Klaipėdos „Akropolyje“ – Europos Komisijos projektas-paroda „Išjunk“  (0)

Kovo 2 – 19 d., Klaipėdos „Akropolio“ koridoriuose startavo Europos Komisijos inicijuojamas projektas-paroda „IŠJUNK“. Projekto tikslas – skatinti žmones nešvaistyti energetikos išteklių ir kasdieninėje buityje, išnaudojant šiuolaikiškus taupymo būdus ir galimybes, elektros energiją naudoti taupiai ir efektyviai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Akropolyje“ eksponuojama energijos taupymo galimybes demonstruojanti paroda – kasdienėje buityje naudojami elektros prietaisai (viryklės, šaldytuvai, skalbimo mašinos, kompiuteriai ir kt.) bei „Kištukai milžinai“ su konkrečia informacija, kiek galima sutaupyti elektros ir savo pinigų. Projekto simbolis – milžiniški iki raudonumo įkaitę elektros kištukai simbolizuoja be reikalo elektros lizde laikomo kištuko protestą. Net, jei prietaisas nėra naudojamas, bet jo kištukas yra įjungtas į elektros lizdą, reiškia, kad prietaisas jau naudoja elektros energiją.
„Tik iš elektros lizdo išjungę nenaudojamo prietaiso kištuką galime būti tikri, jog jis elektros nebenaudoja. Šiandien, kylant elektros energijos kainai, taupymas visuomenei tapo itin aktualus. Todėl džiugu matyti, jog projektas sulaukia didelio susidomėjimo. Žmonės eina, domisi, ieško informacijos ir patarimų, kaip būtų galima sutaupyti“, – teigia reklamos agentūros „Partizanas“ projekto vadovo asistentas Gediminas Morkūnas.  Pavyzdžiui, vien išjungus 5 lemputes, kai jų šviesa nebūtina, per metus galima sutaupyti net apie 200 litų. O 5 budėjimo rėžime palikti prietaisai  per tą patį laiką suvartoja tiek pat energijos, kiek ir įjungta 60 W lemputė.
Remiantis įvairiais tyrimais, didelė dalis Lietuvos gyventojų neskiria pakankamai dėmesio elektros energijos suvartojimo mažinimui. 2008 m. atlikto tyrimo, kuriuo buvo siekiama nustatyti ES šalių gyventojų požiūrį į klimato kaitos problemą, duomenimis 60 proc. lietuvių nieko nedaro, kad sumažintų elektros energijos suvartojimą namuose. Statistikos duomenimis, Lietuvoje elektros energijos sunaudojimas yra net iki trijų kartų didesnis, nei ES narėse senbuvėse.
Projektą „Išjunk“ sudaro edukacinė elektros energijos taupymo paroda, eksponuojama įvairių Lietuvos miestų viešose erdvėse, bei šiam projektui sukurta internetinė elektros energijos taupymo skaičiuoklė. Šiuo projektu siekiama pateikti žmonėm konkrečių praktinių patarimų apie galimybes sumažinti elektros vartojimą ir taip ne tik sutaupyti, bet ir prisidėti prie kovos su klimato kaita. Paroda „Išjunk“ praėjusių metų lapkričio mėnesį svečiavosi Gedimino prospekte Vilniuje, šių metų vasarį – Kauno „Akropolyje“. Iš Klaipėdos paroda keliaus į šį savaitgalį vienerių metų gimtadienį švenčiantį Šiaulių „Akropolį“.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: