Kiek organų iš tikrųjų turi žmogus ir be kurių galima išgyventi, o kurie - kritiškai svarbūs?  ()

Nuo senovės žmonės mėgino suprasti, kas sudaro mūsų organizmo vidų. Senovės egiptiečiai balzamuoti mirusįjį pašalindavo organus, senovės Kinijos kape rasti medicininiai rankraščiai gali būti seniausi anatominiai raštai apie žmogaus kūną. Tačiau praėjus ne vienam tūkstančiui metų, ar mes jau žinome, kiek žmogaus organizme yra organų?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-10-26 Kiek organų iš tikrųjų turi žmogus ir be kurių galima išgyventi, o kurie - kritiškai svarbūs?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kolorado universiteto Medicinos mokyklos Ląstelių ir vystomosios biologijos departamento profesorė Lisa M.J. Lee sako, kad organai yra audinių rinkiniai, kurie kartu dirba vienam bendram tikslui. Anot jos, kiekvienas organas atlieka darbinę arba išgyvenimo funkciją.

Tačiau ne kiekvienas organas yra būtinas išgyvenimui. Išgyvenimui būtini 5 organai – smegenys, širdis, kepenys, bent vienas inkstas ir bent vienas plautis. Bet kurio iš šių organų funkcionalumo praradimas prognozuoja mirtį. Įdomu tai, kad žmogaus organizmas gali išgyventi be daugelio kitų organų – arba nefunkcionuojantį organą pakeitus medicininiu prietaisu.

L.Lee sako, kad organų skaičius žmogaus organizme priklauso tiek nuo skaičiavimo metodikos, tiek nuo to, kas tai skaičiuotų. Anot jos, nors niekas nežino, iš kur atsirado šis skaičius, visuotinai teigiama, kad žmogaus organizme yra 78 organai. Sąraše yra daugybė svarbių organų: liežuvis, skrandis, skydliaukė, šlaplė, kasa bei daugybė kitų organų.

Anatomų tarpe tai, kas laikoma organais, nuomonė išsiskiria. Histologo (kaip L. Lee), kuris tyrinėja audinius mikroskopiniu lygmeniu, organų sąrašas yra ilgesnis nei anatomo, kuris tyrinėja tik plika akimi įžiūrimus organus. Pavyzdžiui, 2017 metais mokslininkai daugelį nustebino, kai mezenteriją, kuri sujungia žarnyną su pilvo sienele, priskyrė organams. Mokslininkai pateikė naujų įrodymų, kurie leidžia mezenteriją vadinti organu, todėl dauguma histologų ir anatomų tam pritarė. Tačiau jokia institucija nenumato oficialaus organo apibrėžimo ar oficialaus organų skaičiaus.

 

L.Lee aiškina, kad žvelgiant mikroskopiškai, kai bendrai funkcijai atlikti susijungia daugybė rūšių audinių, toks darinys yra vadinamas organu. L.Lee nago ar jį laikančios struktūros nevadina organais, o dantis laiko vienu bendru organu. Tačiau kiekvieną kaulą jį būtų linkusi laikyti organu, o 206 žmogaus organizme esančius kaulus – organų sistema. Kadangi kaulai 78 organų sąraše yra skaičiuojami tik kaip vienas organas, naudojantis tokiu apibrėžimu ir pridėjus 205 kaulus, gautume bendrą 284 organų skaičių.

 

Jeigu skaičiuotume kiekvieną dantį kaip atskirą organą, jau gautume 315 organų. Dauguma kitų organų yra priskaičiuojami po vieną, nors tokių pačių organų organizme yra ne vienas. Pavyzdžiui, raiščiai ir sausgyslės galėtų dramatiškai padidinti organų skaičių, jeigu skaičiuotume atskirai. Ir toks žaidimas būtų be pabaigos. 78 organų sąraše nervai yra minimas kaip vienas organas, tačiau organizme jų yra trilijonai.

L.Lee savo studentams dažnai pataria susitaikyti su tokiu dviprasmiškumu. Tačiau profesorė sako, kad nepaisant organų skaičiaus, svarbiausia yra jais rūpintis. Ji vis labiau kreipia dėmesį į tai, ką žmogus deda į savo organizmą ir kuo maitina jo ląsteles, audinius ir organus.

Beje, šiomis dienomis paskelbta apie naujausią atradimą: dar vieną surastą žmogaus organą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(8)
(-5)

Komentarai ()