Asociacija „Infobalt“ ragina keisti požiūrį į autorių mokesčių sistemą  (0)

Asociacija „INFOBALT“, reaguodama į Europos Komisijos Skaitmeninės Darbotvarkės komisarės pasisakymą forume „Skaitmeninio pasaulio galimybės“, ragina keisti požiūrį į autorių mokesčių, kai įranga ir laikmenos naudojamos kopijavimui asmeninėms reikmėms, sistemą, turinio licencijavimą ir atsisakyti visuotinio vartotojų apmokestinimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę Avinjone vykusiame forume Europos Komisijos Skaitmeninės Darbotvarkės (Digital Agenda) komisarė Neelie Kroes pabrėžė, kad dabartinėje sistemoje svarbesnį vaidmenį vaidina tarpininkai nei menininkai, todėl Europos Komisijos autorių teisių sistemos peržiūroje bus žvelgiama plačiau nei vien nacionaliniu ar korporatyviniu lygiu.

 „Visose revoliucijose nauja ir mažiau palanki šviesa padeda atsiskleisti „senojo režimo“ sergėtojų privilegijoms. Taip yra ir interneto revoliucijos, kuri atskleidžia nepamatuotą kai kurių skaitmeninio turinio sergėtojų ir tarpininkų poziciją, atveju“, – kalbėdama apie perversmą, kurį kūrybos pramonei sukėlė skaitmeninio turinio platinimas internetu, pažymėjo Europos Komisijos Skaitmeninės Darbotvarkės komisarė Neelie Kroes.

N. Kroes teigė, kad Europos Komisija šiuo metu dirba peržiūrėdama teisės aktus dėl nenustatytų autorių teisių į kūrinius ir dėl kolektyvinių teisių administravimo organizacijų. Ji taip pat teigė, kad ruošiamasi spręsti asmeninio kopijavimo apmokestinimo klausimus ir tarpnacionalinę skaitmeninio turinio licencijavimo sistemą visos Europos lygiu.

„Pagaliau sulaukėme nuomonės iš aukščiausių EK pareigūnų – po Europos Teisingumo teismo paskelbto sprendimo Padawan byloje EK žada pokyčius, kurie lems ilgai lauktą reformą autorių teisių mokesčių srityje. Mes džiaugiamės, kad Komisija pagaliau imasi ryžtingų veiksmų, kuriais bus siekiama spręsti fragmentuotus Europos lygiu ir skirtingus Europos Sąjungos valstybių narių autorių teisių mokesčius už privatų kopijavimą. Kita problema yra ta, kad, pavyzdžiui, lietuviai negali legaliai parsisiųsti pasaulinio repertuaro dainų, kurios prieinamos, tarkim, Britanijos piliečiams. Barjerus čia sukuria kolektyvinis teisių administravimas, paremtas teritoriniu principu. Lietuvos IT pramonė ir asociacija „INFOBALT“ pritaria, kad privataus kopijavimo mokesčių klausimai turi būti sprendžiami visos Europos Sąjungos kontekste“, – sako asociacijos „INFOBALT“ atstovė Vilma Misiukonienė.

Asociacija „INFOBALT“, atsižvelgdama į kitų šalių praktiką bei neseniai priimtą Europos Teisingumo teismo sprendimą Padawan byloje, siūlo atsisakyti dabar veikiančios laikmenų apmokestinimo sistemos, nes ji yra nepasiteisinusi ir žalinga.

Pasak V. Misiukonienės, asociacija „INFOBALT“ siūlo leisti patiems autoriams spręsti – suteikti ar nesuteikti asmeninio kopijavimo teisę vartotojams. Autorius ir teisių turėtojas ar jo leidėjas gali nustatyti, kokiu būdu bus saugomas kūrinys. Tokiu būdu jis pats gali nustatyti kontroliuojamas pajamas, gaunamas nuo parduotos saugomos ar nesaugomos kopijos.

Kaip savo kalboje forume „Skaitmeninio pasaulio galimybės“ teigė EK komisarė N. Kroes, dabartinė istoriškai nusistovėjusi autorių teisių sistemos situacija negali garantuoti tarpininko išlikimo. Turinio sargai gali atsidurti užribyje, jei neprisitaikys prie kultūros pramonės kūrėjų ir vartotojų poreikių. Taip pat dabartinė autorių teisių sistema nepritaikyta ribų neturinčiam menui. Ji pažymėjo, kad tai yra kliūtis Europos skaitmeniniam archyvui „Europeana“ ir kartu tai erzina visuomenę, negalinčią pasinaudoti tuo, ką menininkai norėtų pasiūlyti.

Kalbėdama menininkų ir žiniasklaidos specialistų auditorijai Neelie Kroes pabrėžė, kad autorių teisės nėra savitikslės. Jomis siekiama užtikrinti nuolatinę menininkų kūrybą, tačiau vis dažniau pastebima, kad šio principo nesilaikoma. Visa Europos Komisijos Skaitmeninės Darbotvarkės komisarės Neelie Kroes kalba pasiekiama adresu: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/10/619

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)