Dar vienos „durys“ koronavirusui: mokslininkai jau numano, kaip infekcija gali patekti į smegenis  (1)

Plačiai žinoma, kad pagrindiniai COVID-19 simptomai yra susiję su plaučių uždegimu ir kvėpavimo sutrikimais. Tačiau yra ir kitų ligos ženklų, kurie susiję su centrine nervų sistema. Lieka neaišku, ar koronavirusas gali patekti į smegenis. Visgi naujas tyrimas parodė, kad vadinamasis smaigalio baltymas gali peržengti pelių kraujo ir smegenų barjerą (BBB). Todėl atsiranda tvirtas pagrindas manyti, kad virusas gali įsiskverbti ir į žmogaus smegenis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-01-11 Dar vienos „durys“ koronavirusui: mokslininkai jau numano, kaip infekcija gali patekti į smegenis  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pakeitė tyrimų kryptį

Tyrimas paskelbtas žurnale „Nature Neuroscience“. Pranešama, kad koronavirusai, įskaitant ir pimąjį SARS virusą, sukėlusį protrūkį 2003–2004 m., gali kirsti BBB.

Naujausias tyrimas įvertino, ar SARS-CoV-2 smaigalio baltymas, vadinamas S1 baltymu, gali įveikti BBB. Prarasti skonio ir kvapo pojūčiai, galvos skausmas, regos sutrikimai, pykinimas – tik keletas simptomų, kurie rodo koronaviruso ryšį su centrine nervų sistema. Mokslininkai mano, kad visapusis šios sąsajos ištyrimas – be galo svarbus.

Studijos autoriai pažymėjo, kad S1 baltymas gali būti naudojamas „viruso aktyvumui prognozuoti“. Jei virusą surišantis baltymas prasiskverbia per BBB, jie sako: „tikėtina, kad baltymai taip pat leidžia virusui pereiti per BBB“.

Rišamieji baltymai, tokie kaip S1, dažniausiai patys daro žalą, nes jie atsiskiria nuo viruso ir sukelia uždegimą, pažymėjo medicinos mokslų daktaras Williamas A. Banksas iš Vašingtono universiteto medicinos mokyklos. „Dėl S1 baltymo smegenys greičiausiai išskiria citokinus ir uždegiminius produktus“, – sakė jis.

 

W.A.Bankso laboratorija įprastai tiria kraujo ir smegenų barjerą sergant Alzheimerio liga, nutukimu, diabetu ir ŽIV. Tačiau laboratorijos nariai savo tyrimų projektus sustabdė balandžio mėnesį ir pradėjo eksperimentuoti su S1 baltymu.

Panašumas į ŽIV

Tyrėjas atkreipė dėmesį į tai, kad S1 baltymas koronaviruse ir gp 120 baltymas ŽIV viruse veikia panašiai. Abu jie yra glikoproteinai. Šio tipo baltymai išsiskiria tuo, kad jie jungiasi prie kitų receptorių. Abu šie baltymai praeina kraujo ir smegenų barjerą, o S1, kaip ir gp120, greičiausiai yra kenksmingas smegenų audiniams.

„Tai buvo tikras déjà vu“, – sakė W.A.Banksas, praeityje ilgai dirbęs ties ŽIV-1, gp120 ir kraujo bei smegenų barjero tyrimais.

Mokslininkų komandai pavyko įrodyti, kad į veną švirkščiamas radioaktyviai jodintas S1 baltymas (I-S1) lengvai kirto pelių patinų BBB. Baltymas taip pat pateko į plaučius, blužnį, inkstus ir kepenis.

Kai I-S1 baltymas buvo švirkščiamas į nosį, jis taip pat pateko į smegenis. Tačiau šiuo atveju prasiskverbė maždaug dešimt kartų mažesnis kiekis, nei leidžiant jį į veną.

 

Pelių lytis neturėjo įtakos viso smegenų I-S1 įsisavinimui, tačiau „turėjo skirtingą poveikį, kaip jį priėmė uoslės svogūnėliai, kepenys, blužnis ir inkstai“. Patinų uoslės svogūnėlyje ir inkstuose S1 įsiskverbimas buvo greitesnis nei patelių. Tai gali būti susiję su tuo, kodėl vyrai COVID-19 serga sunkiau.

„Mes žinome, kad sergant koronavirusu, jums sunku kvėpuoti, todėl, kad infekcija paveikia jūsų plaučius. Tačiau dabar galimas ir papildomas paaiškinimas. Virusas taip pat patenka į už kvėpimą atsakingus smegenų centrus ir sukelia problemų ten“, – sakė W.A.Banksas.

Jis pasiuntė perspėjimo žinutę žmonėms, kurie į virusą nežiūri rimtai: „Jūs nenorite juokauti su šiuo virusu. COVID-19 gali turėti ilgalaikių padarinių jūsų sveikatai“, – į skeptikus kreipėsi W.A.Banksas.

Parengta pagal genengnews.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai (1)