N. Michalkovo organizacija Rusijoje rinks kompensacijas už kūrinių kopijavimą  (0)

Pasaulinio garso kino režisieriaus Nikitos Michalkovo vadovaujama Rusijos teisių valdytojų sąjunga artimiausius penkerius metus šalyje administruos kompensacijas už tuščių laikmenų bei elektronikos įrenginių naudojimą kopijuojant kūrinius asmeniniais tikslais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai paaiškėjo pasibaigus Rusijos federalinės kultūros paveldo apsaugos tarnybos skelbtam konkursui, praneša verslo dienraštis „RBK daily“. Kompensacijos už kūrinių kopijavimą asmeniniais tikslais Rusijoje buvo įtvirtintos dar 2008 m. priimtame šalies Civiliniame kodekse. Vadovaujantis juo, atlyginimas numatytas ne tik už visas tuščias laikmenas (USB atmintines, išorinius atminties diskus, CD, DVD diskus ir kt.), bet ir įvairius elektroninius įrenginius, kuriais galima kopijuoti kūrinius (t.y. telefonus, TV priedėlius, ir kt.). Numatomas kompensacijos dydis – 1-3 proc. nuo didmeninės laikmenų ir įrenginių kainos.

Lietuvoje atitinkamos kompensacijos numatytos tik už technologiškai pasenusias laikmenas – kasetes, CD/DVD diskus. 2007 m. buvo parengtos Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisos, kuriose numatytos kompensacijos ir už naujesnes laikmenas bei įrenginius. Tačiau jos iki šiol nepriimtos. Neoficialiais vertinimais, per metus Rusijos autorių ir atlikėjų naudai bus surinkta apie 100 mln. JAV dolerių (apie 260 mln. litų). Lietuvoje 2009 m. už kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais surinkta 390 tūkst. litų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: