ir šiaip chemijos naudoti. Ir būdamas 80 metų galėsi daryti tai ką tu dabar aprašei. Tik visa valgiams lengviau ta dietą subalansuoti. Kalbant apie gyvūnų teises... Aš kalbų apie morkų teises, kuo morka prastesnė už vištą? Kodėl ją galima išrauti, nuskusti ir suėsti, o vištos ne? O jei koki UTF16 nuskus visa odą ir suės kas nors kaip jis tai daro morkai? Dėl gamtos teršimo, tai daug kas teršia gamtą. Šiaip didžiąją dalį gyvūnų jau išmedžiojome ir suvalgėme, todėl vietoje laisvų gyvūnų galime turėti fermas. Dėl mėsėdžių gamta teršiama žymiai mažiau, kai išmedžiojo visus bizonus ir kitus laikinius gyvūnus. Prieš veganus neturiu nieko blogą, bet netolerantiški veganai man nepatinka. Aš netoleruoju netolerantiškų veganų.
Kirtiklis 2018-02-01 21:00
64 metai, bet kaip sakoma amžius išminties neprideda. Neatrodo kad nuolatinis sportas daro stebuklus? To nepastebėjai? Kasdien minu dviračiu į darbą. Po darbo į sporto salę 2 val. Jaučiuosi gerai, nesergu. Valgau kombinuotai - vištiena+ ryžiai/grikiai, žuvis, pienas, varške, tam tikri vaisiai, špinatai bei baltymų turinčios daržoves, sėklos, riešutai. Ar man reik mest valgyt žuvį, paukštiena kad pasiekt tą patį rezultatą? Jei kiekvienas pajudintu užpakalius būtų nepalyginamai sveikesni.
Kyborg 2018-02-01 22:26
Apdorotam maistui virškint reikia daugiau energijos nei neapdorotam? Kada čia viskas taip apsivertė? Kas liečia cepelinus, tai miegas paima nes tai skanus koloringas maistas ir jo labai lengva persivalgyt, nes sotumo jausmas ateina pavėluotai. Tuo tarpu valgant beskonį žaliavalgių maistą persivalgyt beveik neįmanoma, nes maistas vartojamas tik egzistavimui, juo nėra mėgaujamasi. Tad tavo pateiktam pavyzdyje kaltas yra saiko neturėjimas, o ne cepelinai.
Hm 2018-02-01 22:47
...kitas dalykas, kad atsiradus ilgalaikėms kosminėms bazėms Mėnulyje, Marse ten esantys žmonės maitinsis tik vegetariškai ar veganiškai. Kol kas mokslininkai mato tik tokią galimybę išgyventi...
AAA000 2018-02-01 22:51
vat ar nebus taip kaip su spirito poveikiu benzininei masinytei. savijauta gera - bet pakraysi kojeles ir 80 nesulaukes? as pvz pazistu sveikuoli, oficialu daktara, kur propagavo sveika gyvensena, visokias jogas, vegetarizma ir pan virs 15 metu tai tikrai, nes is pirmuju buvo. uzsilenke va nesenai - 54 berods kazkas su kraujotaka... su vegetarais ir veganais vyksta taspats. ir tai irodomi procesai. o paistalai apie mesos kenkima ir lieka paistalais...