Tyrimas: kompensacijos už MP3 grotuvus ir kitus įrenginius renkamos 20-yje valstybių  (0)

Už atminties kortelės, MP3 grotuvus, vidinius ir išorinius diskus, mobiliuosius telefonus ir kitus įrenginius, į kuriuos gali būti kopijuojami audiovizualiniai kūriniai, daugelyje Europos valstybių autorių bei atlikėjų naudai renkamos nuo keliolikos euro centų iki kelių eurų kompensacijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai parodė naujausias daugelio Europos valstybių taip pat Japonijos bei Kanados tyrimas, kurį atliko Nyderlandų kolektyvinio atstovavimo organizacija „Stichting de Thuiskopie“. Iš visų šalių, kur egzistuoja tokia atlygio sistema, tik Lietuva, Olandija bei Portugalija, iki šiol kompensacijas renka tik už tuščias laikmenoms, o ne už įrenginius, kuriais galima kopijuoti kūrinius.

Tuo tarpu iš visų tyrime dalyvavusių valstybių 20-yje kompensacijos jau renkamos už MP3 grotuvus, 21-oje – už standžiuosius diskus, 18-oje už įvairias atminties korteles ir USB atmintines. Kaimyninėje Lenkijoje už MP3 grotuvus mokama 3 proc., o už USB atmintines ir kitas atminties korteles – 0,47 proc. dydžio kompensacijos nuo jų pardavimo kainos.

Latvijoje už MP3 grotuvus mokama 1,42 euro (beveik 5 Lt) kompensacija. Kaip skelbiama tyrime, čia pradėtos derybos dėl atlyginimo tvarkos atnaujinimo. Beje, Turkijoje ir Norvegijoje už kūrinių kopijavimą asmeniniais tikslais autoriams bei atlikėjams kompensuojama iš valstybės biudžeto. Kūrinių kopijavimas asmeniniais tikslais apskritai uždraustas ir jokios kompensacijos už tai nerenkamos Airijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Kipre.

Tyrimo rezultatai internete: http://www.thuiskopie.nl/assets/cms/File/Digital_Survey%202010_Web%20version.pdf

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: