Panevėžyje duris atvėrė nauja medicininių tyrimų laboratorija  (0)

Nuo šiol panevėžiečiai galės sveikatą pasitikrinti modernioje medicinos diagnostikos laboratorijoje. Laboratorija duris atvėrė Panevėžio miesto Kniaudiškių klinikoje. Tikimasi, kad nauja laboratorija mieste pagerins sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą ir padės sumažinti didele problema esančias eiles prie gydytojų kabinetų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Padidinusi sudėtingų kraujo tyrimų pasiūlą, laboratorija sieks gerinti klastingų ligų diagnostiką ir leis panevėžiečiams lengviau pasinaudoti ankstyvosios ligų prevencijos programomis. Pasak Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidentės, gydytojos Dangiros Babenskienės, naujausios laboratorinės diagnostikos galimybės pagaliau pasiekė Panevėžį. "Dabar miestiečiams nebereikės važiuoti atlikti sudėtingesnių kraujo tyrimų į Vilniaus ar Kauno klinikas. Tai daug patogiau tiek pacientams, tiek mieste dirbantiems medikams, kuomet kiekviena valanda gelbstint gyvybes yra svarbi. Nauja medicininių tyrimų laboratorija visuotinio gydymo įstaigų jungimo, optimizavimo ir kitokio naikinimo fone atrodo kaip džiugi išimtis, o ne sveikatos sistemos plėtros tendencija", - teigia D. Babenskienė.

Didžiausiam šalyje medicininių tyrimų laboratorijų tinklui priklausanti Panevėžio medicinos diagnostikos laboratorija per dieną gali atlikti iki kelių tūkstančių kraujo mėginių tyrimų. Tyrimai atliekami visiškai automatizuotais analizatoriais. Procesai kontroliuojami vidinės ir išorinės kokybės kontrolės sistemų. Laboratorijoje atliekami bendraklinikiniai, biocheminiai, imunologiniai, alerginių susirgimų, infekcinių bei onkologinių ligų kraujo tyrimai.

Naujajai laboratorijai vadovaujanti bendrovės "Šiaulių diagnostikos laboratorija" direktorė Daiva Kazlauskienė akcentuoja, kad laboratorija Panevėžyje įkurta siekiant sudaryti galimybę ne tik Panevėžio, bet ir visoms Šiaurės Lietuvos rajonų gydymo įstaigoms ligų diagnostikoje bei profilaktikoje naudotis šiuolaikiškais kraujo tyrimais.

"Naujosios laboratorijos paslaugomis jau naudojasi nemaža dalis Panevėžio pirminės sveikatos priežiūros įstaigų, šeimos klinikų ir specialistų kabinetų. Netrukus tikimės plėsti bendradarbiavimą ne tik su miesto, bet ir viso Panevėžio regiono gydymo įstaigomis. Be to, prie laboratorijos Panevėžio Kniaudiškių klinikoje įkūrėme kraujo paėmimo procedūros kabinetą, todėl norintiems atliekame visus kraujo tyrimus net ir be šeimos gydytojo siuntimo", - pasakoja D. Kazlauskienė.

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidentė, gydytoja D. Babenskienė informuoja, jog pasaulyje atliekama vis daugiau įvairių laboratorinių tyrimų, nes tai jautresnis sveikatos būklės rodiklis. "Iš žmogaus kraujo galima labai daug sužinoti. Pagal menkiausius laboratorinių tyrimų rezultatų pokyčius patvirtinama diagnozė ar keičiama vaistų dozė. Be to, laboratorinė diagnostika vis plačiau taikoma profilaktikos tikslams. Profilaktiškai pasitikrinti sveikatą bei užbėgti už akių sunkiems onkologiniams ar virusiniams susirgimams skuba sveikata besirūpinantys žmonės. Šiems tikslams yra būtinos modernios, naujausias mokslo inovacijas pasitelkusios medicininių tyrimų laboratorijos", - mano gyd. D. Babenskienė

Pasak medikės, Lietuvoje jau ketverius metus vykdoma vyrų prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa, kurią finansuoja Valstybinės ligonių kasos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto. Tačiau atlikti prostatos specifinio antigeno (PSA) koncentracijos kraujyje tyrimą ryžtasi ne visi 50 – 70 metų sulaukę vyrai. Be to, kitų amžiaus grupių pacientai neturi galimybės nemokamai pasitikrinti kraujo, todėl pačių laboratorijų vykdomos profilaktinės programos, įvairios socialinės iniciatyvos ir akcijos leidžia sveikatą pasitikrinti visiems.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: