Istorinis sprendimas: Lietuva įteisino kanapių naudojimą medicininiais tikslais ir skelbiama, nuo kada atsiras prekyboje  (12)

Seime ketvirtadienį galutinai nutarta dėl medikamentų, kurie savo sudėtyje turi kanapių, įteisinimo. Seimas pritarė siūlomoms pataisoms, kurios leistų medicinoje naudoti tokius vaistinius preparatus, jei jie registruoti ir jų saugumas bei veiksmingumas įrodyti moksliniais tyrimais. Nauja tvarka įsigaliotų 2019 m. gegužę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-10-12 Istorinis sprendimas: Lietuva įteisino kanapių naudojimą medicininiais tikslais ir skelbiama, nuo kada atsiras prekyboje  (12)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balsavo 93 iš 94 Seimo narių. 90 buvo už, 3 susilaikė. Įstatymą dar turi pasirašyti prezidentė.

Siūlymo iniciatorius konservatorius Mykolas Majauskas sako, kad tai istorinis sprendimas, leisiantis sunkiai sergantiems ligoniams gauti Europos Sąjungoje registruotų vaistų, kurių sudėtyje yra kanapių ir kurie gali būti skirti tiek gydyti, tiek malšinti simptomus.

„Lietuva prisijungė prie eilės Europos Sąjungos šalių, kurios stengiasi užtikrinti geriausią įmanomą gydymą sunkiai sergantiems ligoniams. Slovėnija, Čekija, Vokietija, Lenkija, Nyderlandai, Portugalija, eilė šalių užtikrina, jog sunkiai sergantys ligoniai, tokie kaip onkologiniai pacientai, sergantys išsėtine skleroze, epileptikai, sergantys autoimuninėmis ligomis gautų vaistus, kurių sudėtyje yra medicininių kanapių.

<...> Iki šiol Lietuvoje tai buvo draudžiama ir, mano žiniomis, mačiau ne vieną pacientą, ne vieną artimąjį, kuris jautėsi ir pagal Lietuvos įstatymus buvo nusikaltėlis, gaudamas tuos vaistus ir suteikdamas juos savo artimiesiems tam, kad jie galėtų arba malšinti simptomus kaip, pavyzdžiui, po chemoterapijos – pykinimas, nežmoniškas skausmas, nemiga – arba padėtų gydyti įvairias autoimunines ligas arba epilepsiją“, – LRT sakė M. Majauskas.

Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos prezidentas Šarūnas Narbutas pažymi, kad šiuo metu Lietuvoje skausmui malšinti yra naudojamos ypač stiprios sintetinės priemonės.

„Pasaulyje jau kelis dešimtmečius yra žinoma ir yra tūkstančiai publikacijų, kad skausmui malšinti tai labai efektyvu. <...> Reikia suprasti, kad dabar pacientams yra skiriamas morfijus arba opioidai. Tai yra labai stiprūs nuskausminamieji, nuo kurių gali atsirasti priklausomybės ir šalutinis poveikis“, – LRT TELEVIZIJAI sako Š. Narbutas.

Anot jo, vartodami kanabinoidus pacientai nėra taip nuslopinami, sukeliama mažiau nepageidaujamų reakcijų, lyginant su sintetiniais preparatais.  

„Ką jie jaučia [vartodami sintetinius preparatus – LRT.lt] – sako, kad aš tampu kaip daržovė, negaliu mąstyti, nejaučiu skausmo, bet nieko daryti daugiau ir negaliu. Kanabinoidai yra ne sintetiniai preparatai, kaip kad opioidai, jie yra organinės medžiagos iš marihuanos. Tai reiškia, kad jo reikia mažesnėmis dozėmis. Nėra tokio pripratimo. Atskiri pacientai kažką gal ir jaučia. Mes dabar skausmui malšinti naudojame tokius stiprius preparatus – tarsi šaudome į žvirblius iš patrankos, o su kanabinoidais galima pacientams padėti pasiekti tą pati efektą, kad jie būtų sąmoningi ir turėtų energijos, turėtų mažiau nepageidaujamų reakcijų“, – sako Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos prezidentas.

Idėją įteisinti medicininių kanapių vartojimą 2018 m. rugsėjo mėnesį iškėlė konservatoriai M. Majauskas bei Irena Degutienė.

Nauja tvarka įsigaliotų nuo 2019 m. gegužės 1 d. Dabar Lietuvoje medicininės kanapės neatskiriamos nuo rekreacinių ir yra draudžiamos.

Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymo straipsnių pakeitimo įstatymą galite rasti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(35)
(3)
(32)

Komentarai (12)