"Microsoft Lietuva" savanoriai mokyklose ves saugaus interneto pamokas  (0)

Informacinių technologijų kompanijos „Microsoft Lietuva“ darbuotojai šią savaitę Lietuvos mokiniams ves saugaus interneto pamokas, kurių metu bus pasakojama apie pasauliniame tinkle tykančius pavojus ir mokoma protingo asmeninės informacijos paskelbimo socialiniuose tinkluose. Šešiolika savanoriškai švietimo iniciatyvoje dalyvaujančių „Microsoft“ darbuotojų aplankys 25 Lietuvos regionų mokyklas ir ves pamokas beveik 1000 mokinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Saugaus interneto pamokų turą per Lietuvos mokyklas „Microsoft“ vykdo jau kelis metus iš eilės – tai viena iš programos „Vaikų saugumas internete“ dalių. Mūsų darbuotojai savanoriškai keliauja po Lietuvos mokyklas ir ragina mokinius atkreipti dėmesį į saugaus elgesio internete taisykles, gerai pagalvoti prieš pateikiant informaciją apie save ar savo šeimą“, - sakė „Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius Mindaugas Glodas.

Susitikimuose su mokiniais dalyvaus beveik pusė visų bendrovės „Microsoft Lietuva“ darbuotojų, kurie aplankys bendrojo lavinimo mokyklas, vaikų namus ir kitas švietimo įstaigas. Panašios „Microsoft“ savanorystės programos vyksta visoje Europoje, jų metu ketinama aplankyti iki 50 000 mokinių.

Saugaus interneto pamokos vyks šiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose: Tytuvėnuose, Mockaičiuose (Kelmės raj.), Šiauliuose, Šeduvoje (Radviliškio raj.), Švenčionyse, Švenčionėliuose, Panevėžyje, Kazlų Rūdoje, Alytuje, Gargžduose, Klaipėdoje, Druskininkuose, Šakiuose, Daugėliškyje, Didžiasalyje, Prienuose, Šventojoje, Palangoje, Kretingoje.

Akcentuos asmeninės informacijos paskelbimo pavojus 

Saugaus interneto pamokų metu „Microsoft“ darbuotojai mokiniams pasakos apie virusus, šnipinėjimo programas ir kitus kenkėjus, galinčius pakliūti į kompiuterį dėl neatsargaus naršymo internete. Ypač didelis dėmesys bus skiriamas asmeninės informacijos – nuotraukų, kontaktų – pateikimui ir bendravimui su nepažįstamaisiais socialiniuose tinkluose, kurie ypač populiarūs tarp paauglių. Vien socialiniame tinkle „Facebook.com“ savo paskyras turi daugiau nei 118 tūkst. Lietuvos paauglių, kurių amžius yra 13-17 metų.

Specialus interneto saugumo seminaras bus rengiamas Prienuose, kuriame dalyvaus ne tik mokiniai, bet ir jų tėveliai, mokytojai. Šio seminaro metu bus rodomas filmas apie grėsmes internete „Tinklas“, rengiama diskusija ir viktorina.

„Microsoft“ darbuotojų žinios ir patirtis, kurią jie perteikia mokiniams šių pamokų metu yra labai vertinga. IT specialistai gali pateikti naujausius duomenis apie grėsmes, patarti kaip nuo jų apsisaugoti ir atsakyti į mokiniams kylančius klausimus“, - sakė Lietuvos Informatikos mokytojų asociacijos prezidentė Rasa Alaburdienė.

Aplankys kuo daugiau Lietuvos mokyklų

Be „Microsoft Lietuva“ vykdomos pamokų akcijos, po Lietuvos miestus keliauja ir „Saugesnio interneto akademija ant ratų“, kurios iniciatoriai yra Švietimo ir mokslo ministerijos Informacinių technologijų centras, Ryšių reguliavimo tarnyba ir telekomunikacijų bendrovė „TEO LT“. Ši akademija su nemokamomis pamokomis vaikams vykdo turus po 13 Lietuvos miestų.

„Mūsų kompanijos darbuotojai-savanoriai šiais metais važinės po regionų mokyklas, kuriose poreikis saugaus naršymo internete žinioms yra didžiausias. Kartu su partnerių iniciatyvomis stengiamės pasiekti kuo daugiau Lietuvos moksleivių ir jų tėvelių“, - sakė M.Glodas.

Prie „Microsoft Lietuva“ švietimo iniciatyvų šiemet prisideda ir visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus“, mokyklose burianti „Vaikų grupes prieš smurtą“. Daugiau nei šimtas šios organizacijos aktyvistų, dirbančių su vaikų grupėmis, taip pat dalyvaus saugaus interneto pamokose, vėliau galės perduoti šias žinias kitiems mokiniams.

Be savanoriškų paskaitų mokyklose, „Microsoft Lietuva“ kartu su partneriais vasario pradžioje dalyvavo saugaus interneto dienai skirtame „Vaikų saugumo internete“ renginyje Lietuvos Respublikos Seime. Šio renginio metu buvo vykdoma švietėjiška kampanija „Pagalvok prieš paskelbdamas“, vyko viktorina mokiniams „Lengva parodyti – sunku apsaugoti, arba „Kad OK netaptų Oops“.

Nesusimąsto apie saugumą internete

Praėjusiais metais „Microsoft“ Europos Sąjungos valstybėse atliktas vaikų saugumo internete tyrimas atskleidė, kad bendraudami internetu net 85 proc. vaikų atskleidžia savo vardą, 71 proc. publikuoja asmenines nuotraukas ir filmuotus vaizdus, 48 proc. pateikia el. pašto adresą, 44 proc. nurodo mokyklos pavadinimą, o 13 proc. atskleidžia net ir namų adresą.

Net 43 proc. paauglių yra visiškai įsitikinę, kad tokios asmeninės informacijos skelbimas internete yra saugus, o 53 proc. tėvų tiki, kad jų vaikai patys imasi visų saugumo priemonių. Su nepažįstamais asmenimis internete atvirauja net 46 proc. vaikų ir tik 3 proc. iš jų pasakoja apie tai tėvams ar mokytojams.  „Vaikų saugumo internete“ tyrimą „Microsoft“ atliko tarp portalo MSN lankytojų. Iš viso tyrime dalyvavo 14 181 respondentas iš 11-kos Europos Sąjungos valstybių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: