Įkasta simbolinė Balsių mokyklos kapsulė  (0)

Simbolinę rugsėjo 1-osios dieną Vyriausybės, Vilniaus miesto savivaldybės, bendruomenės ir statytojų atstovai į Balsių mokyklos pamatus įleido kapsulę su laišku ir palinkėjimais ateities kartoms ir pačiai mokyklai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į liepą pradėtos statyti mokyklos pamatuose įkastą kapsulę įdėtas laiškas, kurį pasirašė ministras pirmininkas Andrius Kubilius, Vilniaus miesto meras Vilius Navickas, mokyklą statančios UAB „Merko statyba“ generalinis direktorius Gediminas Tursa ir Balsių bendruomenės pirmininkas Rimantas Micka. Kapsulėje taip pat sudėti Balsių gyvenvietės vaikų piešiniai su gražiausiais palinkėjimais mokyklai. „Balsių mokykla – pirmoji Lietuvoje švietimo įstaiga, kuri yra statoma pagal viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo principą, ir pirmoji nuo Nepriklausomybės atkūrimo Vilniuje statoma nauja valstybinė mokykla. Esu tikras, kad ne tik Balsių bendruomenei tai istorinė ir džiugi diena", – iškilmių proga sakė Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius. Ceremonijoje lankęsis Vilniaus meras Vilius Navickas džiaugėsi šios mokyklos projekto rodomu geru viešojo ir privataus verslo bendradarbiavimo pavyzdžiu. „Tikiu, kad po metų Balsių mokykloje kokybišką išsilavinimą galės gauti visi norintys mokytis Balsių vaikai“, – linkėjo sostinės meras. Mokykla bus statoma pagal architektūrinį projektą, kuriame apibendrinta šiaurės ir vakarų Europos valstybių, garsėjančių švietimo įstaigų pastatų kokybe, patirtis. Taigi savo modernumu ir funkcionalumu ji galės lygiuotis į geriausias užsienio švietimo įstaigas. Balsių bendruomenė kai kurias mokyklos patalpas ketina naudoti ir kaip bendruomenės kultūros bei komunikacijos centrą. „Naujausia sostinės mokykla pažymi sėkmingą Balsių bendruomenės, Vilniaus miesto savivaldybės, politikų ir architektų bendradarbiavimą. Linkiu statytojams sėkmingai pastatyti ir įrengti jaukią ir svetingą mokyklą, būsimiems šios mokyklos vadovams – sukurti šeimyniškai draugišką kolektyvą, o mokiniams – pamilti ją kaip antruosius namus“, – kalbėjo Balsių bendruomenės pirmininkas Rimantas Micka. Apie Balsių mokyklą Viešosios ir privačios partnerystės (PPP) sutartis tarp Vilniaus savivaldybės ir konsorciumo, kurį sudaro UAB „Merko statyba“ ir „E.L.L. Kinnisvara AS“, 2010 m. liepą pasirašyta 25 metų laikotarpiui. Iš jų 1,5 metų konsorciumas statys ir įrengs mokyklą (aprūpinis baldais, mokymo priemonėmis, inventoriumi), o 23,5 metų (nuo 2011 m. rugsėjo) teiks paslaugas (ūkio priežiūros, administravimo, atliks einamuosius ir kapitalinius remontus). Patirties plėtojant PPP projektus „Merko“ turi Estijoje, kur panašūs projektai vykdomi jau trečius metus iš eilės.

Balsių mokyklos statytojų laiškas ateities kartoms

Mielieji,

Šią simbolinę dieną – rugsėjo 1-ąją, likus lygiai vieneriems metams iki naujosios Balsių mokyklos atidarymo, į pastato pamatus įkasame ne mažiau simbolinę kapsulę, nutiesiančią tiltą su Jumis – mūsų ateitimi.

Balsių mokyklos istorija prasidėjo 2009-ųjų metų gruodį, kuomet Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė mokyklos statybų konkursą. 2010-ųjų liepos 13-ąją dieną Vilniaus miesto savivaldybė pasirašė rangos sutartį su statybos darbų konkurso laimėtoju – „Merko“ koncernu, iš kurio mokyklą išsipirko per 25 metus.

Lietuvos Respublikos Ūkio ministerija viešosios ir privačios partnerystės (PPP) pagrindu statomą Balsių mokyklą įtraukė į pilotinių PPP projektų sąrašą. Balsių mokykla tapo pirmąja Lietuvoje švietimo įstaiga, pastatyta pagal PPP principus, ir pirmąja po Nepriklausomybės atkūrimo Vilniuje pastatyta nauja valstybine mokykla. Viliamės, kas šis projektas tapo geru pavyzdžiu, kaip derinti miestiečių poreikius ir miesto plėtrą, bei spręsti sudėtingas finansavimo problemas.

Balsių gyvenvietės vaikai neturėdami mokyklos buvo priversti lankyti dar 1930-aisiais statytą medinę mokyklą, arba važiuodavo į kitas, mažiausiai 15 kilometrų atstumu nuo namų nutolusias, miesto mokyklas. Pastačius naują, modernią mokyklą, beveik 800 Balsiuose gyvenančių moksleivių mokosi šalia savo namų.

Mokykla pastatyta pagal „Sigito Kuncevičiaus projektavimo firmos“ parengtą architektūrinį projektą. Jame apibendrinta Šiaurės ir Vakarų Europos valstybių, garsėjančių švietimo įstaigų pastatų kokybe, patirtis.

Tikimės, kad kitos Lietuvos mokyklos artimiausiais metais lygiavosi į Balsių mokyklą ir etalonu laikė jos modernumą, švietimo ir ugdymo lygį.

Į kapsulę įdėjome Balsių gyvenvietės vaikų piešinius ir rašinius – palinkėjimus Balsių mokyklai. Tebūna ji pati šauniausia mokykla, kokią tik galima įsivaizduoti!

Šiandienos mūsų darbai yra skirti Jums!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: