Jei virusas ant plastiko išlieka tris paras, ar visus pirkinius reikia izoliuoti balkone arba dezinfekuoti?  ()

Mokslininkams šiuo metu nėra žinoma, kad COVID-19 infekcija galėtų būti perduodama per maistą, Bet kadangi žinoma, kad ant plastikinių paviršių virusas gyvybingas išlieka iki trijų parų, negalima atmesti grėsmės, kad tai, ką įsidėjote į savo pirkinių krepšelį, ką tik buvo paliesta kitų žmonių, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Todėl kyla natūralus klausimas: o ką daryti su iš parduotuvės ką tik parsineštu maišu maisto? Uždaryti jį trims dienoms balkone arba garaže? Dezinfekuoti specialiais skysčiais?

Patarimais dalinasi Rutgerso universiteto (JAV) mikrobiologas ir maisto saugumo ekspertas Donaldas Schaffneris.

Ar laikyti pirkinius izoliuotoje aplinkoje?

Žinoma, daugeliu atveju tai nei įmanoma, nei logiška. Ar tikrai laikysite pieną, ledus ar šviežią mėsą tris dienas nekontroliuojamos temperatūros aplinkoje? Toks paranojiškas elgesys labai greitai pridarytų daugiau žalos dėl maisto bakterinės taršos (arba tiesiog dėl maisto, kurį teks išmesti, švaistymo) nei naudos dėl apsisaugojimo nuo net nebūtinai ant to maisto esančio viruso.

Nors ir tiesos grūdo tokiame patarime esama: kambario temperatūroje virusas inaktyvuojamas su 8 valandų trukmės pusperiodžiu (t. y., kas 8 valandas gyvybingų viruso kūnelių kiekis aplinkoje sumažėja pusiau). Bet toks patarimas būtų logiškas tik tuo atveju, jeigu iš tiesų manytume, kad visi pirkiniai yra užteršti ir kad vien prisilietimas prie jų sukeltų mums ligą. Realioje aplinkoje nei viena, nei kita nėra tiesa.

Ar dezinfekuoti pirkinius dezinfekantais?

Laikantis mokslinės logikos ir į šį klausimą atsakyti teigiamai nepavyktų. Jeigu jums kyla įtarimas, kad išorinė maisto produktų pakuotė gali būti užteršta, pakaktų prieš sėdant valgyti bet kokį maistą su muilu kruopščiai nusiplauti ar specialiu skysčiu dezinfekuoti rankas, prieš tai maistą jau išėmus iš pakuotės. Beje, rankų plovimas prieš pat valgant yra pati geriausia apsaugos nuo įvairių infekcijų priemonė net ir ne pandemijos atveju.

Minčių apie maisto plovimą su muilu reikėtų apskritai atsisakyti – muilas tiesiog tam neskirtas. O žmogui muilo likučiai gali sukelti pykinimą ir vėmimą, viduriavimą.

Įvairios visuomenės sveikatos priežiūros institucijos rekomenduoja šviežius vaisius ir daržoves plauti tik grynu šaltu vandeniu.

Ar saugu naudoti daugkartinius pirkinių maišelius?

Pastaruoju metu sparčiai daugėjo žmonių, kurie pradėjo naudoti daugkartinius pirkinių maišelius – tai yra ekologiškai atsakingas jų sprendimas. Bet norint užtikrinti tokių daugkartinių mašelių higieniškumą ir saugumą naudoti juos reikėtų reguliariai plauti – ne tik pandemijos metu, bet visuomet.

Teoriškai yra įmanoma, kad daugkartiniame krepšelyje užsiveis mikroorganizmų ar kad jis parduotuvėje užsiterš koronavirusu. Bet lankantis parduotuvėje didžiausia grėsmė yra ne pirkiniai, o žmonės, kurie galimai užsikrėtę COVID-19.

Visgi jei baiminatės, kad ant maišelių liko SARS-CoV2 viruso kūnelių, juos galite išplauti. O kai iš maišelio į šaldytuvą ar ant stalo iškrausite visus pirkinius, reikėtų kruopščiai dezinfekuoti rankas. Tai - taip pat ne tik pandemijos metu galiojantys naudingi patarimai.

Kaip sumažinti užsikrėtimo riziką apsipirkinėjimo metu?

Pastaruoju metu daugybėje parduotuvių ties įėjimu rasite pasiūlymą dezinfekuotis rankas specialiu dezinfekciniu skysčiu. Be to, kai kur pirkinių krepšeliai ir vėžimėliai yra atskirti į dvi atskiras zonas – dezinfekuotų ir nedezinfekuotų. Abi mintys dabartinėje aplinkoje yra labai neblogos ir abiem jomis reikėtų naudotis.

Atrinkome geriausius pasiūlymus apsauginėms kaukėms iš Aliexpress ir Gearbest: viskas iš Europos sandėlių, maksimaliai greitas pristatymas į Lietuvą (Ribotas kiekis, labai greitai išperkama)

Tuo tarpu ekspertai papildomai pataria iš anksto susidaryti aiškų pirkinių sąrašą ir po parduotuvę judėti greitai bei efektyviai, perkant tik tai, kas yra sąraše.

Parduotuvėje taip pat reikėtų laikytis atstumo tarp žmonių taisyklės: stenkitės nepriartėti prie kitų pirkėjų arčiau nei per 2 metrus ir į parduotuvę eikite ne šeimomis, o po vieną. Rankų dezinfekavimo galimybe pasinaudokite ir išeidami iš parduotuvės. O grįžę namo ir iškrovę pirkinius dar kartą nusiplaukite rankas.

Viskas, ką reikia žinoti apie koronovirusą ir jo sukeliamą ligą COVID-19: pagrindiniai simptomai, kaip plinta, kaip naikinti, ką daryti susirgus, kiek laiko būna ant paviršių ir organizme, apsauginės kaukės, dezinfekcija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()