Latvijoje sukurta unikali Europoje e-Parašo technologija  (0)

Šią savaitę atidaryta nauja virtuali e-Parašo svetainė www.eparaksts.lv. Joje pateikiamas ne tik Latvijoje, bet ir visoje Europoje unikalus sprendimas, kuris gali būti naudojamas internete. Jam nereikalingos išmaniosios kortelės, specialūs įrenginiai ar programinė įranga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

E-Parašo projektą sukūrė Latvijos nacionalinis radijo ir televizijos centras (LNRTC) – vienintelė sertifikavimo įstaiga Latvijoje, visiškai atsakinga už viešojo rakto infrastruktūrą (VRI). Iki šiol, norint pasirašyti dokumentus patikimu e-Parašu, reikėjo turėti specialią kortelę ir kortelės skaitytuvą, be kurių buvo neįmanoma patenkinti visų VRI saugumo reikalavimų. LNRTC sukurtas produktas unikalus tuo, kad buvo sukurta viešojo rakto infrastruktūra paremta Debesų kompiuterijos sprendimais, todėl asmeniui, norinčiam pasirašyti visoje Europoje juridiškai pripažįstamą dokumentą, nebereikia turėti jokių kortelių, turinčių viešojo rakto sertifikatus, ir jokių kortelių skaitytuvų.

LNRTC taip pat tikisi kitų šalių verslo įmonių ir institucijų susidomėjimo šia technologija, nes naujasis e-Parašas suteiks juridinio bendravimo galią visose ES šalyse. „Elektroninis parašas internete yra svarbus žingsnis e-aplinkos vystymo link. Buvo pašalintos visos kliūtys, kurios daugeliui žmonių trukdė pasirašyti dokumentus elektroniniu būdu. Naujoji technologija yra lengvai suprantama, saugi ir ekonomiška. Aš tikiu, kad per keletą metų bet kuriam Latvijos naudotojui ji taps neįkainojamu įrankiu”, – sako LNRTC generalinis direktorius Jānis Bokta.

„Mes galime didžiuotis, kad būtent Latvijoje buvo sukurtas šis naujasis e-Parašo panaudojimo būdas, žymiai pagerinantis paslaugos ir jos naudojimo kasdieniniame žmonių gyvenime draugiškumą aplinkai. E-Parašas įžengė į naują vystymosi etapą – Transporto ministerija jau pradėjo derinti teisinius aktus, pagerinsiančius e-Parašo prieinamumą ir palengvinsiančius jo naudojimą,” – teigia Transporto Ministras Uldis Augulis.

Naujojo e-Parašo svarbą taip pat pabrėžė Latvijos IT&T specialistai. Latvijos Informacijos ir Komunikacijos technologijų asociacijos prezidentė Signe Bāliņa teigė: „Šis technologinis sprendimas neabejotinai paskatins e-Parašo naudojimą ir e-aplinkos vystymą Latvijoje. Aš esu įsitikinusi, kad dėl naujojo e-Parašo suteikiamų galimybių labai greitai bus pradėti naudoti kiti pažangūs sprendimai. Technologijos skatina vystymąsi ir lemia kasdieninių įpročių pokyčius, o naujasis e-Parašas neabejotinai yra viena iš tokių technologijų.”

Išlaidos e-Parašui yra mažesnės nei pristatymo paštu kaina Latvijoje. Vieno pasirašymo kaina yra 0.29 LVL, dvidešimties – 2.90 LVL. Galima gauti neribotą e-Parašų skaičių iki pat metų pabaigos už 6.99 LVL. Jį galima naudoti iš bet kurio interneto ryšį turinčio įrenginio – stacionaraus, nešiojamojo kompiuterio ar išmaniojo telefono. Dokumentas pasirašomas elektroniniu būdu per keletą minučių, o adresatas gauna dokumentą e-paštu.

E-Parašo svetainėje asmens patvirtinimas atliekamas naudojant banko kortelės numerį ir kodų kortelę ar kodų generatorių. Šiuo metu juo gali naudotis bankų Swedbank, SEB ir „Citadele“ klientai. Taip pat, naudojantis išmaniosiomis kortelėmis, galima patvirtinti ir esamus e-Parašo naudotojus. Pasirašydamas dokumentą, asmuo naudoja PIN kodą, kuris suteikiamas tapus e-Parašo naudotoju ir susikūrus slaptažodį.

Prašymą dėl e-Parašo galima pateikti LNRTC Klientų aptarnavimo centruose, kurie buvo įsteigti 60 Latvijos bibliotekų bendradarbiaujant su Nacionaline kultūros informacijos sistemų agentūra. Besikreipiantis asmuo turi pateikti savo pasą ir prašymą, kurį galima užpildyti bibliotekoje arba atsispausdinti iš svetainės www.eparaksts.lv. Kitas žingsnis – patvirtinimas svetainėje. Kartu su naująja e-Parašo technologija taip pat galima įsigyti ir naudoti išmaniąsias korteles.

Elektroninių dokumentų įstatymas reglamentuoja e-Parašo naudojimą Latvijoje. Jame nurodoma, kad elektroniniu būdu pasirašyti dokumentai priimami visose valstybinėse institucijose. Taip pat galiojančiu laikomas ir dviejų šalių elektroniniu būdu pasirašytas dokumentas.

LNRTC į e-Parašo vystymą investavo 190 tūkstančių latų. LNRTC įkurtas 1924 m. ir yra vienas pagrindinių elektroninės komunikacijos tiekėjų Latvijoje. Centras suteikia telekomunikacijų sprendimus daugeliui pagrindinių mobiliųjų komunikacijų operatorių bei tiekia internetą ir telekomunikacijas Latvijos valstybinėms institucijoms. LNRTC yra pagrindinis šalies radijo ir televizijos transliacijų operatorius. Nuo 2009 m. birželio 1d. LNRTC yra oficialus sertifikavimo paslaugų teikėjas, perėmęs įsipareigojimus iš kompanijos „Latvijos paštas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: