Vienoje griaudėjo ŽIV žmonių pasipiktinimo šūksniai  (0)

Šią savaitę Austrijos sostinėje vyksta tarptautinė AIDS 2010 konferencija. Pirmąją konferencijos dieną Vienos centre griaudėjo ŽIV žmonių ir aktyvistų pasipiktinimo šūksniai. Jie reikalavo būti išgirsti, reikalavo tinkamo ir nenutrūkstamo finansavimo, valstybės dėmesio ir sprendimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos organizacijos „Pozityvus gyvenimas“ vadovas Jurgis Andriuška konferencijoje taip pat išreiškė protestą prieš Lietuvos infekcinių ligų ir AIDS centro vadovo Sauliaus Čaplinsko pranešimą.

Pacientai nenori mirti

Kelių kilometrų dydžio paviljone Vienos centre vykstančią konferenciją aplankys virš 25 000 žmonių. Reportažus ir pranešimus rengs pustrečio tūkstančio žurnalistų. Ši konferencija kainuos beveik tris milijonus.

ŽIV aktyvistai nusprendė šiemet išreikšti nepasitenkinimą dėl neapgalvotai švaistomų lėšų ir daugelyje pasaulio šalių vykdomos netinkamos AIDS prevencijos ir gydymo. Rusijoje kiekvieną dieną ŽIV užsikrečia 500 žmonių, tačiau dėl prasto finansavimo nutrūksta pagalbos sergantiesiems projektai.

Buvęs JAV prezidentas Bilas Klintonas konferencijos dalyviams sakė, kad tinkamas skirtingų šalių tarptautinių fondų finansavimas rodo, kaip viso pasaulio valdžios vykdo pažadą užtikrinti ŽIV infekuotiems prieinamumą prie gydymo.

ŽIV aktyvistai savo pasipiktinimą reiškė šūkiais: „Sex work is work“, „Vykdykit pažadus“, „Mano kūnas – mano teisės“. Centrinė Azija, pietų Afrika, vidurio Europa – daugybė skirtingų tautybių, išvaizdų, veidų. Visi vienu balsu skandavo ir staiga sugulė ant žemės. Jie užtvėrė kelią tiems, kurie traukė į konferencijos salę, kad tartų tuščius sveikinimo žodžius.

Konferencijoje esančioje specialioje nevyriausybinės organizacijoms skirtoje salėje, pavadintoje „Global Willage“ dar ilgai skambėjo šūkiai. O infekuotų žmonių trapumą ir tirpstančias gyvybes keturias dienas simbolizuos skulptūra iš ledo. „Kaip greitai užgęsta gyvybė?“ – klausė konferencijos dalyviai visų pasaulio šalių valdininkų. Tų, kurie skirdami ar neskirdami lėšų lemia, kiek žmonių gyvens, o kiek mirs. 

Slapta Lietuvos AIDS politika

Liepos pradžioje nevyriausybinės Lietuvos organizacijos sužinojo, kad neatsižvelgiant į siūlomas pataisas buvo priimta valstybė 2009 – 2012 ŽIV/AIDS programa. „Situacija tikrai apgailėtina. Dabar jau 2010 m.! Kaip gali būti tvirtinami valstybiniai dokumentai atbuline data? Kas buvo veikiama ir už kokius pinigus visus metus? Kodėl programa tvirtinama tokiam ilgam laikui?“ – komentavo Jurgis Andriuška.

Skirtingų šalies institucijų valdininkai žadėjo susitikti su pacientų organizacijų atstovais ir diskutuoti su jais, tačiau susitikimai neįvyko ir į jokius pasiūlymus nebuvo atsižvelgta. „Pakankamai įdomiai atrodo ir tai, kad jau yra patvirtintas biudžetas, nors visai nebuvo aptartos veiklos gairės ir numatomos priemonės. Kam tuomet skiriami pinigai? Lietuvos situacija primena Kiniją ar tolimuosius Rytus. Didelių šalių valdžios giriasi mažu sergamumu, nors pasaulinės organizacijos užfiksavo ŽIV infekcijos augimo protrūkį visame pasaulyje. Naivu būtų manyti, kad kai kurios šalys gali būti nuo to kažkaip stebuklingai apsaugotos. Tiesiog ŽIV prevencijai ir gydymui visame pasaulyje skiriami dideli pinigai, o ekonomiškai prastai išsivysčiusi šalių valdininkai neatsispiria pagundai tuos pinigus pasisavinti ir paskui deklaruoti, kad „nuostabi“ jų politika lemia itin mažą sergamumą,“ – pastebi konferencijoje dalyvaujanti žurnalistė Daiva Ausėnaitė, VšĮ „Informacijos sklaidos strategija“ vadovė.

Lietuviui pacientui prakeiksmai

Tarptautinėje konferencijoje Saulius Čaplinskas skaitė pranešimą „Efektyvios sveikatos apsaugos sistemos sukūrimas kovoje su ŽIV/AIDS: lietuviškas pavyzdys“. Stambios farmacinės įmonės finansuojamas projektas vykdomas visame pasaulyje. Jo metu rengiamos paskaitos sergantiesiems ŽIV, pacientų organizacijų atstovams, medikams.

„Norint apmokyti žmones, kad jie galėtų tai diegti praktikoje ir atvejo vadybą naudoti ŽIV prevencijai, tam turėtų būti sukurta kažkokia institucija, kuri rūpintųsi šio metodo įdiegimu praktikoje. Tai turėtų būti apibrėžta valstybinėje programoje, tada šis projektas būtų efektyvus. Tačiau projekto metu tapo aišku, kad pacientai stigmą ir diskriminaciją jaučia iš sveikatos priežiūros specialistų, kurie buvo paprasčiausiai atvesdinti į užsiėmimus. Tai ilgas darbas – suteikti žinias ir, svarbiausia, pakeisti nuostatas“ – projektą kritikavo Loreta Stonienė, UNODC projekto koordinatorė Lietuvai.

Besibaigiant Čaplinsko pranešimui prieš auditoriją su plakatu atsistojo Jurgis Andriuška, pacientų organizacijos „Pozityvus gyvenimas“ vadovas. „Tai, ką sako ponas Čaplinskas yra akivaizdus melas. Projekto sumanytojai norėjo, kad jame dalyvautų nevyriausybinių organizacijų atstovai. O Čaplinskas asmeniškai mus išprašė iš kelių mokymų. Ir tik vėliau, įsikišus projekto rėmėjams, jis pakvietė mus į seminarus ir paskaitas,“ – atskleidė tiesą Andriuška.

Salėje sėdėjusi Čaplinsko žmona pro šalį einančiam Jurgiui replikavo – „kad tavo vaikai susirgtų ta pačia liga kaip ir tu“. Jurgis į tokius prakeiksmus žiūri ramiai, nes jie jau virto nuolatiniais. Pasak ŽIV infekciją turinčio Jurgio Andriuškos, Lietuvos pacientai diskriminuojantį elgesį jaučia iš valdininkų, valstybės pareigūnų ir net AIDS srityje besispecializuojančių medikų. Ir jie įprato būti valstybinių institucijų opozicija, nors turėtų bendradarbiauti.

„Akivaizdžiai spekuliuojant statistiniais skaičiais, siekiama parodyti, kad ŽIV prevencija vyko puikiai, todėl dabar labai mažai sergančiųjų. Nustokime būti naivūs. Jau kurį laiką šalyje nevyksta testavimas, net rizikos grupių asmenims (sekso darbuotojoms, narkotikų vartotojams) testas tapo mokamas. Sergantieji pusę metų negauna privalomo testavimo dėl viruso rezistentiškumo. Tokio diskriminuojančio elgesio rezultatus greitai pajusime. Lietuvoje jau prasidėjo ŽIV epidemija, kuri taps nauju iššūkiu mūsų visuomenei,“ – sakė ŽIV sergančiuosius vienijančios organizacijos atstovas. Plačiau apie AIDS 2010 konferenciją www.aids2010.org

ŽIV/AIDS sergamumas pasaulyje:

2008 m. 1,5 milijonai ŽIV sergančiųjų, 2010 m. - 2,7 milijonai. Baltarusijoje – 13 000 infekuotų, Kazachstane – 12 000, Uzbekistane – 16 000, Estijoje ŽIV infekuoti sudaro 1,3 proc. populiacijos. Ukrainoje 10-23 proc. visuomenės yra ŽIV infekuoti.

ŽIV gydymas

•    2001 m. – vieno žmogaus gydymas metams kainavo virš 10 000 eurų

•    2010 m.  – tik 92 eurai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: