Tarptautinėje Kosminėje Stotyje vos išvengta nelaimės - bandymų metu pastebėtas rimtas sveikatos sutrikimas  (1)

Kosmoso užkariavimas ir tyrimai nėra lengvas ir saugus darbas. Astronautai keliaudami į Tarptautinę Kosminę Stotį susitaiko su didele rizika. Tačiau niekas negalėjo prognozuoti, kad vieno astronauto sveikatai iškils tokia grėsmė jau esant TKS viduje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-01-06 Tarptautinėje Kosminėje Stotyje vos išvengta nelaimės - bandymų metu pastebėtas rimtas sveikatos sutrikimas  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nenurodytas astronautas susidūrė su rimta grėsme sveikatai. Bandymų metu jo jungo venoje pastebėtas didelis krešulys. Jis bet kuriuo metu galėjo atitrūkti ir nukeliauti į smegenis ar plaučius, sukeldamas labai rimtų bėdų. Šį žmogų galėjo ištikti insultas, sepsis, plaučių embolija. Jis galėjo mirti.

Žemėje tokie krešuliai taip pat laikomi pavojingais, tačiau mes turime didelį arsenalą ginklų, kuriais galima tokias grėsmes neutralizuoti. TKS taip pat turi nemažą vaistinėlę, tačiau ji yra gana ribota, o ir pagalba greitai tikrai neatvyks. Šis astronautas kosmose turėjo praleisti dar keturis mėnesius.

Buvo nuspręsta pradėti taikyti kraują skystinančių vaistų terapiją. Tai - leidžiami vaistai, kurių TKS viduje buvo nedaug. Švirkštų atsargos čia taip pat ribotos. Galiausiai, patys vaistai yra pakankamai pavojingi - susižeidęs žmogus gali nukraujuoti.

Šis astronautas keturios dienos prieš grįžimą į Žemę nustojo vartoti vaistus, nes baiminosi, kad nusileidimas gali būti šiurkštus ir sukelti kraujavimą. Ant Žemės jį apžiūrėjo medikai, krešulys vis dar buvo savo vietoje. Per 10 dienų jis buvo ištirpdytas ir žmogus dabar yra visiškai sveikas.

Šis nutikimas parodė dar vieną kosmoso tyrimų užkariavimų riziką. Galima ne tik susižeisti keliaujant į kosmosą ar grįžtant iš jo - gali pražudyti ir ligos. TKS vaistinėlė gali būti išplėsta, tačiau ji niekada nebuvo beribė. Viskam pasiruošti tiesiog neįmanoma. Ir mes kalbame apie dirbtinį Žemės palydovą, į kurį reguliariai skrenda žmonės. Kas nutiktų, jei žmonės ryžtųsi kelionei į Marsą?

Mokslininkai net nežinojo, kaip tas krešulys elgiasi mikrogravitacijoje. Gerai, kad viskas baigėsi gerai, tačiau prieš svajojant apie ilgas kosmines misijas tikriausiai reikės pagalvoti apie išsamesnius žmogaus sveikatos tyrimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(34)
(2)
(32)

Komentarai (1)