Aušros sveikatos šventėje išaiškėjo dažniausios kauniečių sveikatos problemos  (0)

Birželio 10-11 dienomis Kaune, Aušros medicinos centre vykusioje sveikatos šventėje išaiškėjo dažniausios kauniečių sveikatos problemos - padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje, kalcio trūkumas ir aukštas kraujospūdis. Pas medikus profilaktiškai kreipėsi per tūkstantį į šventę atėjusių kauniečių, profilaktiniams kraujo tyrimams ryžosi 280 žmonių, kiek mažiau matavosi kaulų tankį, tikrinosi dantis ir klausėsi sveikatos patarimų klubo seminarų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Renginį organizavo Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija. Renginiu buvo siekiama populiarinti dažnesnių profilaktinių apsilankymų pas gydytojus reikalingumą bei sveikesnį gyvenimo būdą. Ypatingas dėmesys buvo sutelktas į simptomų neturinčių, bet klastingų širdies-kraujagyslių, vėžio, anemijos, skydliaukės, osteporozės ir kitų ligų ankstyvąją diagnostiką.

Pasak Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidentės gydytojos Dangiros Babenskienės, gauti profilaktinių kraujo tyrimų rezultatai nustebino. Patikrinus 220 kauniečių kraują, net 185 nustatytas padidėjęs cholesterolio kiekis. Tai sudaro net 84 proc. "Tikiuosi, kad tokia statistika yra liūdnas sutapimas, nes, matyt, į šventę atėjo daugiau žmonių, jau žinančių apie problemas ir siekiančių kraujo tyrimais sekti savo sveikatos būklę. Tačiau vis tik reikėtų akcentuoti, kad tarp Europos Sąjungos valstybių pagal sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis Lietuva yra priskiriama prie padidintos rizikos šalių. Visi puikiai žinome, jog padidėjęs cholesterolio kiekis yra viena pagrindinių širdies ir kraujagyslių ligų, nuo kurių per metus miršta apie 24 tūkst. lietuvių, priežastis", - pastebi gydytoja D. Babenskienė.

Dar liūdnesnė žinia į šventę atėjusioms dviems kaunietėms, kurioms specialiu kraujo tyrimu aptiktas  kiaušidžių vėžys. Iš viso šiam tyrimui ryžosi kelios dešimtys moterų. Kaulų tankio matavimai parodė, kad kas antram besikreipiančiajam trūksta kalcio.

Sveikatingumo ir ekologiškų produktų parodėlėje vandens jonizatorius, masažo priemones ir kitus gaminius sveikatai pristatė www.ecohit.lt elektroninė sveikatinimo prekių parduotuvė, o maisto papildus siūlė kompanijos "GNLD International" atstovas. Medicininės technikos tiekėja bendrovė "Limeta" pristatė unikalų žingsnių matuoklį su programine įranga, leidžiantį įvertinti ir pagal gautus duomenis koreguoti žmogaus fizinio aktyvumo lygį. Farmacijos kompanija "Aconitum" pristatinėjo magnio ir kalcio preparatus. Kilnią žmogaus organų donorystės misiją atskleidė Lietuvos nefrologinių ligonių asociacija "Gyvastis". Nemokamus kaulų tankio matavimus atliko farmacijos įmonė "Gamtos namai", o kraujo tyrimus dovanojo bendrovė "Vivamedica". Šventės idėją rėmė radijo stotis "Laisvoji banga" ir laikraštis "Medicina ir dar kai kas visiems".

Aušros medicinos centro vadovas Saulius Kmitas mano, kad tokie renginiai itin reikalingi, nes duoda impulsą bent trumpam darbų sūkuryje sustoti ir pagalvoti apie savo sveikatą. "Manau, kad vien galimybė šventės metu nemokamai pasikonsultuoti su gydytoju specialistu be jokių siuntimų ir laiko gaišaties bei atlikti tyrimus su didele nuolaida, yra nemažas indėlis į miestiečių sveikatinimą. Matydami tokių renginių reikšmę, sieksime, kad šventė taptų gražia tradicija", - sako S. Kmitas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)