Parodė, kaip iš tiesų atrodo naujasis virusas žudikas  ()

JAV Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto Uolinio kalno laboratorijos (angl. Rocky Mountain Laboratories, RML) atskleidė keletą pirmųjų naujojo koronaviruso, prasidėjusio Uhane (Kinijoje), vaizdų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-02-18 Parodė, kaip iš tiesų atrodo naujasis virusas žudikas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Virusai yra mažos infekcinės pūslelės, sudarytos iš DNR arba RNR, įvyniotos į baltymo apvalkalą. Jie yra per maži, kad juos būtų galima pamatyti tradiciniu šviesiniu mikroskopu.

RML tyrėjai panaudojo du skirtingų tipų aukštos skiriamosios gebos mikroskopus – skenuojantįjį (angl. scanning electronic microscope) ir perduodantįjį (angl. transmission electornic microscope) – ir pavaizdavo viruso bei ląstelių, paimtų iš JAV paciento, užkrėsto COVID-19 (naujasis ligos, kurią sukėlė virusas SARS-CoV-2, pavadinimas), pavyzdžius.

Abiejuose pavyzdžiuose vaizdas fokusuojamas ne šviesos, bet elektronų pluoštas (o spalva pridedama vėliau).

Pasak pranešimo, SARS-COV-2 virusas atrodo panašus į Artimųjų Rytų kvėpavimo sindromo koronavirusą (MERS-CoV), atrastą 2012 m. – ir sunkiojo ūminio kvėpavimo sindromo koronavirusą (SARS-CoV), atrastą 2002 m.

Taip yra todėl, kad visi trys šie virusai priklauso tai pačiai „koronavirusų“ šeimai, kuriai toks pavadinimas suteiktas todėl, jog išvaizda primena karūną – o „corona“ lotynų kalba reiškia „karūną“.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: