Atsigaunant darbo rinkai graibstomi geriausi absolventai  (1)

Visuomenėje kylančios diskusijos apie ne itin sėkmingą universitetų absolventų integraciją į darbo rinką tapo didele paskata Kauno technologijos universitetui (KTU) ir Vilniaus Gedimino technikos universitetui (VGTU) potencialiems darbdaviams aktyviau pristatyti perspektyviausius šių metų absolventus. „Geriausi techniškųjų universitetų absolventai (GTUA)“ – penktus metus vykdomas bendras KTU ir VGTU projektas, kurio metu išrenkama po 100 geriausių absolventų iš abiejų universitetų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Auginasi perspektyvius specialistus

,,Geriausius absolventus renkame siekdami išskirti pačius perspektyviausius iš šalies universitetus baigiančių absolventų, stengiamės, kad mūsų absolventai būtų pastebimi konkurencingoje darbo rinkoje“, – projekto GTUA tikslus komentavo KTU Karjeros centro vadovė Kristina Bakšaitė. Projekto GTUA laureatai atrenkami atsižvelgus į akademinį pažangumą, aktyvią mokslinę ir visuomeninę veiklą. Atrankos metu didelis dėmesys taip pat skiriamas kryptingiems ir aiškiems absolvento karjeros tikslams. „Šiais metais pastebėjome, kad absolventai yra dar labiau motyvuoti, žino, ko nori“, – teigė KTU Karjeros centro psichologė Sigita Novikovienė ir pridūrė, kad darbuotojus-lyderius vertinančioms įmonėms vertėtų tuo pasinaudoti.

„Atsižvelgę į tai, kad šių dienų akademinis jaunimas puikiai suvokia darbo rinkos situaciją ir turi rimtą požiūrį į studijas bei aiškią ateities viziją, renkamės investuoti į tokius žmones“, – teigė UAB „Neo Group“ atstovė. Įmonė renginyje „KTU Karjeros dienos 2010“ rado du naujus darbuotojus – KTU studentus. UAB „Neo Group“ atstovės teigimu, jauni darbuotojai, dirbdami įmonėje, įgyja patirties, todėl UAB „Neo Group“ naudojasi galimybe priimti jaunus specialistus, juos mokyti ir taip užsiauginti reikiamos srities darbuotojus.

UAB „Blue Bridge“ pernai naudojosi GTUA kontaktų duomenų baze, kadangi plečiantis įmonei reikėjo naujų, gabių darbuotojų. „Natūralu, kad visada ieškome tik pačių geriausių“, – komentavo UAB „Blue Bridge“ atstovė ir paminėjo, kad įmonėje dirba nemažai KTU absolventų. UAB „Blue Bridge“ atstovės teigė, kad pirmenybę teiktų patirties turintiems darbuotojams, tačiau šiuo metu ir tokių rasti nėra lengva, todėl palaikomi ryšiai su universitetais, įmonei svarbus studijų kokybės gerinimas. „Jeigu studentas domisi konkrečia sritimi, siekdamas žinių investuoja laiką ir energiją, jis gali tobulėti mokydamasis ir iš patyrusių kolegų, kartu su jais realizuodamas įmonės projektus“, – galimybę įdarbinti studentus komentavo UAB „Blue Bridge“ atstovė.

Geriausiems – išskirtinis darbdavių dėmesys

Visi kalbinti ankstesnių metų projekto GTUA laureatai vienbalsiai teigė, kad vieno iš geriausių techniškųjų universitetų absolventų vardas – tai visos veiklos studijų metais įvertinimas ir paskatinimas toliau atkakliai siekti užsibrėžtų tikslų. KTU absolventė Indrė Radavičienė, šiuo metu dirbanti įmonėje „Smart Look“, teigė, kad studentui, neturinčiam darbo patirties, GTUA pripažinimas yra svarus studijų veiklos rezultatas. Pati I. Radavičienė juo sėkmingai pasinaudojo pokalbio dėl pirmojo darbo metu – tąkart susidomėjęs darbdavys net atsivertė absolventės diplomą.

„Turėjau galimybę įsitikinti, kad darbdaviai iš tiesų vertina GTUA projekto laureatus“, – teigė kita KTU absolventė Rūta Adlytė. Mergina pasakojo gavusi kvietimų dalyvauti pokalbiuose dėl darbo iš Lietuvoje gerai žinomų įmonių atstovų. „Įdomu tai, kad paskutinio skambučio sulaukiau praėjus daugiau negu pusei metų po to, kai buvau paskelbta GTUA projekto laureate“, – patirtimi dalijosi R. Adlytė.

Sulaukę didesnio darbdavių susidomėjimo tikino ir geriausi VGTU absolventai. Alvydė Palaimaitė pasakojo po dalyvavimo GTUA gavusi tikrai viliojančių darbo pasiūlymų. „Turėjau unikalią galimybę rinktis, kai dažniausiai studentai, baigę studijas, ilgai patys turi ieškoti jiems tinkančio darbo pasiūlymo“, – džiaugėsi VGTU absolventė. Mergina pabrėžė, kad studentas, siekdamas rasti darbą ekonominės krizės metu, turėtų nuosekliai tam ruoštis: domėtis sritimi, kurioje norėtų dirbti, lankyti įvarius kursus, dalyvauti papildomose mokymo programose, nemiegoti paskaitų metu.

Apie papildomus studentų mokymus kalbėjo ir KTU Karjeros centro vadovė K. Bakšaitė. „Suprantame, kad šiandien studentams, potencialiems darbuotojams, greta žinių, kurios įgyjamos paskaitose, reikia papildomos informacijos, todėl nuolat organizuojame seminarus, mokymus“, – teigė K. Bakšaitė. GTUA laureatams taip pat tikslingai yra skiriami seminarai. Geriausi absolventai turės galimybę dalyvauti mokymuose „Kūrybiškumas kasdienybėje – misija įmanoma!“ ir „Verslo pradžia: imtis verslo negalima pasiduoti“, ,,Manager.LT“ ves seminarą „Darbo rinkos pažinimo įtaka karjeros sėkmei“, vyks asmeninės konsultacijos su „Baltic Coaching Centre“ specialistais.

Reikalingas sklandus bendradarbiavimas

Į klausimą, ar šiandien verta studijuoti Lietuvoje, A. Palaimaitė atsakė, jog kiekviena aukštoji mokykla yra skirtinga, todėl prieš pasirenkant studijas Lietuvoje ar užsienyje pirmiausia reikia išsamiai išnagrinėti siūlomas programas, kokybę, kainas, buvusių ir esamų studentų atsiliepimus, gyvenimo sąlygas ir kt. Vienas geriausių VGTU absolventų Rimtautas Dališanskis studijų metais įgytas žinias vertino labai gerai, nes, pasak jo, teko studijuoti pagal plačią statybos inžinerijos studijų programą. „Neabejoju, kad geriausi absolventai sugebės rasti savo vietą darbo rinkoje“, – optimizmu išsiskyrė šių metų absolventas. R. Dališanskio nuomone, studentai yra aktyvūs žmonės, kurie greitai prisitaiko prie kintančių sąlygų, gali išnaudoti savo mobilumą, energiją, norą tobulėti mėgstamoje srityje, taip padidindami galimybes sunkmečiu rasti norimą darbo vietą.

„Smalsumas, noras tobulėti ir gebėjimas įgytas žinias taikyti praktikoje“, – svarbiausias darbo ieškančio absolvento savybes vardijo UAB „Neo Group“ atstovė. Tuo tarpu UAB „Blue Bridge“ atstovės teigimu, jų įmonei svarbu, kad studentas aktyviai domėtųsi konkrečia sritimi. Akivaizdu, kad tiek universitetų absolventai, tiek įmonių atstovai, vertindami perspektyviausius universitetų absolventus, laikosi labai panašios nuomonės.

I. Radavičienė pabrėžė ir tai, jog svarbu pakeisti nusistovėjusį požiūrį, kad tik absolventui yra reikalingas darbdavys. Pasak KTU absolventės, abipusis bendradarbiavimas ir supratimas, kad tiek darbdaviui reikia studento, tiek ir studentui darbdavio, atneša tikrąją vertę įmonei. Šiandien universitetus baigę jauni žmonės, gavę studijų veiklos įvertinimą, jaučiasi stipresni, turi daugiau optimizmo. Panašu, kad universitetų iniciatyvos skatina absolventus atsakingai ir kūrybiškai ruoštis iššūkiams konkurencingoje darbo rinkoje. Lietuvos įmonėms telieka pasikviesti geriausius absolventus, kad šie, išnaudodami savo potencialą, dirbtų ir ateitį kurtų gimtoje šalyje.

Kristina Zentelytė
KTU Karjeros centras

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: