Kaip internetą paversti prevencine priemone?  (0)

Internetu naudojasi kas antras Lietuvos 15-74 m. amžiaus gyventojas. Beveik 80 proc. interneto vartotojų, naudodamiesi paieškos sistema, čia ieško informacijos (šaltinis: TNS). Naujausi „Eurobarometro“ duomenys rodo, kad Lietuvos jaunimas juos dominančią informaciją apie narkotikus taip pat dažniausiai susirenka iš interneto – net 73 proc. lietuvių (15-24 m.) čia bando surasti žinių tiek apie pačias narkotines medžiagas, tiek apie jų vartojimą ir žalingą poveikį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie 40 proc. jaunų žmonių čia ieško informacijos apie prevencines priemones. Departamentas informuoja internetu Narkotikų kontrolės departamentas, atsižvelgdamas į interneto populiarumą, taip pat suteikia informacijos ir visuomenei leidžia tobulinti prevencines žinias apie psichoaktyviąsias medžiagas bei internetu konsultuotis su įvairių sričių specialistais. „Išnaudojame internetą kaip vieną populiariausių jaunimo ir visos visuomenės informavimo priemonių, - aiškina Narkotikų kontrolės departamento direktorė dr. Audronė Astrauskienė. – „Eurobarometro“ apklausos rezultatai parodė, kad Lietuvoje silpniausia grandis yra jaunimo bendravimas su tėvais, kurių vaidmuo prevencijoje yra pats svarbiausias. Iš visų Europos šalių Lietuvoje jaunimas apie narkotikus mažiausiai kalba su tėvais ir artimaisiais – tik 16 proc. Todėl apie žalingus įpročius ir kvaišalų neigiamą poveikį vaikams aiškiname ir internete. Tėvams bei pedagogams pristatome specialistų rekomendacijas ir patarimus, kaip bendrauti su vaikais, ką jiems pasakoti ir kokių veiksmų imtis, kad vaikai nepradėtų vartoti narkotikų, arba kur kreiptis ir ieškoti specialistų pagalbos“. Tėvams, pedagogams ir žiniasklaidai skirtas tinklalapis Daugiau informacijos apie tai, kaip kalbėtis su vaikais ir paaugliais apie narkotikus ir kur kreiptis pagalbos, tėvai gali rasti Narkotikų kontrolės departamento interneto svetainėje www.nkd.lt/visuomene. Tėvams, pedagogams ir žiniasklaidai skirtas tinklalapis pateikia ne tik naudingų patarimų bei kontaktų, bet ir siūlo pasitikrinti prevencines žinias, išsprendžiant specialiai šiam tikslui sukurtą testą. Konsultacijos internetu Narkotikų kontrolės departamentas taip pat visuomenei suteikia galimybę narkotikų vartojimo tema internetu konsultuotis su įvairių sričių specialistais. Besidominantys žmonės, apsilankę www.nkd.lt/visuomene rubrikoje „Specialisto klausk drąsiai“, čia gali užduoti klausimus prevencijos, gydymo, reabilitacijos ir teisės sričių specialistams. Atsakymai juos pateikusius asmenis pasiekia per 48 valandas. Dažniausiai užduodami klausimai anonimiškai publikuojami svetainėje, kad su aktualiausia informacija galėtų susipažinti kuo daugiau lankytojų, net ir tie, kurie neišdrįsta prisipažinti, kad jie ar jų artimieji turi panašių problemų.

Mokslo žinios pristatomos interaktyviai

Kaip narkotikai, patekę į organizmą, daro poveikį smegenims, JAV Jutos universiteto Genetikos mokymo centras supažindina ne tik studentus per paskaitas, bet ir visą visuomenę internetu. Tinklalapyje lankytojui žaismingai „peliukų vakarėlyje“ (>>>) pristatoma, kaip narkotikai žaloja smegenis. Čia iš arti galima pamatyti, kaip įvairūs narkotikai trikdo natūralius organizme vykstančius procesus. Informacija yra suprantama net penktokams. Centro „peliukų vakarėlio“ tinklalapis pedagogams kartu padeda išplėsti ir kitas alternatyvias vaikų mokymo programas.

Geriausi Europos projektai

Siekiant padėti specialistams įgyvendinti efektyvias prevencines priemones ir taip mažinti narkotikų paklausą savo šalyje bei visoje Europoje, yra sukurta internetinė prevencinių projektų duomenų bazė EDDRA, kurioje kaupiama informacija apie geriausius vykdytus ir įvertintus Europos Sąjungoje bei Norvegijoje narkotikų paklausos mažinimo projektus. Čia pateikiamos plačiai taikomos įvertintos prevencijos, gydymo, reabilitacijos bei žalos mažinimo programos visoje Europoje.

EDDRA paieškos sistema suteikia galimybę susipažinti su geriausiais projektais, juos ieškant pagal šalį, kalbą, temą arba tikslinę grupę.

EDDRA bazėje yra pristatomi ir Lietuvos projektai. Čia galima susipažinti su Lietuvos naktiniuose klubuose vykdomu narkotikų platinimo ir vartojimo prevencijos projektu „Pramogos be narkotikų“, jaunimui skirta informacine prevencine kampanija „Pamiršk“ ir narkotikų kontrolės bei narkomanijos srityje dirbančių savivaldybių atstovų mokymais.

Apie Narkotikų kontrolės departamentą prie LR Vyriausybės

Narkotikų kontrolės departamentas koordinuoja narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos priemonių įgyvendinimą, teikia metodinę pagalbą, organizuoja paklausos mažinimo priemonių įgyvendinimą, vykdo narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakų (prekursorių) kontrolę, atlieka Europos narkotikų ir narkomanijos informacinio tinklo Nacionalinio centro funkcijas ir atstovauja Lietuvą svarbiausiose Europos Sąjungos, Jungtinių Tautų institucijose bei kitose tarptautinėse organizacijose. Daugiau informacijos galima rasti www.nkd.lt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)