F. Baumgartneris rengiasi misijai į kosmosą ir rekordiniam šuoliui  (0)

Austras Felixas Baumgartneris paskelbė apie savo ketinimą išbandyti kosmoso platybes ir tapti pirmuoju žmogumi, pagerinusiu garso greitį savo paties kūnu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

F.Baumgartneris tikisi kapsulėje, kurią į viršų skraidins helio balionas, pakilti į 36,6 km (120000 pėdų) aukštį. Tuomet slėgiui atspariu „kosminiu kostiumu“ pradėti laisvąjį kritimą, kurio greitis viršytų 1,0 machą – greitis didesnis nei 1110 km/h – kol parašiutu nusileistų ant žemės. Jei „Red Bull Stratos“ misija bus sėkminga, tikimasi pagerinti keturis pasaulio rekordus, o misijoje dalyvaujančių geriausių pasaulyje mokslininkų surinkti duomenys padėtų sukurti naujus aviacinio kosmoso standartus ir padidintų žmogaus skrydžio galimybes.

JAV oro pajėgų atsargos pulkininkas Josephas Kittingeris 1960 m. atliko šuolį stratosferoje iš 31 km (102800 pėdų) aukščio. Šis šuolis atvėrė duris į kosmosą, o tuomet pasiektus rekordus F.Baumgartneris siekia pagerinti. Per misijos prezentaciją viename Niujorko dangoraižių J.Kittingeris pristatė žiniasklaidai Austrijos pilotą kaip savo įpėdinį. „Žmonės bandė pagerinti mano rekordus jau penkiasdešimt metų ir daugelis mirė bandydami. Tačiau tikiu, kad unikalūs išradimai, profesionali misijos komanda, Red Bull pasišventimas ir išskirtiniai Baumgartnerio įgūdžiai lems, kad „Red Bull Stratos“ misija bus sėkminga“, – tikisi J.Kittingeris.

F.Baumgartneriui tai bus ne pirmas gyvenime neįprastas šuolis. 40 metų ekstremalas labiausiai pagarsėjo 2003 metais, kai iššoko iš lėktuvo 10 kilometrų aukštyje ir perskrido 35 kilometrų pločio Lamanšo sąsiaurį, prie nugaros prisitvirtinęs raketinių variklių varomą 2 metrų sparną. „Tai išties žingsnis į nežinomybę. Niekas negali tiksliai prognozuoti, kaip žmogaus kūnas reaguos į greitėjimą iki viršgarsinio greičio. Tačiau turime tai išsiaiškinti. Ateities astronautinėms programoms reikia rasti būdų, kaip pilotams ir astronautams išgyventi dideliame aukštyje avarijos atveju“, – aiškino F.Baumgartneris.

Misijos medicininis direktorius Dr. Jonathanas Clark, kaip įgulos chirurgas dalyvavęs šešiose erdvėlaivių misijose į kosmosą, patvirtino, kad surinktais duomenimis bus pasidalinta su mokslo bendruomene ir patikino, kad šie ilgai laukti medicinos protokolai turėtų suteikti planuojamų rezultatų. „Manau, kad viena didžiausių „Red Bull Stratos“ naudų bus jaunimo įkvėpimas... Dalykai, kuriuos daro Felixas, primena ankstyvuosius astronautus ir kosmonautus“, – sakė J.Clarkas. „Red Bull Stratos“ pasiruošimo procesą galima stebėti www.redbullstratos.com internetinėje svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)