Inovatyvaus verslo plėtra: technologinė partnerystė  (0)

Diegiant efektyvias proceso, produkto ar paslaugos inovacijas, įmonės sumažina gamybos kaštus, kas suteikia papildomą naudą ir pranašumą, o tai reiškia, kad kartu gerina šalies galimybes efektyviau konkuruoti tarptautinėje rinkoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors ne visada tai, kas inovatyvu, reiškia pigu, tačiau aukštas kainų lygis bėgant laikui krenta dėl masto ekonomikos efekto, kai gaminio vieneto savikainos mažėjimas atvirkščiai proporcingas didėjančios produkcijos kiekiui, dėka technologinių patobulinimų gamybos (paslaugų) procese.

Produkto ir paslaugos inovacijos radikaliai keičia naujų produktų gamybą ir paslaugas. Vien dėl produkto naujovės ar specifinės ypatybės kai kurios įmonės plečiasi, sėkmingai konkuruoja pasaulio rinkose nuolat investuodamos į naujovių kūrimą, o ne priešingai, t.y. mažindamos prekės ar paslaugos kainą. Tačiau naujų produktų ir paslaugų kūrimas yra daug pastangų, resursų bei laiko reikalaujantis procesas, kurį vien tik savo jėgomis ne kiekviena įmonė geba įgyvendinti. Bet informacinės ir komunikacinės technologijos suteikia galimybes kompiuterizuoti gamybos procesus ir dalyvauti pasaulinių tinklų veikloje kartu su partneriais. Toks įsitraukimas į tinklus padeda įveikti iššūkius ir sunkumus, su kuriais įmonės susiduria rinkose.

Vienas iš inovacijų sėkmės kelių – sėkminga partnerystė. Kartu su partneriais kuriamos inovacijos - tai pakankamai plačiai paplitęs vertės kūrimo būdas, kuris leidžia panaudoti turimas kompetencijas ir žinias nepriklausomai nuo rinkos ar geografinės vietovės. Kai kuriais atvejais viskas, kas gali būti išrasta, jau yra išrasta, tačiau yra galimybė tai pritaikyti savo poreikiams. O sėkminga partnerystė ir technologinis pritaikymas suteikia paskatą ne tik stambaus kapitalo, bet ir mažoms ir vidutinėms įmonėms pristatyti rinkai inovatyvius produktus ir paslaugas, kurios ne tik sudaro mažesnes gamybos sąnaudas, bet ir žymiai plačiau pasklinda regioninėse rinkose. Tagi, ar reikalingi tarptautiniai partneriai kuriant naujus produktus ar paslaugas? Naujos technologijos keičia darbo organizavimo, darbo atlikimo, vadybos ir administravimo procesus.

Kalbiname UAB „Exigen Services Lietuva“ direktorių Tomą Vaičiūną. Exigen Services - didžiausia ir sparčiausiai auganti tarptautinė IT kompanija Baltijos šalyse, kurianti modernias, specializuotas informacines sistemas stambiosioms pasaulio ir Lietuvos įmonėms. Įmonė derina tarptautinius standartus atitinkančius įgūdžius, pripažintą kompetenciją taikant pažangias programavimo metodikas ir patirtį IT srityje tam, kad sumažintų projektų riziką, kaštus ir sukurtų optimalias IT sistemas.

Koks yra tarptautinių partnerių vaidmuo Jūsų įmonėje?

Nuo „Exigen Services Lietuva“ įsikūrimo, tarptautinių projektų įgyvendinimui pradėjome naudoti naują Lietuvoje „Agile“ metodologiją. Kadangi IT projektuose keliami labai aukšti technologiniai reikalavimai, o darbas tarptautinėse rinkose verčia atidžiai sekti šio sektoriaus raidą, todėl norint išlikti konkurencingiems reikia nuolat kurti naujus sprendimus. Bendradarbiaudami su partneriais tokiuose tarptautiniuose projektuose, įgytas naujas technologines žinias sėkmingai panaudojome vietinėje rinkoje, kurdami sprendimus tokiems klientams kaip SEB bankas, Lietuvos policija, Alfa.lt. 

Kaip dirbate su partneriais, klientais ir kokie yra iššūkiai?

Naujų darbo metodikų diegimas reikalauja ir kultūrinių pasikeitimų įmonėje, nes į naujoves visuomet žiūrima atsargiai.  Todėl būtina turėti aiškią viziją, kaip  diegiami nauji sprendimai  bus naudingi įmonei ir jos partneriams. Kartu  svarbu įtikinti pačius darbuotojus, kad tai reikalinga ne tik vadovybei, bet ir jiems patiems.  

Naujų technologinių žinių taikymas neišvengiamai reikalauja ir pačios įmonės organizacinių pasikeitimų. Naudojami "Agile" metodai neįmanomi, jei darbuotojų komandos nėra savarankiškos ir pačios neprisiima rizikos. Komanda formuojama taip, kad  be didesnių administracinių priemonių,  pati save motyvuotų ( angl. self-motivated ). Toks tarptautinių komandų darbo principas orientuotas į greitesnį darbo procesą. Darbas organizuojamas taip, kad vyktų nuolatinė komunikacija tarp jos narių ir kuo greičiau būtų sprendžiamos iškilusios problemos. Taip komandos gali dirbti savarankiškai, kartu nuolat derinant savo veiksmus ir greičiau siekti rezultato. 

Su kokiomis kliūtimis tenka susidurti integruojant išorines žinias bei partnerių kompetencijas į įmonėje vykstančius procesus? Kaip tai sprendžiate?

Dirbant  su klientais  dabartinėmis ekonomikos sąlygomis ieškoma įvairių būdų kaip užtikrinti greitesnį ir efektyvesnį IT sistemų kūrimą. Todėl rinkoje pradedami taikyti nauji partnerių bendradarbiavimo būdai, jiems taikomi inovatyvūs kontraktai, skatinantys abiejų dalyvaujančių pusių motyvaciją. Šiuose kontraktuose pasidalinama galima projekto rizika ir sukuriama verte, taip skatinant tiekėją ir užsakovą bendrai siekti kuo geresnių projekto teikiamų verslo rezultatų. Užsakovas įtraukiamas į informacinių sistemų kūrimo procesą, taip užtikrinant efektyvų darbą ir procesų skaidrumą. 

Ką įdomaus ar inovatyvaus pasiekėte bendradarbiaudami tarptautiniu mastu?

Vienas iš sėkmingų "Exigen Services Lietuva" ir partnerių bendradarbiavimo pavyzdžių, įvertintas tarptautiniu mąstu - novatoriškas transporto priemonių draudimo projektas „Pay-as-you-drive" („Mokėk, kiek važiuoji") Australijos draudimo įmonei „Real Insurance". Tarptautinė finansinių tyrimų ir konsultacijų kompanija „Celent" pripažino šią bendrovę geriausia 2009 metų draudimo paslaugų teikėja dėl novatoriško pobūdžio ir efektyvaus pristatymo rinkoje. Draudimo projektą vykdė kompanija „Exigen Insurance Solutions", o techninis šio projekto įgyvendinimas buvo patikėtas Lietuvos biuro programuotojams. 

Tai ne vienintelis bendras partnerių „Exigen Insurance Solutions" ir „Exigen Services Lietuva" projektas, 2009 metais susilaukęs aukščiausio „Celent" įvertinimo. Niujorke vykusių draudimo apdovanojimų metu kompanijai „AIG Private Client Group" Lietuvos programuotojų sukurtas technologinis verslo automatizavimo sprendimas taip pat buvo pripažintas geriausiu dėl efektyvaus sprendimo panaudojimo.

Šiandien verslas naudodamas informacines ir komunikacines technologijas gali lengviau surasti reikiamus technologinius sprendinius arba pasiūlyti įmonėje sukurtus ir kuriamus sprendinius Europos ir pasaulio rinkai. Egzistuoja įvairios duomenų bazės, kuriose galite peržiūrėti technologinius užklausimus ar pasiūlymus bendradarbiauti kuriant vienokį ar kitokį produktą ar paslaugą. Dažniausiai tarptautinės technologijų duomenų bazės yra skirtos pasikeitimui technologiniais profiliais, technologiniais pasiūlymais, technologinėmis užklausomis. Daugiau informacijos apie technologinę partnerystę įmonėms gali suteikti mokslo ir technologijų parkai ir Lietuvos inovacijų centras.

Tomas Pranckevičius

Žinių ekonomikos forumo konsultantas

El. paštas: tomas@zef.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)