Gimdos kaklelio vėžiui tramdyti – neišsemti rezervai  (0)

Gimdos kaklelio vėžio ankstyvoji patikra Lietuvos moterims nuo šiol gali būti gerokai patogesnė ir paprastesnė. Dviejų pagrindinių tyrimų - citologinio skystųjų terpių ThinPrep PAP ir žmogaus papilomos viruso (ŽPV) DNR - atsakymai gaunami tik iš vieno mėginio. Tai leidžia naujausios tyrimų technologijos, įdiegtos Patologijos diagnostikos ir Medicina practica laboratorijose Vilniuje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei ThinPrep PAP testas parodo gimdos kaklelio ląstelių blogus pokyčius, gydytojas iškart gali užsakyti ŽPV tyrimą, kuris atliekamas iš to paties mėginio. Taip taupomas svarbus pacientų ir gydytojų laikas, galima efektyviau vykdyti gimdos kaklelio vėžio profilaktiką. „Lietuvoje dar turime daug neišsemtų rezervų ryškiai sumažinti gimdos kaklelio vėžio aukų skaičių. Tačiau galimybes išgelbėti daugiau gyvybių dar riboja informacijos apie Lietuvą pasiekusias pasaulinio lygio moderniausias tyrimų technologijas stoka, valstybės ekonomika, o kartais – abejingumas“, - sakė minėtų laboratorijų vadovas gydytojas Svajūnas Barakauskas. Sausio pabaigoje Lietuvoje, kaip ir kitose Europos šalyse, vyksta gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitė. Dėl šios ligos mūsų šalyje per savaitę miršta 5 moterys. Didesnis nei pas mus sergamumas Europos Sąjungos valstybėse fiksuojamas tik Rumunijoje. Mūsų šalis nuo 2004 metų vykdo gimdos kaklelio vėžio profilaktinės patikros programą. „Nors mirtingumas išlieka labai didelis, tačiau jau pastebime vilties teikiančių ženklų. Mums vis daugiau pavyksta diagnozuoti neišplitusio ar pirmos stadijos vėžio atvejų. Išaiškinę šią ligą ankstyvojoje stadijoje galime sėkmingai ją išgydyti“, - atkreipė dėmesį Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikos doc. Mindaugas Kliučinskas.

Šeimos gydytojai 25 – 60 metų amžiaus moteris kviečia kartą per 3 metus nemokamai atlikti citologinį gimdos kaklelio tyrimą - PAP testą. Tai nuo 1928 metų pasaulyje sėkmingai naudojamas būdas anksti aptikti ikivėžinius gimdos kaklelio ląstelių pokyčius, kuriuos gali sukelti ŽPV. Pasak doc. M.Kliučinsko, vykdant profilaktinę programą tikėtasi daug didesnio moterų aktyvumo. Dalis jų, net ir suvokdamos riziką, dar bijo kreiptis dėl patikros.

„Sunku pasakyti, kaip dar galima skatinti moterų sąmoningumą. Joms reikia įsiminti: gimdos kaklelio vėžys yra lytiškai plintančios infekcijos pasekmė, besiformuojanti per dešimtmetį. Todėl pakanka laiko užkirsti ligai kelią. Mano įsitikinimu, Lietuvoje diagnostikos galimybės tikrai yra tokio pat aukščiausio lygio kaip ir išsivysčiusiose pasaulio šalyse. Jomis pasinaudoti dar trukdo ne tik pacientų, bet kartais ir kai kurių medikų nežinojimas. Neretai tiesiog nenorima pasinaudoti visomis galimybėmis“, - kalbėjo doc. M.Kliučinskas.

Gydytojas atkreipė dėmesį, kad PAP testas yra per mažai jautrus ir palieka daug abejonių. Tyrimų technologijos gerokai patobulėjo. Deja, mūsų valstybė dar neįstengia finansuoti naujos kartos citologinio skystųjų terpių tyrimo ThinPrep PAP testo, kuris net 65 proc. padidina galimybę atskleisti gimdos kaklelio ikivėžinių atvejų.

Šią technologiją prieš dvejus metus pirmoji Rytų Europoje įsisavino Patologijos diagnostikos laboratorija, įsikūrusi Santariškėse. Čia atliktų ThinPrep PAP testų skaičius jau artėja prie 4000. Pagal valstybės finansuojamą profilaktikos programą Patologijos diagnostikos laboratorija pernai atliko PAP testą 11 tūkstančių Vilniaus moterų, iš kurių 107 buvo galima laiku suteikti reikiamą medikų pagalbą. Tačiau ThinPrep PAP tyrimai buvo maksimaliai tikslesni.

Specialistų pastebėjimu, gimdos kaklelio vėžio patikrai rekomenduojama atlikti ne tik onkocitologinį, bet ir ŽPV tyrimą. Jų DNR analizė ankstyvosios diagnostikos jautrumą leidžia padidinti iki 90-95 proc.

Pažangiausia pasaulyje ŽPV 16, 18 ir aukštos rizikos tipų ištyrimo technologija Lietuvą pasiekė šiemet. Medicina practica laboratorijoje pradėjo darbą vienintelis Baltijos šalyse pilnai automatinis analizatorius „Cobas 4800“, sukurtas šveicarų kompanijos „Roche“. Gimdos kaklelio vėžio galimam sukėlėjui ištirti naudojamas vienas inovatyviausių ir patikimiausių metodų, vadinamas  „auksiniu standartu“. Laboratorija medicininius tyrimus atlieka per 200 valstybinių ir privačių gydymo įstaigų.

Gimdos kaklelio patikrą specialistai rekomenduoja pradėti ne vėliau kaip 21 m., bet ne vėliau - kaip 3 m. nuo lytinių santykių pradžios. Užsikrėtimas galimas vos ne po kiekvieno lytinio akto, jei nėra garantijų dėl partnerio ištikimybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)