„Siemens“ tieks konverterių stotis elektros perdavimo jungčiai tarp Suomijos ir Estijos  (0)

Tarp Estijos ir Suomijos statomoje aukštos įtampos nuolatinės srovės (HDVC) perdavimo linijoje „Estlink 2“ bus naudojamos „Siemens“ konverterių stotys. Šį susitarimą praėjusią savaitę pasirašė „Siemens“ ir „Estlink 2“, elektros perdavimo jungties tarp Suomijos ir Estijos, statytojai „Fingrid“ ir „Elering“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena stotis bus įrengta Suomijoje, o kita – Estijoje. „Estlink 2“ energijos perdavimo pajėgumas sieks 650 MW, o jungtis visu pajėgumu pradės veikti 2014 metų pradžioje. Energijos perdavimo projekto vertė sudaro daugiau nei 320 mln. eurų, o „Siemens“ investicinė dalis siekia 100 mln. eurų. „Estlink 2“ aukštos įtampos nuolatinės srovės (HVDC) jungtis turėtų ne tik patrigubinti energijos perdavimą tarp Suomijos ir Estijos, bet reikšmingai prisidės prie Baltijos ir Skandinavijos energijos tinklų integracijos.

„Mūsų patirtis diegiant HVDC technologiją suteiks naudos tokiuose projektuose, kai dideli kiekiai energijos yra perduodami ilgais atstumais. Net trumpo atstumo viršžeminiai ar povandeniniai perdavimo tinklai gali sumažinti energijos praradimus su HVDC“, – sakė energijos perdavimo dalies „Siemens“ energijos sektoriuje vadovas Udo Niehage.

„Estlink 2“ energijos perdavimo tinklo konverterių stotys bus įrengtos Anttilos mieste Suomijoje ir Püssi mieste Estijoje. „Siemens“ bus atsakinga už šių stočių projektavimą, įrenginių tiekimą, statymą, diegimą ir atidavimą eksploatacijai. Projekto vykdytojas yra „Siemens Oy“ (Suomija ir Baltijos šalys) ir „Siemens AG“ (Vokietija)  įmonių konsorciumas.

Bendras naujos elektros energijos perdavimo jungties ilgis sieks apie 170 kilometrų, kuriuos sudarys 14 kilometrų virš žemės einanti linija Suomijoje, 145 kilometrai kabelių jungties Baltijos jūros dugnu ir 12 kilometrų antžeminių kabelių Estijoje. HVDC jungties įrengimas bus atliekamas trimis etapais. Pirmąjį etapą – jūros kabelių įrengimą – planuojama baigti 2013 metų vasarą. Konverterių stočių testavimas prasidės 2013 metų rudenį, o jungtis pradės veikti pirmaisiais 2014-tųjų mėnesiais.

HVDC technologija, kuria bus grįsta „Estlink 2“ jungtis, yra tinkamiausia, kai tradiciniai trifazės energijos perdavimo metodai susiduria su techniniais ir ekonominiais ribojimais. HVDC jungtis gali nuo 30 iki 40 procentų sumažinti perdavimo praradimus lyginant su trifaze kintančios srovės (AC) jungtimi. Todėl HVDC jungtys gali siekti 2 tūkst. ar 3 tūkst. kilometrų ir išvengti didelių energijos praradimų. Šios jungtys puikiai tinka sujungti toli esančius atsinaujinančios energijos šaltinius, pavyzdžiui, krantuose ar dykumuose įrengtas vėjo jėgaines su elektros vartojimo centrais miestuose.

Aukštos įtampos nuolatinės srovės perdavimo sistemos (HVDC) yra „Siemens“ kuriamų aplinką tausojančių sprendimų dalis. Per 2010 finansinius metus iš aplinkai draugiškų technologijų ir produktų „Siemens“ uždirbo 28 mlrd. eurų ir tapo pasaulyje pirmaujančiu „žaliųjų“ technologijų tiekėju. Tuo pačiu laikotarpiu „Siemens“ sprendimai visame pasaulyje sumažino anglies dvideginio (CO2) emisiją 270 mln. tonų, tai yra tiek, kiek kasmet CO2 į aplinką išmeta didmiesčiai Hongkongas, Niujorkas, Londonas, Tokijas, Delis ir Singapūras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: