Lietuva imasi papildomų atsargos priemonių prieš kinišką koronavirusą: keleiviai sulauks patikrinimų  (16)

Po pasaulį nesustabdomai plintant grėsmingajam gyvybes nusinešančiam Uhano koronavirusui Lietuva imasi papildomų atsargos priemonių, kad jam būtų užkirstas kelias.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-01-31 Lietuva imasi papildomų atsargos priemonių prieš kinišką koronavirusą: keleiviai sulauks patikrinimų  (16)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo šeštadienio Lietuvos oro uostuose sustiprinta keleivių patikra. Visuose Lietuvos oro uostuose šiuo metu budi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai, kurie konsultuoja Kinijoje keliavusius asmenis ir tikrina jų sveikatą.

Sveikatos apsaugos ministerija pasiūlė išplėsti viruso tikrinimo zonas – tikrinti ne tik keliaujančius oro keliu, bet ir vykstančius laivais, traukiniais ar automobiliais.

Todėl papildomas apsaugos priemones taiko ir Lietuvos pasieniečiai. Papildomų saugumo priemonių ėmėsi ir muitinės pareigūnai.

Vos ėmus plisti žinioms apie Uhano virusą pasieniečiai ėmė atidžiau tikrinti į Lietuvą atvykstančius Kinijos piliečius, daugiau dėmesio kreipti, ar keliautojai iš Kinijos neturi neįprastų sveikatos sutrikimų požymių.

Informacija keleiviams bus išversta ir į kinų kalbą

Ketvirtadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje buvo pristatytos naujojo koronaviruso plitimo Lietuvoje prevencijos aktualijos.

Konferencijoje dalyvavo sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) bei Lietuvos muitinės atstovai.

A.Šešelgis sakė, kad trečiadienį buvo priimtas sprendimas aktyvuoti ekstremalių situacijų operacijų centrus.

„Šiuo metu formuojamos specialistų grupės, kurios dalyvaus mūsų bendrame darbe, kasdien matys, kas vyksta. Vakar susitikome su Kinijos liaudies respublikos ambasadoriumi jo iniciatyva. Jis pasakė, kokių priemonių imtasi Kinijoje. Pasinaudosime ambasadoriaus pasiūlymu informaciją oro uostuose apie koronavirusą išversti į kinų kalbą ir parašyti kinų rašmenimis“, – žadėjo A.Šešelgis.

Temperatūrą matuos per nuotolį

Siekiant pamatuoti kuo didesnio žmonių srauto kūno temperatūrą trečiadienį, anot viceministro, Vilniaus oro uoste buvo išbandytas termovizorius.

Šiuo metu labai rimtai svarstoma galimybė naudoti termovizorius keleivių temperatūrai matuoti per nuotolį ne tik oro uostuose, bet ir kituose pasienio postuose, per kuriuos keliauja žmonės.

Dar praėjusią savaitę Pasaulio sveikatos organizacija šalims nerekomendavo įsigyti brangių termovizorių, kurie per nuotolį matuotų žmonių temperatūrą. Esą duomenys gali būti netikslūs. Be to, dabar siaučia gripas, tad kai kurių žmonių temperatūra gali būti aukštesnė, nes yra užsikrėtę šiuo virusu.

Bet dabar termovizoriai laikomi viena iš prevencijos priemonių.

Anot NVSC Vilniaus departamento vadovės R.Lingienės, trečiadienį išbandytas termovizorius netinka žmogaus kūno temperatūrai matuoti. Tačiau planuojama po savaitės oro uoste išbandyti kitą profesionalų termovizorių, skirtą būtent matuoti žmonių kūno temperatūrai.

Įsijungė savanoriai

Kad būtų užkirsta galimybė koronavirusui patekti į Lietuvą, susitelkė daug įvairių valstybinių ir savivaldybių institucijų. Į pagalbą atėjo ir savanoriai.

„Pakvietėme savanorius, kad padėtų specialistams dirbti prie kontrolės. Vilniaus oro uoste jau dirba Raudonojo Kryžiaus savanoriai. Jau šiandien-rytoj bus susitinkama su kitomis organizacijomis, kurios pareiškė norą savanoriauti“, – sakė A.Šešelgis.

Viceministras patikino, kad Lietuvos laboratorijos yra pasiruošusios atlikti tyrimus koronavirusui nustatyti savarankiškai, be kitų valstybių pagalbos.

Taip pat A.Šešelgi paminėjo, kad įsteigtas LT72 kanalas naujausiai informacijai apie koronavirusą atskleisti. Informacija bus atnaujinama, įrašant atnaujinimo datą ir valandą.

Į rizikos grupę patenka ne tik keliaujantys į Kiniją

A.Šešelgis sakė, kad į rizikos grupę užsikrėsti koronavirusu patenka ne tik tie turistai, kurie vyksta į Kiniją, bet ir keliaujantys po kitas Azijos šalis.

„Užsienio reikalų ministerija aiškiai pasakė, kad reikėtų atsisakyti nebūtinų kelionių. O į tas rizikos zonas, kur yra viruso židiniai, avialinijos atsisako skraidinti keleivius“, – pastebėjo A.Šešelgis.

Anot vicemenistro, Kinijos ambasadorius patikino, kad kam nors atvykti į Lietuvą iš karantinuotų Kinijos zonų yra praktiškai neįmanoma dėl sustiprintos kontrolės.

Neseniai į Lietuvą atskrido studentas iš Kinijos, bet jo gyvenamoji vieta yra nutolusi daugiau negu 1000 km nuo rizikos zonos.

Kol kas įtarimų dėl koronaviruso Lietuvoje, anot viceministro, nebuvo. Neseniai paskelbta apie įtariamą koronaviruso atvejį Lenkijoje, bet kol kas tai nepatvirtinta.

Patikrino 41 keleivį

R.Lingienė pasidžiaugė, kad Lietuvoje skleidžiama oficiali, patikrinta informacija apie koronavirusą.

„Tokio lygio grėsmėms reikalingas absoliučiai koordinuotas darnus tarpinstitucinis atsakas“, – sakė R.Lingienė, pasidžiaugusi skirtingų institucijų ir savanorių susitelkimu.

Šiuo metu, pasak NVSC specialistės, patikrinta virš 300 lėktuvų Lietuvos oro uostuose. Patikrintas 41 keleivis, atvykęs iš Kinijos, iš jų – 8 studentai. Patikrintų keleivių tautybės įvairios.

Oro uostose specialistai tikrina visų iš Kinijos atvykusių keleivių sveikatą, pamatuoja temperatūrą, raštu ar žodžiu suteikia informaciją, ką daryti sunegalavus, ir pasilieka visų kontaktinius duomenis. Su atvykusiais iš Kinijos, patikrintais oro uostuose ir likusiais Lietuvoje žmonėmis po keleto dienų visuomenės sveikatos specialistai susisiekia papildomai ir įsitikinta, ar jie sveiki.

R.Lingienė pasidžiaugė, kad visi keleiviai noriai bendravo su NVSC specialistais ir kol kas visi patikrintieji buvo sveiki.

Bendradarbiauja su universitetais

NVSC specialistai glaudžiai bendradarbiauja su savivaldybėmis, daug dirba su universitetais, kur mokosi studentai iš Kinijos. Vilniaus universitete šiuo metu studijuoja 25 studentai iš Kinijos.

Bus sustiprintas budrumas universitete ir tada, kai čia vyks tarptautinis renginys, kuriame dalyvaus apie 30 studentų iš Azijos šalių.

R.Lingienė priminė, kad koronavirusas yra iki galo neištyrinėtas, epidemiologiniai ypatumai dar nenustatyti. Kol kas žinoma, kad koronavirusas persiduoda iš žmogaus žmogui.

Ypač atidžiai tikrina sienos pažeidėjus

Valstybinės sienos apsaugos tarnybos Prevencijos skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis sakė, kad šiuo metu visuose pasienio punktuose naudojamos kaukės, dezinfekciniai skysčiai, vienkartinės pirštinės.

„Mes patikriname visų keliautojų vizas, kad įsitikintume, ar žmogus nesilankė rizikos zonose, kad būtų imtasi tinkamų priemonių. Kilus įtarimui, konsultuotumėmės su kolegomis iš visuomenės sveikatos centrų“, – sakė G.Mišutis.

Stiprinama vadinamos „žaliosios“ sienos apsauga. „Žaliąja“ siena vadinami pasienio ruožai, besidriekiantys laukais ar miškais. Jeigu būtų sulaikyti juos bandantys kirsti neteisėti migrantai iš Azijos šalių, jie būtų tikrinami atidžiau.

Pastaruoju metu netesėtų migrantų iš Kinijos nebuvo, tačiau buvo sienos pažeidėjų iš Vietnamo.

60 proc. siuntų atkeliauja iš Kinijos

Lietuvos muitinės pareigūnai taip pat ėmėsi visų būtinų apsaugos nuo koronaviruso priemonių ir atidžiau tikrina į Lietuvą iš kitų šalių patenkančias prekes, sakė Muitinės departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Vitas Volungevičius.

Kol kas nė vienoje į Lietuvą patekusioje prekėje nebuvo užfiksuota koronaviruso.

„Mes bendradarbiaujame su visomis tiek pasaulio muitinių organizacijos muitinėmis, tiek su Europos Sąjungos muitinėmis. Niekur prekėse nebuvo užfiksuota koronaviruso“, – patikino V.Volungevičius.

Anot muitinės atstovo, Lietuvos muitininkai glaudžiai bendradarbiauja su pasieniečiais, keičiasi informacija.

„Jeigu asmuo būtų identifikuotas, kaip viruso nešiotojas, mes jo netikrintume, nes pirmi asmenų tikrinimą atlieka pasieniečiai“, – sakė V.Volungevičius.

Muitininkai nuolat bendrauja su Lietuvos atašė Briuselyje, taip pat Maskvoje ir nuolat keičiasi informacija.

„Jie neturi jokios informacijos, kad minėtasis virusas būtų aptiktas prekėse. Todėl muitinė ėmėsi daugiau prevencinių priemonių, kad virusas nepatektų į Lietuvą: visi muitininkai aprūpinti veido kaukėmis, specialiomis pirštinėmis ir antiseptikais, kad muitininkai galėtų dezinfekuoti rankas po kiekvieno patikrinimo.

Teko bendradarbiauti su Lietuvos paštu, pagal kurio informaciją apie 60 proc. visų siuntų yra iš Kinijos. Tačiau tos siuntos į Lietuvą nepatenka tiesiogiai iš Kinijos. Mes neturime gabenimo maršrutų Kinija–Lietuva. Kinijos pirmiausia patenka į tam tikras Europos Sąjungos ar kitas šalis, tik tada patenka į Lietuvą“, – nuramino V.Volungevičius.

Aukų skaičius išaugo iki 170

Primename, kad naujojo koronaviruso 2019-nCoV aukų skaičius, kaip pranešė Kinijos vyriausybė, išaugo iki 170. Taip pat pranešama apie 1 700 naujų užkrėtimo atvejų.

Liga jau išplitusi į keliolika šalių, taip pat ir Europą. Praėjusią savaitę pranešta apie pirmąjį koronaviruso atvejį Prancūzijoje. Pirmadienį paskelbta apie pirmąjį susirgimą šiuo virusu Vokietijoje. Trečiadienį informuota apie pirmąjį koronaviruso atvejį Suomijoje. Taip pat apie pacientus, užsikrėtusius 2019-nCoV pranešė Jungtiniai Arabų Emyratai. Dabar įtariama, kad koronavirusas pasiekė kaimyninę Lenkiją. Tiesa, kol kas tai oficialiai nepatvirtinta.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį sušaukė skubų pasitarimą, ar ši epidemija turėtų būti pripažinta tarptautinio masto ekstremalia visuomenės sveikatai padėtimi. Toks žingsnis atvertų kelią glaudesnio tarptautinio veiksmų koordinavimo priemonėms, skelbia naujienų agentūra PSO.

Dar trečiadienį PSO perspėjo visas vyriausybes imtis veiksmų dėl pavojingo viruso, panašaus į ūmaus kvėpavimo takų sutrikimo (SARS) sukėlėją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Giedrė Balčiūtė
(5)
(0)
(5)

Komentarai (16)