Baltijos šalių kūrėjai ragina valdžią neatidėlioti reikalingų permainų  (0)

Estijos, Latvijos ir Lietuvos įstatymai, kuriais nustatomos kompensacijos už kūrinių kopijavimą asmeniniais tikslais, neatitinka šių dienų realijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siekiant įgyvendinti teisingo atlyginimo principą, kompensacijos autoriams atlikėjams bei fonogramų gamintojams turėtų būti renkamos ne tik už pasenusias, bet ir už šiuolaikines skaitmenines laikmenas bei įrenginius, kuriais vartotojai gali kopijuoti kūrinius.

Tokias nuostatas bendroje rezoliucijoje išreiškė septynios didžiausios Baltijos šalių autorių, atlikėjų ir fonogramų gamintojų organizacijos. Aukščiausiems valstybių vadovams ir kultūros ministrams adresuotoje rezoliucijoje, raginama kuo skubiau keisti dabartinį teisinį reguliavimą atsižvelgiant į ES direktyvos nuostatas ir neseniai paskelbtą ES Teisingumo Teismo sprendimą.

„Kaimyninėse šalyse egzistuoja panašios problemos kaip pas mus – nors čia leidžiama kopijuoti kūrinius asmeniniais tikslais, už tai autoriai ir atlikėjai negauna teisingo atlygio. Taigi bendromis pastangomis siekiame atkreipti valstybių vadovų dėmesį į tai“, – sako Agnė Masalskytė, AGATA direktorė.

Sąrašas laikmenų ir įrenginių, už kuriuos mokamos kompensacijos autoriams ir atlikėjams Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje skiriasi. „Skirtingai nei pas mus, kaimyninėse šalyse kompensacijos jau renkamos ir nuo kai kurių įrenginių, pavyzdžiui, MP3 grotuvų. Tikimės, kad trijose valstybėse, kurios dažnai traktuojamos kaip viena rinka, ilgainiui pavyks suvienodinti visą sąrašą“, – sako Gerda Leonavičienė, LATGA-A direktoriaus pavaduotoja.

Apie būtinus teisės aktų pokyčius pastaruoju metu diskutuojama daugelyje ES šalių. Šias diskusijas paskatino ES Teisingumo Teismas, neseniai priėmęs sprendimą garsioje „Padawan“ byloje. Joje buvo sprendžiama, kaip reikėtų interpretuoti ES direktyvoje numatytą teisingo atlygio už kūrinių kopijavimą asmeniniais tikslais principą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)