Mokslininkai pastebėjo stebinantį neigiamą marihuanos poveikį - apie jį žmonės sužino tik apsilankę pas gydytoją  (2)

Marihuana, kaip ir kiti svaigalai, turi ir neigiamą poveikį. Tai - nėra paslaptis ir daugelis tai suvokia. Tačiau dabar mokslininkai iš JAV aptiko vieną netikėtą neigiamą kanapių savybę, apie kurią jos mėgėjai sužino tik apsilankę pas gydytojus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-04-16 Mokslininkai pastebėjo stebinantį neigiamą marihuanos poveikį - apie jį žmonės sužino tik apsilankę pas gydytoją  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Svaiginimasis marihuana rekreaciniais tikslais Kolorado valstijoje yra legalus nuo 2012-ųjų. Parduotuvėse legali žolė pasirodė tik po dvejų metų, tačiau tie 2012-ieji tapo lemtingo lūžio laiku.  Būtent nuo to momento pas gydytoją atėjęs žmogus galėjo drąsiai pasakyti, kad reguliariai rūko marihuaną. Todėl mokslininkai nusprendė pasidomėti skirtumais tarp tų, kurie vartojo marihuaną rekreaciniais tikslais, ir tų, kurie teigė, kad jos nevartoja.

Mokslininkai itin didelį dėmesį skyrė anestezijos veiksmingumui. Paaiškėjo, kad tie, kurie reguliariai svaigianasi marihuana yra ne tokie jautrūs praktiškai visoms įprastoms anestezijos priemonėms. Pavyzdžiui, mokslininkai nustatė, kad tiems, kurie reguliariai rūko marihuaną, vidutiniškai reikėjo 220 % didesnės propofolio dozės, kad būtų pasiektas reikiamas efektas. Kitokių anestetikų taip pat reikėjo gerokai daugiau.

Markas Twardowskis, pagrindinis tyrimo autorius, teigia, kad gydytojai nujautė, kad kanapių mėgėjams reikia daugiau anestetikų, tačiau jokių įrodymų nebuvo. Reikalas tame, kad anksčiau, kai marihuana buvo nelegali, žmonės dažniausiai slėpė ją vartojantys. Įdomu ir tai, kad ir dabar mokslininkai negali tiksliai pasakyti, kodėl marihuanos mėgėjai yra atsparesni įprastai anestezijai. Greičiausiai veikliosios marihuanos medžiagos veikia tuos pačius nervų sistemos receptorius kaip ir anestezija.

Šiame tyrime atskleista informacija yra svarbesnė nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Anestetikai taip pat turi šalutinį poveikį ir jis dažnai priklauso nuo dozės. Kuo didesnė dozė, tuo didesnė tikimybė, kad sveikatai bus pakenkta. Dar didesnė problema yra tai, kad gydytojai negali užtikrintai skirti anestezijos, nes rekomenduojamos dozės veikia ne visiems. Gerai bent tai, kad šiais laikais pacientai kur kas užtikrinčiau pripažįsta vartojantys marihuaną, todėl gydytojai gali pasiruošti neįprastai reakcijai į anestetikus.

Žinoma, tai nėra toks neigiamas poveikis, kuris atbaidytų nuo marihuanos vartojimo. Tačiau tie, kuriems ketinama atlikti planines operacijas, tikriausiai turėtų bandyti susilaikyti nuo narkotikų vartojimo bent kelias savaites. Taip pat, žinoma, jie turėtų atvirai apie tai kalbėtis su gydytojais. O mokslininkai toliu tęs tyrimus ir, tikėtina, suras geriausią strategiją, kaip saugiai taikyti anesteziją žolės mėgėjams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(49)
(16)
(33)

Komentarai (2)