Ištyrė vienkartinius plastikinius arbatos maišelius - rezultatai tokie, kad ragina visus vengti tokios arbatos  ()

Išsiaiškinus, kad vienintelis maišelis kiekviename puodelyje palieka milijardus mikroplastiko dalelių, arbatos mėgėjai paraginti vengti arbatos plastikiniuose arbatos maišeliuose.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-09-27 Ištyrė vienkartinius plastikinius arbatos maišelius - rezultatai tokie, kad ragina visus vengti tokios arbatos  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kanados mokslininkų komanda, kad arbatos plastikiniai užplikymo maišeliai 95°C temperatūroje į kiekvieną puodelį išskiria apie 11,6 mlrd. mažų, nuo 100 nanometrų iki 5 milimetrų dydžio, mikroplastiko dalelių. Tai yra keliomis skaičių dydžio eilėmis daugiau, nei kitas maistas ir gėrimai.

„Manome, lyginant su kitu maistu, kuriame randama mikroplastiko, tai yra daug,“ sako Nathalie Tufenkji iš McGill universiteto. „Valgomosios druskos, kurioje santykinai daug mikroplastiko, viename grame būna apie 0,005 mikrogramus plastiko. Puodelyje arbatos plastiko tūkstančius kartų daugiau, apie 16 mikrogramų plastiko puodelyje.”

Potencialus toksiškumas

Tufenkji komanda Montrealio parduotuvėse ir kavinėse įsigijo keturis skirtingus arbatos paketėlius, išardė ir išplovė juos, palaikė 95°C vandenyje ir tą vandenį analizavo elektroniniu mikroskopu ir spektroskopu. Kontroliniai neišardyti arbatos paketėliai buvo naudoti patikrinti, ar mikroplastiko nepaskleidžia jų ardymas.

Nors mikroplastiko vis daugiau randama gerimajame vandenyje, Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad nėra įrodymų, kad jie kelia grėsmę žmonių sveikatai. Siekdama ištirti potencialų plastiko paketėlių išskiriamų dalelių toksiškumą, Tufenkji ir jos kolegos mikroplastiku užterštame vandenyje augino šakotaūsius.

„Dalelės šakotaūsių nenužudė, bet gerokai pakeitė elgesį ir sukėlė vystymosi sutrikimus,” sako ji. Tačiau priduria, kad, siekiant geriau ištirti galimas grėsmes žmonių sveikatai, reikia atlikti daugiau tyrimų.

Tuo tarpu Tufenkji New Scientist skaitytojams rekomenduoja plastikinių arbatos maišelių vengti. „Arbatą galima įsigyti popieriniuose maišeliuose ar birią, taip eliminuojant vienkartinio naudojimo plastikinius paketus.”

Adam Vaughan
www.newscientist.com

Žurnalo nuoroda: Environmental Science & Technology, DOI: 10.1021/acs.est.9b02540

(10)
(4)
(6)

Komentarai ()