Elono Musko „Neuralink“ parodė kaip sujungs kompiuterį ir žmogaus smegenis  (0)

Trečiadienio rytą Lietuvos laiku JAV kompanija „Neuralink“, į kurią 100 mln. JAV dolerių yra investavęs Elonas Muskas, pristatė savo pirmuosius žingsnius bandant sujungti kompiuterį ir žmogaus smegenis. Kompanija pristatė „siuvimo mašiną-robotą“, kuris giliai į žmogaus smegenis gali implantuoti ultraplonus (plonesnius už žmogaus plauką) siūlelius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pradėti eksperimentus su žmonėmis kompanija ruošiasi jau antrajame kitų metų ketvirtyje. „Neuralink“ teigia, kad tada jau bus galima nuskaityti ir įrašyti didelius informacijos kiekius. Tačiau apie Eloną Muską, kuris yra pasakęs, kad „norėtų numirti Marse, tik ne dėl įsirėžimo į jį“ žinoma, kad jis nevengia skambių ir drąsių pareiškimų, kurie ne taip greitai virsta realybe.

„Neurolink“ teigia, kad jis sukūrė labai mažus „siūlus“ kuriuos galima suleisti į smegenis, ir kurie aptiktų neuronų aktyvumą. Jie taip pat sako, kad sukūrė robotą, kuris vadovaujant neurochirurgui, įterptų tuos „siūlus“ į smegenis.

„Manau, civilizacijos mastu tai bus svarbu, – renginyje sakė E.Muskas. – Net ir gyvendami šalia geranoriško dirbtinio intelekto, mes būsime atsilikę. Pasivyti jį galėsime tik su didelės spartos smegenų-kompiuterio sąsaja“.

Kaip renginyje kalbėjo „Neuralink“ prezidentas Maxas Hodakas, mokslininkai ir gydytojai ištisus dešimtmečius dirbo su prietaisais ar kitomis priemonėmis, tiesiogiai sąveikaujančiomis su smegenimis – pradedant kochleariniais implantais, leidžiančiais girdėti, ir baigiant smegenų stimuliatoriais, kurie naudojami gydant Parkinsono ligą. „Neuralink“ įrenginys bus žymus dabartinės technologijos patobulinimas – jis leis prie smegenų pajungti 1000 kartų daugiau elektrodų, nei sistemoje, kuri naudojama Parkinsono ligos gydymui.

„Neuralink“ planuoja iki 2020 m. gauti JAV Maisto ir vaistų administracijos (angl. Food and Drug administration, FDA) leidimą klinikiniams tyrimams su žmonėmis, naudojant prietaiso versiją, skirtą „tik pacientams, sergantiems sunkiomis neišgydomomis ligomis“, sako vyriausiasis kompanijos neurochirurgas dr. Matthew McDougall. Pirmasis klinikinis tyrimas bus skirtas pacientams, kuriems dėl viršutinio nugaros smegenų pažeidimų yra visiškai paralyžuoti – jiems bus bus įdiegti keturi Neuralink implantai.

Iki šiol kompanija savo įrenginius išbandė su gyvūnais: žiurkėmis ir beždžionėmis.

„Tai yra labai geras tikslas – išgydyti sudėtingas ligas ir galiausiai užtikrinti žmonijos ateitį“, – renginio metu sakė E.Muskas.

Parengta pagal „New York Times“ ir „The Guardian“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(4)
(30)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: