PSA tyrimas „pagauna“ net 90 proc. prostatos vėžio atvejų  (0)

Prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimas aiškinantis prostatos vėžio grėsmę lieka svarbiausiu pirminio patikrinimo metodu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai konstatuota Norvegijos sostinėje Osle šį mėnesį įvykusioje 32-oje Šiaurės šalių medicinos laboratorijų specialistų konferencijoje, kurioje dalyvavo ir Lietuvos klinikinių laboratorijų, universitetų darbuotojai. „Padidintas PSA lygis kraujyje gali būti esant gerybiniam prostatos išvešėjimui ar prostatitui, todėl teigti, kad pacientas serga prostatos vėžiu be papildomų tyrimų negalima. Tačiau surinkti duomenys parodė, kad Skandinavijoje net kas antras pacientas buvo pradėtas gydyti nuo šios dažniausios vyrų onkologinės ligos vos tik nustačius padidintą PSA. Todėl šiai temai buvo skirta daug dėmesio“, - pasakojo renginio dalyvis, Medicina practica laboratorijos vadovas Svajūnas Barakauskas. Savo pranešime Švedijos Urologijos departamento daktaras Stattin Par akcentavo, kad PSA tyrimas Skandinavijoje padeda pastebėti net 90 proc. prostatos vėžio atvejų. Ši mirtinai pavojinga liga paliečia 9-14 proc. šio regiono vyrų - panašiai kaip ir mūsų šalyje, tačiau skiriasi PSA vertinimo normos.

„Skandinavai išskiria keturias PSA dydžio grupes. Statistika parodė, kad Šiaurės šalyse 10 proc. vyrų, sulaukusių 50 iki 70 metų, PSA yra padidėjęs virš 4 ng/mL, tačiau dėl tai nereiškia, kad jie serga prostatos vėžiu. Lietuvoje PSA viršijantis 4 ng/mL jau laikomas per dideliu“, - sakė gydytojas S.Barakauskas.

Konferencijoje priminta, kad vyrai labai jautriai reaguoja į padidintą PSA ir jo tyrimas visuomenėje sukelia nepagrįstą baimę. Todėl buvo svarstyta apie kitų papildomų tyrimų, kurie būtų atliekami klinikinėse laboratorijose, galimybes.

Prostata – tai liauka, esanti tarp vyro šlapimo pūslės ir varpos. Nuo jos priklauso vyro darbingumas ir lytinė potencija. Prostatos vėžys kasmet nustatomas per tris tūkstančius Lietuvos vyrų. Ši liga klastinga, nes neturi specifinių požymių. Gydymas gali būti efektyvus, jei vėžys atskleidžiamas ankstyvojoje stadijoje.

Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja, kad PSA tyrimą kiekvienas vyras, sulaukęs 45 metų, atliktų kartą per metus, o sulaukęs 50 metų - 2 kartus per metus. Šiuo metu mūsų Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ankstyvosios prostatos vėžio patikros programai yra perpus sumažinusi finansavimą. Todėl 50–75 metų vyrai ir vyrai nuo 45 metų, kurių tėvai ar broliai yra sirgę prostatos vėžiu, nemokamai išsitirti PSA gali tik kas antri metai.

Daugelio sirgusių šia onkologine liga patirtis patvirtina, kad praleisti be patikros vieneri metai gali būti lemtingi. SAM pakirtus nuoseklią ankstyvosios prostatos vėžio patikros programą, dar didesnę reikšmę įgyja privačios iniciatyvos. Medicina practica laboratorija kasmet organizuoja sveikatos profilaktikos akciją „Prostata – vyro gyvenimo kokybė“, kurią remia ir Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: