Lietuvoje kuriama ateitis mokslininkams  (0)

Lietuvoje vykdyti inovacinę, mokslo tiriamąją ir eksperimentinę veiklą riboja finansų ir kvalifikuotos darbo jėgos stoka. Tik labai maža dalis įmonių plėtoja strateginę inovacinę veiklą ir bendradarbiauja su mokslo ir studijų institucijomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau ir mokslo institucijos ne visada noriai atlieka verslui reikalingus ir kokybiškus tyrimus. Bet tokia padėtis neturėtų tapti ilgalaikė, kadangi Lietuva siekia sustiprinti aukštą pridėtinę vertę kuriančias pramonės šakas bei skatina verslą investuoti į mokslo laimėjimus ir aukštąsias technologijas. Viena iš galimybių – tai tarptautinių tyrimų centrų steigimas. Tokie centrai ateityje galėtų tapti vieta, kurioje bus ne tik diegiamos inovacijas, bet ir kuriamos beipristatomos visame pasaulyje.

Žiniasklaida dar šį pavasarį rašė, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė pasirašė ketinimų protokolą su IBM atstovais dėl bendro mokslinių tyrimų centro steigimo Lietuvoje. Tuo pripažįstama, kad pasaulinė aukštųjų technologijų milžinė IBM tiki Lietuvos ateitimi ir šalies žinių ekonomikos plėtra.

Sutartis dėl bendro tyrimų centro steigimo buvo pasirašyta 2010 m. rugsėjo 16 d. Tikima,  kad tai bus vienas iš didžiausių informacinių technologijų projektų Lietuvos istorijoje. Šis mokslinių tyrimų centras galės vykdyti nanotechnologijų ir gyvybės mokslų srities tyrimus, o mokslininkai tyrimų centre dirbs su pažangiausiomis technologijomis.

Pasak "IBM Lietuva" direktoriaus Irmanto Kandratavičiaus, IBM, būdama taipogi ir pasauline tyrimų organizacija, nuolat dalyvauja diskusijose ne tik su Lietuvos, bet ir užsienio šalių įvairiomis bendrovėmis, universitetais ir vyriausybėmis.  IBM yra pasaulinė verslo ir technologinių sprendimų lyderė, galinti padėti sukurti sumanesnę planetą, pasiūlydama naujų partnerystės su vyriausybe, korporacijomis, kūrėjais ar vykdytojais būdų. Sumanesnės planetos kūrimas – tai nauja IBM iniciatyva, požiūris, kaip technologijos gali keisti pasaulį – gamybos procesus, prekybą, valdymą, žmonių bendravimą ir gyvenimo būdą.

Planuojama, kad kartu su Lietuvos Vyriausybe kuriamame centre dirbs mokslininkai, dirbantys novatoriškose srityse, o šio centro steigimas išlaikys Lietuvoje šalies mokslininkus ir suteiks jiems galimybę dirbti pasaulinio lygio laboratorijose, įsikūrusiose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Tokiomis iniciatyvomis siekiama Lietuvoje toliau plėtoti žinių ekonomiką ir 2020 metais tapti regiono inovacijų centru.

„Lietuvoje gyvena daugybė talentingų ir išsilavinusių žmonių. Pasirašydami šį ketinimų protokolą siekiame paskatinti mokslininkus, dirbančius su inovacijomis, prisidėti prie žinių visuomenės kūrimo Lietuvoje ir tikimės, kad šis mūsų žingsnis leis sukurti visam Pabaltijo regionui svarbų mokslinių tyrimų centrą. IBM Lietuvoje dirba nuo 1992-ųjų metų ir visą šį laiką aktyviai dalyvauja svarbiausiuose pramonės bei ekonominiuose įvykiuose“, - teigia I.Kandratavičius.

IBM yra viena iš daugiausiai pasaulyje išradimų patentuojančių įmonių – 2009 metais pagal užregistruotų patentų skaičių Jungtinėse Amerikos Valstijose užėmė ketvirtą vietą ir pagal patentuojamų išradimų skaičių kelis kartus lenkia artimiausias konkurentes pažangiųjų technologijų srityje. Vien pernai IBM mokslininkai patentavo 4914 pasaulį keičiančių mokslinių išradimų.


Tomas Pranckevičius

Žinių ekonomikos forumo konsultantas
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)